Föld-Gömb
2014. október 31. írta: ToyaHSW

Föld-Gömb

il_fullxfull.324962608.jpg

A Rubik kocka árnyékéban sorozatot természetesen folytatni illik és így is teszek. Most egy olyan játékot szeretnék bemutatni nektek, ami már a 60-as években díjat nyert kiállításokon, fénykorát mégis a Rubik kocka megjelenésének idejében élte.
Ez a játék nem más mint a Lemezárugyár által készített Föld-Gömb vagy Varázs-Gömb.

A feladat "viszonylag" egyszerű. Megfelelően tologatva az elemeket kell kiraknunk a földgömböt helyesen vagy a Varázs-Gömb esetében a színeket. A játék készült reklám változatban is, így többek között a Pan-Am is használta ajándékként a hazai fejlesztésű játékot.

Nekem a Föld-Gömb változata van meg a játéknak, ami egy kicsit szorult amikor vásároltam. Egy jó alapos tisztítás és egy kis kenőanyag azonban újra életre keltette ezt a nagyszerű játékot, ami így ismét régi fényében pompázik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr996850615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2014.11.01. 19:00:06

ha jól emlékszem, le lehetett pattintani a négyzeteket és úgy könnyebben kirakható :) a Rubik kockát is csak úgy tudtam kirakni, vagy esetleg átmatricázva :D

M. Ferenc 2016.08.25. 09:58:21

A 60-as években még nem volt "Föld-Gömb".

ToyaHSW 2016.08.25. 18:53:04

@M. Ferenc: Az ezen a területen elég komolynak számító: lemezarugyarasjatek.mindenkilapja.hu/ oldalról származik az infó, szóval nem tudom :)

M. Ferenc 2016.08.25. 22:46:26

Lehet, hogy komoly a hely, de én vagyok a feltaláló. :)

ToyaHSW 2016.08.26. 09:12:19

@M. Ferenc: Ezzel nem lehet vitatkozni :) Kérlek oszd meg velünk a részleteket. Tényleg nyert-e díjat a játék? Milyen változatokban készült? Mikor láthatták először kiállításon? stb...
Minden infó érdekel :)

M. Ferenc 2016.08.26. 15:44:08

A Varázsgömb 1980.12.05-én lett bejelentve az Országos Találmányi Hivatalba. Mintadarabot én készítettem, amely még nem volt méretben megegyező a később gyártott Varázsgömbökkel. Mérethű prototípus 1981-ben készült próbaszerszámokkal. A sorozatgyártásra az ezt követő időszakban került sor. A végleges alkatrészeket és a hidegalakító szerszámokat én terveztem, mivel a Lemezárugyár Győri Gyárának Szerkesztési Osztályán dolgoztam. Az első darabokból minden kollégám kapott. Két hónap után sikerült először kirakni az összekevert Varázsgömböt. Egy pályázatról tudok, ahol "DÍJAT NYERT A VARÁZSGÖMB". Lényegében két féle változatban készült, színes és fölgömb. Kiállításokon (BNV, stb.) többször is szerepelt. A Lemezárugyár megszűnéséig gyártották. A KONSUMEX Külkereskedelmi Vállalat forgalmazta külföldre.
1982. december 15-ig dolgoztam a gyárban. Távozásom után vállalkozó lettem, és azóta is ez a főfoglalkozásom. Az elmúlt időszakban főleg babacsörgőket, és logikai játékokat gyártottam. A szerszámok a MANDORLA nevű síkbeli logikai játék gyártásához jelenleg is rendelkezésre állnak.
A MANDORLÁT még nem sokan ismerik, de akik forgatták mindkettőt, azt mondják, hogy " JOBB, MINT A VARÁZSGÖMB". :)
süti beállítások módosítása