Matchbox Mobile Canteen
2023. augusztus 29. írta: ToyaHSW

Matchbox Mobile Canteen

dsc_0025.JPG

Folytatom a régi Matchbox játékok bemutatását, aminek keretében ezúttal egy vontatható lakókocsit szeretnék bemutatni nektek. A lakókocsi igazi különlegessége, hogy az első változata 1959-ben jelent meg és a Matchbox egészen 1965-ig gyártásban tartotta a kisautókhoz készült kiegészítőt.
Ezúttal a Mobile Canteen névre hallgató vontatható lakókocsit mutatom be nektek.

Az 50-es években már javában helyet követeltek a felgyorsult világban a különböző gyors étkezési formák, ahol egy-egy kávét, teát és némi ennivalót is el lehetett fogyasztani pillanatok alatt.
Ehhez nyújtottak segítséget a különböző mobil megoldások, amelyek között átépített furgonok és lakókocsik egyaránt megtalálhatóak voltak. Ezek nagy előnye az volt, hogy bármikor meglehetett velük állni a forgalmasabb csomópontok közelében, majd pedig az ebédidő végén tovább lehetett velük gurulni.
Hatalmas kultuszuk lett ezeknek az étkezdéknek és nem csak az USA-ban. A Matchbox is meglátta a fantáziát ezekben a lakókocsikban, így az autók mellé kiegészítőként elkészítette a Mobile Canteen nevű lakókocsit, amit az autók után akasztva húzhattak a gyerekek.

De milyen is volt a Mobile Canteen?
A játék teljes egészében fémből készült és összesen két változatban készült.
A játék egy felépítményből és egy alvázból állt össze, amit a Matchboxra jellemző módon rögzítettek egymáshoz. Elsőként a felépítményről szeretnék néhány szót ejteni, ugyanis gyakorlatilag csak a játék ezen része változott az évek alatt.

A felépítmény fémből készült és az egyik oldalán egy árus lakókocsikra jellemző felnyitható ablak kapott rajta helyet. Ezen keresztül remek belátás nyílt a beltérbe, amit megkönnyítette hogy a lakókocsi két oldalán és a hátán is találhatóak ablakok amelyeken keresztül a fény bejutott a belső térbe.
A felépítmény gömbölyített tetővel készült, aminek köszönhetően hűen adta vissza a 50-es, 60-as évek lakókocsijainak formáját. A tetőn egy tábla került elhelyezésre amin a Coffee, Tea, Snacks felirat volt olvasható.
A lakókocsi oldalán is helyet kapott egy matrica, amin a Refreshments Mineral Sandwiches, Hot Pies felirat volt olvasható.
A lakókocsi az első időszakban fehér, majd később szürke színt kapott.
Ahogy említettem a belső térre is remek rálátás nyílt a felhajtható ablakon keresztük. Belül sütőt, pultot, sütéshez szükséges kellékeket, szekrényeket láthattak a gyerekek, amelyek kék műanyagból lettek elkészítve.

Az alváz is a belsőhöz hasonló kék színt kapta meg. A kerekek tengelye az alvázon kívül lett elhelyezve, amelyek végén a Regular kerekek egészen apró változata kapott helyet.
Mivel igazából ennek a kiegészítésnek nem kellett önállóan gurulnia, így különösebb jelentősége sem volt. Mindössze annyi dolguk volt a gyerekeknek, hogy a megfelelő járművet kiválasszák, utána akasszák a lakókocsit és már lehetett is vontatni azt.

A hozzám került változat egészen jó állapotban vészelte át az eltelt éveket. A felnyitható ablak hibátlanul működik és a matricázás is épségben van, ahogy a festés is.
Erről reményeim szerint majd Ti is meggyőződhettek, de amíg a személyes bemutatásra nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5318201889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása