Matchbox Commer Bottle Float
2023. október 12. írta: ToyaHSW

Matchbox Commer Bottle Float

commer_1.JPG

Ismét egy régi Matchbox kisautót hoztam nektek, ami a 60-as évek egyik kedvelt darabja volt. Ezúttal a Commer Bottle Float-et mutatom be nektek.
A Matchbox igyekezett mindig elhozni a gyerekek számára olyan autókat is, amelyekkel az utcán is találkozhattak. Így készülhetett el a jégkrémet árusító kisteherautó vagy a ma bemutatkozó tejesautó is.

A kisautó természetesen egy valódi teherautó alapján készült. A Matchbox a tejesautó alapjának a Commer FC-t választotta, ami egy itthon alig ismert autómárka volt.
A Commer FC-ről annyit érdemes tudnotok, hogy az áruszállítót több néven is forgalmazták, így Fargo néven, valamint Dodge SpaceVan néven is megvásárolható volt.
A kocsiban egy 1500 köbcentis motor dolgozott, amihez egy 4 sebességes váltó volt kapcsolva. A jármű kb. 80 km/h-és sebességre volt képes maximum, de ez az akkori igényeknek tökéletesen megfelelt.

Szóval a Commer szolgált alapul a Bottle Float elkészítéséhez, ami 1961-től 1967-ig volt gyártásban.. A kisautó teljes egészében fémből készült és egészen érdekes kidolgozást kapott.
A karosszéria zöld színben pompázott és egészen szépen és igényesen lett kidolgozva. A jármű elején felismerhető a hűtőrács és a lámpák is, amit igyekeztek ezüst festéssel még hangsúlyosabbá tenni.
Az eredeti mikrobusz karosszériát persze jelentősen át kellett alakítani, hogy a tejszállító funkciót betudja tölteni. A Matchbox ezért a mikrobusz oldalait megnyitotta és ugyanígy járt el a hátsó résznél is.
Ennek a megoldásnak köszönhetően remekül be lehetett látni a mikrobusz belsejében, aminek köszönhetően elengedhetetlen volt a belső tér gondos kidolgozása.

A belső tér kidolgozását sajnos nem vittél túlzásba. Ez alatt azt értem, hogy a pilótafülke belseje egyáltalán nem lett kidolgozva, ellenben a hátsó szállító rész egészen igényesen elkészült.
A hátsó részre fehér műanyagból kerültek tejes ládák és üvegek. Ezek nem voltak mozdíthatóak, de mégis egészen jó hangulatot adtak a belső térnek.
A fülke belsejének hiánya nekem egy kicsit fáj, de akkoriban valószínűleg a gyerekeket különösebben nem foglalkoztatta. A jármű azért kapott ablakokat, amelyek zöld műanyagból készültek.
A jármű tetején egy táblát is találhattak a gyerekek, amin egy matricán a Drink More Milk felirat volt olvasható.
Ahogy már említettem a kisautót 1961-től 1967-ig gyártották és ezen idő alatt csak nagyon keveset változott. Az egyetlen változás a fülke oldalán található matricákat érintette, amelyek 1961-62-ben egy tejesüveget ábrázolt, 1963-tól 1967-ig pedig egy tehenes matrica volt megtalálható az első ajtókon.

Az alváz fémből készült és rendkívül egyszerű kidolgozást kapott. A fém lapot feketére festették és csak a gyártóra és a játék nevére utaló adatok voltak rajta olvashatóak.
A karosszériához a szokásos szegecseléses megoldással lett rögzítve az alváz, amelynél a tengelyek kívül futottak. A tengelyek végén a korra jellemző Regular kerekek voltak megtalálhatóak, amelyek igazából nem gurultak jó, de gyerekek akkori igényeit kielégítették.

A hozzám került kisautó igazán szép állapotban maradt meg. A matricák épségben vannak és a festés és a belsőtér is igazán jól néz ki.
Erről reményeim szerint majd Ti is meggyőződhettek, de amíg személyesen nem tudom megmutatni a játékot addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9018233621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása