Matchbox Mack Dump Truck
2023. augusztus 24. írta: ToyaHSW

Matchbox Mack Dump Truck

mackdump_1.JPG

Egy újabb régi Matchbox kisautót hoztam nektek bemutatásra a 60-as évek végéről. Ezúttal ismét egy nagyobb méretű munkagép lesz soron, amikor a Mack Dump Truckot bemutatom nektek.

A különböző érdekesnek gondolt személyautók mellett a Matchbox igyekezett a gyerekeknek hasonlóan érdekes teherautókat, munkagépeket és buszokat is elhozni.
Ennek köszönhetően készülhetett el a Mack Dump Truck is, ami alapját a Mack M15/18/20-as sorozata adta.
A teherautót 1968 és 1973 között gyártotta a Matchbox, de később 1977-ben újra elővették a járművet és egy új változatot adtak ki belőle.

A Mack teherautókat nem kell szerintem különösebben senkinek bemutatni. Az amerikai filmek ikonikus márkája, amivel gyakran lehetett találkozni a mozik vásznain és a televíziók képernyőin.
A Mack a kamionokon kívül sokkal nagyobb teherautókat is gyárt, amelyek közül az egyik az M15/18/20-as sorozat, ami az alapján képezte a Matchbox változat elkészítésének.

A jármű fémből készült és a gyártás ideje alatt mindössze a kerekek és a szín változott. A méretarány 1:118-as, mivel egy nagy teherautót kellett a kisautók mellé illeszteni, így ez volt a legegyszerűbb megoldás.
A Mack ezen járműve egy dömper volt, amit persze a Matchbox hűen vissza is adott a gyerekeknek.
A karosszéria rendkívül szépen és igényesen ki lett dolgozva. Az apró részletek is a helyükön vannak, így az ajtón felfedezhetjük a kilincset, de még a létrát is ami a fülkébe jutást könnyítette meg.
A dömper rész szintén egészen szépen ki lett dolgozva. A dömper oldalán láthatóak a merevítések és a még a felnyitás is egészen ötletesen lett megoldva.
A billenőplató alján található egy íves rúd, ami egy műanyag perselybe ment bele, így pedig elég sokáig jó feszesen álló és csak megfelelőn erővel billenthető platót kaptak a gyerekek.
Ahogy említettem a karosszéria festése változott a gyártás ideje alatt. Az első széria darabjai narancssárga festéssel készült, amit később a citromsárga szín váltott fel, majd az 1977-es visszatérésnél katonai zöld színben pompázott a Mack Dump Truck.
Az ablakokba kék színű plexi került, ami kicsit nehezítette a belátást és erre azért volt szükség, mivel a teherautó fülkéje belülről nem lett kidolgozva.

Az alváz a már bemutatott teherautóhoz hasonlóan itt is kicsit érdekesen lett kidolgozva. A két tengely közül a hátsó az alvázon kívül fut, míg az első belül.
Az alváz amúgy festetlen maradt (77-ben fekete festést kapott) és a részét képezi az első lökhárító és a hűtőmaszk is. Az alváz alsó részére csak a szokásos gyártóra és típusra vonatkozó szövegek kerültek fel.

A kerekek a Matchboxhoz illően változtak az évek alatt. Az első időszakban a játék a Regular kerekekkel készült, amit a későbbiekben felváltott a Superfast kerék, ami ennél a típusnál szerintem egy alapvető tévedés volt :)

A hozzám került Mack Dump Truck igazán szép állapotban maradt meg, ami lássuk be azért elég ritka. A festés gyönyörű, a kerekek épségben megmaradtak, így pedig a gyűjtemény egyik ékes darabja lett a teherautóból.
Persze ezt majd Ti is láthatjátok reményeim szerint, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7418197383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása