Műanyag Formula 1-es versenyautó
2023. április 14. írta: ToyaHSW

Műanyag Formula 1-es versenyautó

muaf1_1.JPG

A különböző játékgyártók elég nagy potenciált láttak az autósportokban, amelyeknek különböző változataival a gyerekeket rendkívül egyszerűen le lehetett venni a lábukról. Elég ha csak arra gondoltok, hogy mennyi különböző távirányítós autó vagy Matchbox készült ebben a témában, amelyek hatalmas sikert értek el.
Persze a neves gyártók mellett mások is láttak fantáziát ezekben a játékokban és mivel a műanyaggyártás akkoriban erőteljesen fellendülőben volt, így egyre több autós témájú játék került ki az ő kezeik közül is.
Ezek a játékok általában nem tartoztak a felső kategóriába minőségileg, de ezért a szülőket kárpótolta általában a játék ára.
Mivel a minőség elég gyenge volt, így ezek a játékok gyakran végezték a szemetesben vagy pedig egyszerűen a szabad ég alatt porladtak el az elmúlt 40 évben.

Üdítő pillanat amikor előkerül néha egy-egy szebb állapotban. Most a Gyenes Zsuzsannától kapott játékok között is érkezett hozzám egy szebb darab, amivel bővíthetem a gyűjteményt.
Ráadásul ez a játék Lengyelországban készült és a Polgal cégnél készült, ami lényegében csak műanyag játékokat gyártott a szocialista blokk országaiba.

Az érkezett autó pedig már egy modernebb korból származó Formula autó. A szárnyak alapján a 70-es évek közepére tippelnék, de a játék valószínűleg azért ettől később készült és a gyártást én a 70-es évek végére tenném leginkább.
A felhasznált műanyag a puhább fajtából való, amihez hasonlót használt a DMSZ is a játékok elkészítéséhez. Ez a műanyag jobban ellenállt az igénybevételeknek, de az időjárás és az UV sugárzás komolyan megtudta változtatni a műanyag szerkezetét.
Az autó narancssárga színt kapott, de valószínűleg készült más színekben is. Matricázással vagy más hasonló dekorációs elemekkel ezen az autón nem találkozhattak a gyerekek, ami elég nagy kár mert sokat dobott volna az amúgy elég gyengén kidolgozott kisautón.
A karosszéria kellően elnagyolt, de azért a légbeömlőt, az első és a hátsó szárnyat fel lehet ismerni az autón. A belsőtér valamennyire ki lett dolgozva, ami egy láthatóvá tett kormányban csúcsosodik ki.
A karosszériáról többet nagyon nem tudok elmondani, talán csak azt hogy nincs alja a kocsinak.
Általában ez a 70-es, 80-as években sok műanyag játékra jellemző volt, így itt sem lehetett annyira zavaró a dolog a gyerekek számára.

A futóműről szintén kell néhány szót ejtenem. A kerekek műanyagból készültek, de legalább arra fordítottak figyelmet, hogy a felni és a gumi különböző színű műanyagokból készüljön. A felnikre került barna műanyag kerekek még kaptak egy kis recézést is a külső oldalukra.
A kerekeket egy-egy fémből készült tengely két végén kaptak helyet, amelyek az autón futottak keresztül az erre kialakított furatokon.
A játékautót csak gurítani lehetett, hiszen sem lendkerekes, sem pedig óraműves szerkezet nem volt megtalálható benne. A gurításra szépen egyenesen halad a játék, ami azért nem kis szó egy ennyi idős játék esetében.
Szerencsére a Formula autó előző gazdája vigyázott a műanyag játékra, így lényegében a takarításon és a tengelyek csiszolásán kívül nem volt vele dolgom.

Reményeim szerint a következő 40 évek már biztonságos környezetben tölti majd a játékautó, amit ha minden jól alakul valamikor Ti is láthattok majd.
Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4818102756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása