ALFA műanyag építőjáték
2015. április 27. írta: ToyaHSW

ALFA műanyag építőjáték

dsc_0003_1.JPG

Ezúttal az egykori Csehszlovákiából származó ALFA műanyag építőjátékot szeretném nektek bemutatni. A KZS által gyártott játék nem volt túlságosan bonyolult, bár hozzátartozik, hogy a tricikli megépítése közben azért pillanatok alatt szembetaláltam magam a játék gyenge pontjaival.
A játék 3.5 cm hosszúságú, különböző színű elemekből áll, amelyek négy oldalán és a hengerek két végén is tüskék és furatok találhatóak. Ezek összeillesztésével tudjuk a nekünk tetsző formát kialakítani.

A doboz tetején és a játékhoz tartozó papíron közlekedési eszközök, állatok, bútorok. sőt még egy rakéta is szerepel, amit kis kézügyességgel minden gyerek megalkothatott otthon is.
Sajnos az elemek igazán puha és hajlékony műanyagból vannak és kidolgozatlanok, így bizony néha szenvedés egy-egy alkatrész összeillesztése és mivel nagyon kicsi felületen illeszkednek az elemek, nem ritka, hogy az alkotott mű egyszerűen a súlyánál fogva szétesik.

Igazi szocialista remekmű a 70-es évekből, ami tökéletes korrajz is. Persze ha valaki elég kitartó volt gyerekkorában, akkor tényleg nagyszerű dolgokat alkothatott a játék segítségével.

Az én általam beszerzett változatot 600 Ft-ért vettem a legnagyobb hazai aukciós oldalon, ami kb. harmada a valódi árának.
A doboz kicsit kopott, de a játék maga hiánytalan, így tényleg méltó helye lesz majd az építőjáték polcon a tervezett múzeumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr757403934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2015.04.29. 08:46:44

Azta! Még SZÉKET is lehetett belőle építeni! Ennél királyabb dolog nem létezik

Balt 2015.04.29. 15:45:29

Jé, ezt nem ismertem, csak a kemény (kék) plasztikból készült különböző 3D-s (2-3-4ágú) csőidomokat, amelyeket sárga "csőtészta" darabokkal kellett összemontázsolni. Voltak még sárga birodalmi rohamosztag-űrhajók: két sárga négyzet összefogva. (Ablak vagy bármilyen síkfelület modellezésére.) Azt hiszem, valami NDK-s játék lehetett, de végül is ahhoz képest elég ügyes és kreatív játék. Sajnos csak pár darab maradt mutatóba, se doboz, se név...

Division 2015.06.10. 19:59:10

Na ilyet se láttam már vagy 30 éve! Emlékszem, hogy anno tök jó(nak tűnő :-) ) űrhajót építettem belőle a Csillagok háborúja hatására :-)

Division 2015.06.10. 20:00:00

@Balt: Amire te gondolsz az a Jáva építőjáték, amit újra gyártanak, ahogy nézem már nem csak kék csövek vannak :-)

Balt 2015.06.11. 08:26:46

@Division: Kösz! Rákerestem, és tényleg. Nem is gondoltam, hogy minőségi, magyar, kisipari(!) termék volt már a '60-as években.
www.okosjatek.hu/java_epito_java_epitojatekok_tortenete

"A játékautók alapanyaga sokáig okozott fejfájást a gyártóknak. A fa után próbálkoztak bakelittel, amely azonban rendkívül törékeny volt, illetve gumival is. Végül a polisztirol képében érkezett el a megoldás. Ebből az anyagól készült a gépészmérnök Paksi Jenő szabadalma alapján a JÁVA építőjáték is, amelyet az ötvenes évek vége óta a mai napig gyártanak – miután a feltaláló majd 10 évig kilincselt a tervekkel. „Jelentőségéhez képest ez a legkevésbé feldolgozott, kutatott játék, lényegében se fotók, se egyéb információk nem állnak rendelkezésünkre a gyártásról – pedig szabadalmi bejelentése 10 évvel előzte meg a mostani legóét” - meséli Janovszki Tamás." ( hg.hu/cikkek/design/15264-a-lendkerekes-eger-visszavag ) stb.
süti beállítások módosítása