Guruló alma
2023. április 25. írta: ToyaHSW

Guruló alma

cwalma_1.JPG

Ezúttal egy szerintem viszonylag fiatal játékot mutatok be nektek a Gyenes Zsuzsannától kapott játékok közül, de mivel óraműves szerkezettel lett szerelve a műanyagból készült játék, így azt gondolom nem annyira mai darabról van szó.
A mai napon egy felhúzható sétáló almát szeretnék bemutatni nektek, ami egy egészen érdekes ötlet a gyerekek lefoglalására.

A felhúzós vagyis óraműves szerkezettel szerelt játékok rendkívül komoly múltra tekintenek vissza. Már a 19.század elején is készítettek ilyen játékokat, amelyekkel a gyerekek nagyszerűen tudtak játszani.
A játékok lényege az volt, hogy egy beépített rugós szerkezetet feszítettek meg a gyerekek egy kulcs segítségével, amely ezt követően a rugóerő hatására meghajtott egy tengelyt és a játék elindult előre és egészen addig ment amíg a rugós szerkezet teljesen fel nem lazult.
A játékok népszerűsége a 20.században sem csökkent, így a játékgyártók még a 70-es, 80-as, sőt még a 90-es években is gyakran készítettek a gyerekeknek ilyen játékokat.
A felhúzós játékok egyre kevésbé voltak érdekesek a gyerekek számára, így a gyártók próbáltak érdekes dolgokat készíteni ilyen megoldásokkal. Így született meg az ugráló fogsor vagy a ma bemutatásra kerülő guruló alma is.

A guruló alma persze már a modern kor szülötte, így itt nem számíthattak lemezből mívesen megmunkált alkatrészekre, helyett inkább sok-sok műanyaggal találkozhattak a gyerekek.
Ez persze a játék árát is alacsonyan tartotta, ami nem volt igazán hátrány. A fémet persze nem lehetett teljesen háttérbe szorítani, ugyanis az órarugós szerkezetet abból kellett elkészíteni.
Az alma viszont egészen szépen ki lett dolgozva. Van szépen elkészített szára a felül, de még két szemet is kapott az aprócska játék.
Érdekesség, hogy az alma gyakorlatilag vízszintesen el van vágva. Ennek az volt a célja, hogy mozgás közben úgy tűnjön mintha a száját nyitogatná az alma. Ennek nyomatékosítására még egy zöld nyelvet is elhelyeztek a szájon belül.
Az alma oldalán volt megtalálható a felhúzó gomb, amit tekerve lehetett megfeszíteni a belül található rugós szerkezetet.
A játék alsó részén kapott helyet a két hajtott kerék, amelyek egy kicsit ellapolt kialakítást kaptak egy-egy részen. Ezzel a megoldással azt a hatást érték el a gyártók, hogy az alma játék közben egy kicsit jobbra-balra billegett, ami elég vicces volt a száj nyitogatásával együtt.
Valószínűleg a játék eredeti tulajdonosai nagyszerűen szórakozhattak a most hozzám került almácskával, amit majd Ti is láthattok a múzeumban.

Sajnos a játék működése már elég bizonytalan, így azt nem tudom garantálni hogy is tudjátok majd próbálni, de érdekességként mindenképpen láthatjátok majd.
Amíg azonban nem tudom bemutatni nektek ezt a régi játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4618110636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása