Reptethető ejtőernyős
2015. november 02. írta: ToyaHSW

Reptethető ejtőernyős

 irisa1.JPG

Nagyon régóta szerettem volna megmutatni nektek a most megtalált Irisa által készített ejtőernyőst, de eddig ennek technikai akadályai voltak (minden madzag össze volt gubancolódva).
Szerencsére sikerült úrrá lennem ezeken a nehézségeken és közben egy újabb fontos alkatrészét sikerült megtalálnom a játéknak (bár ez még nincs rajta a képeken).

A sárkány eregetés gondolom minden látogatómnak megvan még a gyerekkorából. Nos ezt a nagyszerű időtöltést gondolta tovább a Csehszlovák Irisa cég, akiknek játékában egy ejtőernyős figura reptetésére nyílt lehetőség.
A Parašutista névre keresztelt játék egyszerű bliszteres csomagolásban érkezett, amiben megtalálható volt az ejtőernyős figura, a 90 cm átmérőjű ejtőernyő és az eregetést segítő kábel is.
A feladat egyszerűnek tűnt, hiszen csak fel kellett juttatni a szél segítségével az ejtőernyőst a levegőbe és ott tartani a lehető legtovább, azonban ez sok esetben (különösen gyerek fejjel) nem volt olyan könnyű feladat.
Azt gyanítom ez nekünk sem ment könnyen öcsémmel, ezért is végezte a játék egy szekrény mélyén összegubancolt kötélzettel.
A kötélzet amúgy is a leggyengébb pontja volt a játéknak, hiszen könnyen összetekeredett és sarkalatos esetben az ernyőről is levált.

A figura szépen kidolgozott részletes, még az oxigén palackot is rárakták az Irisa munkatársai, az ejtőernyő pedig piros-fehér mintázattal várta a gyerekeket.
A játék piros, világoskék és sötétkék színekben készült valamikor a 70-es évek vége felé.
Azt hiszem kiváló állapotban maradt meg mind a két darab, bár az egyik ernyő kicsit viseletes és az csévélő sincs már a legjobb állapotban, ez a játék is értékes részét képezi majd a gyűjteményemnek.

A játék mai értékét nem nagyon lehet meghatározni. Láttam 300 koronáért és 1000 koronáért árult változatot is. Ez azért a 39 koronás eredeti árhoz képest nem is olyan rossz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr468043150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérlapos 2015.11.02. 12:15:21

Ha jól emlékszem, akkor a feje búbján levő dugón keresztül vízzel is fel lehetett tölteni, ami erősebb szélben könnyebbé tette a reptetést.

Pootj 2015.11.02. 20:44:02

@Fehérlapos: Nemcsak lehetett,de kellett is, mert különben túl könnyű volt a cucc. Nekünk is volt/van, majd ha a gyerekeim kicsit nagyobbak lesznek, újra előszedem és reptetjük megint :-)

ToyaHSW 2015.11.02. 22:28:34

Bizony az egyik fotón látszik is a dugózott nyílás.

lutria 2015.11.03. 21:09:47

Volt ebből egy olyan változat is amelyiknek a hátára kellett rögzíteni egy gumiszalaggal az összecsomagolt ejtőernyőt majd egy csúzlival fellőni-a gumi lecsavarodott,az ejtőernyő pedig kinyílt.

gnor 2015.12.22. 16:51:24

Öcsémnek is meg lehet még talán. Mi is feltöltöttük vízzel, de gubancos lett könnyen.
süti beállítások módosítása