Érdekes Arnold játékok
2024. május 03. írta: ToyaHSW

Érdekes Arnold játékok

Az Arnold neve csak a komolyabb játékgyűjtők számára cseng ismerősen. Azok közül is leginkább csak olyanok ismerik a cég termékeit, akik kedvelik a német játékokat.
Az Arnold ugyanis egykoron Németországban, azon belül is Nürnbergben készítette a játékait 1906-tól kezdődően. Az első időkben leginkább egyszerű lemezjátékok voltak a cég kínálatában, de az idő haladtával egyre komolyabb és összetettebb játékokkal jelentek meg a játékpiacon.
A siker persze nem is maradt el és ez egészen 1995-ig tartott ki amikor a családi vállalkozás gyakorlatilag csődbe ment.

Persze a játékaik megmaradtak nekünk, amelyek között tényleg érdekes darabokkal is lehetett találkozni. Most ezek közül hoztam nektek ötöt.

img_20200308_111451426_hdr_1024x1024.webp

Arnold Jeep - Ez a játék több változatban is megvásárolható volt. A katonai rendészetes változat különösen népszerű volt a gyerek körében.
Az óraműves szerkezettel szerelt játékot még érdekesebbé tette, hogy az utastérben három gyönyörűen elkészített katonát is találhattak a gyerekek, ami növelte a realitást.
Érdemes figyelnetek az apró részletekre. Az Arnold feliratot viselő abroncsokra, a karosszéria festésére és annak apró részleteire és persze az aprócska figurákra.
A szélvédő lehajtható volt, a felhúzás pedig az alul található szerkezet segítségével volt lehetséges egy speciális kulccsal.
Manapság egy szebb állapotban megmaradt hiánytalan darabért 7-800 eurót is elkérnek.

vintage-arnold-battleship-cruiser-wind-up-tin-toy-boat_1625215086_5590.jpg

Arnold lemezhajó - A hajók területén legalább annyira otthonosan mozgott az Arnold mint az autóknál. Számtalan lemezből készült hajót gyártottak, amelyek között az utasszállító hajókon kívül a hadihajók és az egyszerűbb halászhajók is megtalálhatóak voltak.
Ezekben a játékokban is óraműves szerkezet dolgozott általában. A képen látható darab egy egyszerűbb szerkezet volt, ami azonban a maga egyszerűségében volt gyönyörű.
Itt is érdemes figyelni az apró részletekre, a darus szerkezetre, a hajóhídra, a mentőcsónakokra és a festésre is.
Igényes munka volt, aminek manapság nem aprópénzben mérik már az árát.

s-l1600.jpg

A képeken az Arnold által gyártott Opel Olympia Rekordot láthatjátok rögtön két eltérő változatban is. A rendkívül aprólékosan kidolgozott lemezből készült kisautó gyönyörű játék volt a maga idejében.
Ebből a játékból is igyekezett kihozni az Arnold a maximumot, ezért gyakorlatilag még távirányítós változatot is készítettek belőle.
Manapság már annyira ritkának számítanak ezek a játékok, hogy az áruk jócskán átlépte a 2000 eurós határt.

arnold-tinplate-motorcycle-red-1a.webp

Lemezmotor? Hiszen ilyesmi itthon is készült. Valóban készült hasonló kidolgozású lendkerekes lemezmotorkerékpár, de az jócskán később.
Az Arnold által készített játék viszont óraműves szerkezettel volt ellátva és a hátsó kerék valóban hajtott is. A kidolgozás azt hiszem magáért beszél ha ránéztek a fotóra.
Igényes motoros, gyönyörű festés, aprólékosan kidolgozott részletek. Nem csoda, hogy a játék mai ára közelíti a 300 eurót.

h20144-l257199659.jpg

Ahogy említettem az Arnoldtól nem álltak távolt a különböző távirányítós kisautók sem. Persze amikor elkezdték fejleszteni a fiúknak a távirányítós kisautókat, akkor még az elemes megoldások nem voltak igazán elterjedtek.
Ennek köszönhetően gyakorlatilag a távirányítón elhelyezett kurbli segítségével kellett a hajtást átvinni a kerekekre, míg a távirányító felső részén található gomb segítségével lehetett kormányozni az autót.
A képen a Primat 2800-ast láthatjátok, amihez olyan 250-300 eurós áron juthattok hozzá.
Persze hasonló távirányítóval más Arnold kisautókat is betudtok szerezni, igaz akad amit drágábban, de akad olyan is amihez olcsóbban juthattok hozzá.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1718396117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása