Holiday társasjáték
2017. december 22. írta: ToyaHSW

Holiday társasjáték

holiday1.JPG

A mai napon egy újabb Ábrahám Zsolttól kapott játékot szeretnék bemutatni nektek. Természetesen ezúttal is egy társasjátékról van szó, ami egy igazi különlegesség, a Novoplast által gyártott Holiday.
A Novoplast a 80-as évek meghatározó szereplője volt a hazai társasjáték piacnak és olyan játékokat készítettek mint a Police 07, a Macskafogó, a Csillagok háborúja, az Ezüst-tó kincs vagy a most bemutatásra kerülő Holiday.
Minden Novoplast játékra jellemző volt a szépen kidolgozott részletek. Ez igaz volt a dobozra, a bábukra és a játékhoz tartozó egyéb részletekre is.

A Holiday talán az egyik legérdekesebb társasjátéka a cégnek, hiszen korlátozott mennyiségű pénzből kellett eljutnunk európai országokba, majd pedig haza. 
Az utazásnak repülővel, hajóval és autóval is nekivághattunk, azonban a költségek is ennek megfelelően alakultak. 
A játékosok száma 2-4 fő lehetett és viszonylag hosszú játékidőt és remek szórakozást garantált gyereknek és felnőttnek egyaránt.
Bár a játékot 9 éves kortól ajánlották, azonban szerintem ettől idősebb játékosoknak lett kitalálva ez a társas, köszönhetően az elég bonyolult szabályrendszernek.

Persze ha a bonyolult szabályrendszert sikerült megérteni, akkor tényleg nagyszerűen lehetett a játékkal szórakozni, amiben akár munkát is lehetett vállalni az országokban az utazásunk folytatásához.
De hogyan is nézett ki maga a játékmenet.

A parti elején minden játékos négy országkártyát húzott. Ezekbe az országokba kellett látogatást tenni a bábukkal, amelyekből játékosonként három darab volt. Utazhattunk autóval (ebbe két bábú fért el, repülővel vagy pedig hajóval.
A cél az volt, hogy a rendelkezésre álló zsetonokból lebonyolítsuk a túránkat és mind a három bábúnk látogatást tegyen az országokba.
Stratégiai elem volt, hogy a meglátogatott országokat le is zárhattuk, ezzel kényszerítve a játékostársakat egy hosszabb út megtételére.
Persze az utazás pénzbe került, ami rendre el is fogyott az utazás során. A szerencsésebb játékosok kaszinózhattak,  a nyugodt életet kedvelők munkavállalással, a kalandokat kedvelők pedig nyomozással sokszorozhatták meg a pénzüket.
Erről hosszú és részletes leírás olvasható a játékszabályban.
Ahogy írtam végül az lett a nyertes, aki elsőként ért vissza három bábujával és autójával a kiindulási országba.
Hosszú időre nyújtott kellemes szórakozást a játék, ahol nem volt egyszerű feladat nyerni.

A Holiday soha nem lett annyira népszerű mint a Police 07, de ez valószínűleg a kicsit bonyolult szabályrendszernek is köszönhető volt.
Ami azonban mégis kiemeli az átlag társasjátékok sorából az a kidolgozás. Elég csak az autóba bepattintható figurákra, a kártyatartókra vagy a 90x65 cm-es óriási méretű és remek grafikájú táblára gondolni.
Nagyon örülök, hogy bekerült ez a játék is a gyűjteménybe. Ezzel egy újabb Novoplast játékkal gazdagodtunk és már tényleg csak néhány darab hiányzik a komplett sorozatból (Ezüst-tó kincse, Ide a Szfinxet, LaserX 3, Mesék titka, Volt egyszer egy lakoma, Boszorkánytánc és a Skála Rally).

Természetesen a múzeumban majd ez a játékot is megnézhetitek közelről. A kipróbálásnak szerintem leginkább majd az idő és a helyhiány állja az útját, de természetesen ha igény lesz rá, akkor erre is lehetőségetek nyílik majd.
Addig pedig maradnak a megszokott fényképek a nosztalgiázáshoz.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2213519133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2017.12.25. 09:10:30

huh ez megvolt nekünk, de nem emlékszem, hogy sokat játszottunk volna vele
süti beállítások módosítása