Kabalabda logikai játék
2018. április 02. írta: ToyaHSW

Kabalabda logikai játék

kabalabda1.JPG

Már nagyon régen nem volt logikai játékról szóló bejegyzés, így arra jutottam hogy egy újabb régi, hazai fejlesztésű játékot mutatok meg nektek. Ezúttal a Dunaplast Műanyagipari Szövetkezet által gyártott és a Skála-Coop által forgalmazott Kabalabdával ismerkedhettek meg.
A Kabalabdát 1981-ben kezdték gyártani és bár sokan Rubik játéknak gondolják a szellemi tulajdonokkal foglalkozó weboldal szerint ez a játék bizony nem Rubik Ernő találmánya.

Felépítésben valahol félúton van a játék a jóval később megjelent Rubik360 és a Bognár féle Bűvös golyó között. A feladat viszonylag egyszerűnek tűnik, de ennek ellenére nagyon nehéz.
A játék két részből épül fel. A külső rész egy átlátszó plexi gömb, amire fekete pöttyök kerültek felfestésre. A belső rész pedig egy klasszikus focilabda, aminek fekete ötszögeiben fehér körök találhatóak.
A feladat egyszerűnek tűnik, a labdát úgy forgatni, hogy a fekete pöttyök eltakarják a labda fekete mezőiben lévő fehér részeket.
A belső labda bármelyik irányba elforgatható, aminek köszönhetően még nehezebbé válik a játék és még több variációt kell kipróbálni a sikerhez.
Persze nem megoldhatatlan a feladat, de nem is egy 5 perc alatt megoldható rejtvény volt a Kabalabda.

A reklámozáshoz olyan arcot sikerült megnyernie a Skála-Coopnak mint Grosics Gyula, sőt még Sas István irányításával egy reklámot is leforgattak hozzá (érdekesség, hogy a zene megegyezik a Bábel torony reklám zenéjével).
Nem volt egyszerű dolog ennek a játéknak a megszerzése, de évek óta nyitott szemmel jártam így sikerült ráakadnom erre a klasszikus magyar logikai játékra viszonylag elfogadható áron, eredeti dobozban és leírással.
Ez utóbbi természetesen a doksik részen megtalálható lesz az oldalon.

A múzeumban lehetőségetek lesz majd kipróbálni ezt a játékot is, de addig következnek a megszokott fényképek és a régi reklám.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2813800058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

opati666 2018.04.05. 12:47:37

Köszi az írást! Nekem is volt ilyen játékom. (sajnos már az enyészeté lett...) Először tényleg nagyon nehéz volt kirakni, de végül már simán lehetett tudni, hogy melyik két pont tartozik össze, onnantól pedig csak egy csavarintás volt kirakni készre... Valamikor 82-83 tájékán kaptam, tehát kb. 14 évesen próbáltam először...
süti beállítások módosítása