Jugoszláv Leco építőjáték
2017. augusztus 30. írta: ToyaHSW

Jugoszláv Leco építőjáték

epitojateka.JPG

Az egykori szocialista blokk országai közül szinte mindegyikben készült valami építőjáték. Elég ha csak a nálunk készült Gabira vagy az NDK-ban gyártott Montage játékokra gondoltok.
Természetesen Jugoszlávióban is gyártottak hasonló játékokat, ami találóan a LECO nevet kapta. Szerintem nem véletlen az áthallás, de mivel markánsan eltér a játék felépítése a LEGO-tól, így szerintem ebből probléma nem volt akkoriban.


A Kosova-Inexnél készült LECO-t több változatban is gyártották, amelyekből egy-egy adott dolgot lehetett összerakni. Persze a tervrajzok igénybevétele nélkül a képzeletünket felhasználva is készíthettünk az elemekből épületeket, járműveket, de ez nem volt egyszerű feladat.

Az elemek választéka meglehetősen bőséges. Az alap elemekből is több fajta található a csomagokban, amelyeknek a kapcsolódási pontjai változnak.
De ezen kívül apró takaró lapocskák, tengelyek, gumik, fémrudak és egyéb érdekes elemek is találhatóak a csomagban. Elég ha annyit mondok, hogy egy felni összerakásához négy elemre volt szükség.

A felajánlás által hozzám került csomag az 5503-as készlet, amiből elvileg egy versenyautót lehet összerakni. A játékhoz mellékelt leírás azonban nem könnyíti meg az egyszerű halandó dolgát. Lényegében szinte mindenre magunktól kell rájönni.
A kipróbálás nálam annyiból állt, hogy az alvázat és a kerekeket megpróbáltam összeépíteni, de már ez sem ment zökkenőmentesen. 
Ha pedig nekem 40 felett, gépész végzettséggel ekkora feladatot jelentett az autó kirakása, akkor a gyerekek számára ez felért egy lehetetlen küldetéssel. A LECO ezen készletét szerintem csak szülői segítséggel lehetett összerakni, feltéve, hogy az apukák nem véreztek el a feladat alatt.

Ennek ellenére egy igazán ötletesen kidolgozott és remekül megvalósított építőjáték, ahol formabontóan kapcsolódnak össze az elemek és számtalan olyan dologgal találkozhattok a készletben, ami más építőjátékokból kimaradt.
Remélem majd a múzeumban lesz lehetőséget a készletet a kezetekbe venni és kipróbálni mennyire is bonyolult belőle elfogadhatóan építkezni.
Addig pedig maradnak a szokásos képek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9712790814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.09.01. 10:13:09

Örököltem én is ilyet, már nem volt teljes készlet. El lehetett vele játszani, de sokszor az elemek annyira összeszorultak, hogy csak késsel lehetett szétfeszíteni (amúgy is kicsik voltak). Kést meg ugye nem adnak a gyereknek.
A csempékkel szintén az volt a gond, ha egyszer felpattintottad, akkor az nem jött le. Ha pedig nem pontosan tetted fel, akkor a szomszéd elemre már nem ment fel. Ha körömmel akartad leszedni és becsúszott a köröm alá, az nagyon tudott fájni.

ToyaHSW 2017.09.01. 21:57:30

@Kinai cuccok blog: Igen, valóban nem egy gyerekbarát játék, de erről írtam is. Még én is feladtam az autó összerakását vagyis inkább nem volt türelmem és időm rá.

karikaV43 2017.09.01. 22:02:50

Nekem volt gyerekként,szerettem is.Foggal lehetett szétszedni,de az összerakáshoz elég volt a dobozról a kép :)

newnt55 2017.09.27. 15:28:08

Undorító játék volt, lehetett vele égni az osztálytársak előtt akik nem voltak olyan csórók mint mi és tellett nekik igazi LEGO-ra.

mininere 2021.02.20. 18:11:31

Én most találtam meg egy készletet. A 273-5305 jelűt. Ennek baks a márkája. Egy régi autót lehet kirakni belőle.

Meridian74 2022.04.28. 22:36:49

ebből a LECO-ból véletlenül nem létezett egy világos fehér és kék színű gőzmozdony? 1979-1980 körül... akkor óvódásként volt szerencsém egy gőzmodonyt összerakni. De mivel a LEGO akkoriban errefele nem nagyon volt, ráadásul ez nem egy elektromos meghajtású mozdony volt, csak sima, de amúgy viszonylag nagyobbacska méretű két kézzel is meg lehetett fogni, szóval nem picike volt. Csak nem emlékszem ez milyen márka volt... azt sem hogy NDK, cseh, lengyel, vagy jugoszláv...? Csak arra emlékszem hogy az óvónők dobozban tartották, mondván nem tudják összerakni... de nekem sikerült (anyukám levette a polcról, odaadta játsszak vele... és én 2 óra alatt összeraktam - amin mindenki csodálkozott).
süti beállítások módosítása