LECO építőjáték
2023. május 13. írta: ToyaHSW

LECO építőjáték

leco2_1.JPG

A Jugoszláviában gyártott LECO építőjátékról már olvashattatok az oldalon, de mivel egy újabb változat került hozzám, így arra gondoltam ezt is érdemes lesz nektek bemutatni.
Szinte minden szocialista ország elkészítette a saját építőjátékait, amit a KGST keretein belül megpróbált értékesíteni a baráti országokban.

Nekünk itt volt a GABI, az NDK-ban a Montage építőjátékok, de a Szovjetunióban, Csehszlovákiában és Lengyelországban is készültek saját fejlesztésű építőjátékok. Ezek többsége bőségesen merített a LEGO ötleteiből, de voltak egyedi és különleges próbálkozások is.
Ezek sorába tartozott a Jugoszláviában gyártott LECO építőjáték is. Bár a név nagyon hasonlított a dán építőjátékéra, de a kidolgozás és az elemek kapcsolódása attól sokban eltért. Az építés különlegessége és a játéknál alkalmazott megoldásoknak köszönhetően valóban egészen egyedi dolgok építésére nyílt lehetőség a gyerekek számára.
A játékot a Kosova Inex cég készítette, akikről sajnos nem nagyon őrzött meg információt az internet, de az biztos hogy a LECO-val örökre beírták magukat a játéktörténelem könyvébe.

Hogyan is nézett ki a LECO építőjáték és mi volt az igazi különlegessége?
A LECO alapvetően sok elemből épült fel, amelyek összeépítése mégis rendkívül egyszerű volt az ügyesen kitalált kapcsolódásnak köszönhetően.
Ezek között az elemek között megtalálhatóak voltak az egyenes és a ferde elemek is, amelyekre szükség is volt az építés során.
A játék gerincét ezek az elemek adták meg, de a megfelelő külső megjelenés elérése érdekében a játék tartalmazott kis színes lapocskákat is, amelyekkel el lehetett takarni ezeket az alapelemeket.
Ennek a megoldásnak köszönhetően igazán igényes kinézetet kaptak az elkészült játékok.
Az oldalon már bemutattam nektek egy LECO készletet - az 5503-ast amiből egy versenyautót lehetett építeni - de most az 5001-es, az 5303-as és az 5305-ös készleteket ismerhetitek meg.

Az egyik játék amit összerakhattak a gyerekek egy egyszerűnek mondható utánfutós autó volt. Ezt nevezhetjük nyugodtan a LECO világába történő bevezetésnek is.
A következő összerakható játék a 5303-as volt, amiből egy helikopter született, míg a 5305-ös készlet volt a legkomolyabb, ebből egy oldtimer autót lehetett összerakni.
A játék nem volt könnyű, sőt inkább kifejezetten nehéznek nevezném.
Igazából sok türelem és kitartás kellett hozzá, hogy egy-egy összeépített tárgy megszülessen. Szerencsére most abban a helyzetben vagyok, hogy a készlet bizonyos részeit összerakta előttem valaki más, így most be is tudom nektek mutatni, hogyan nézett ki egy LECO autó készen.

Összességében egy nagyszerű játék volt a LECO, amire sokan emlékeznek szívesen. Szerencsére a játék mind a mai napig megvásárolható a különböző aukciós oldalakon egészen kedvező áron.
A múzeumban is találkozhattok majd ezzel a régi jugoszláv játékkal, de amíg nem tudom bemutatni nektek ezt a kincset addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5418123372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása