Trafikos teherszállító hajó
2023. március 18. írta: ToyaHSW

Trafikos teherszállító hajó

teherhajo_1.JPG

Ismét hoztam nektek egy játékot a Gyenes Zsuzsannától kapott csomagból. Ezúttal egy aprócska trafikos játékot szeretnék bemutatni nektek, ami bár végtelenül egyszerű és egykor végtelenül olcsó is lehetett, de mégis van benne valami amivel magával ragadott engem.
A trafikos játékok világáról már elég sokat olvashattatok az oldalon.
A trafikokban általában olyan játékok voltak megvásárolhatóak, amelyek nem kerültek be az állami játékboltok forgalmazásába. Ezeket a játékok jellemzően különböző kisiparosok készítették valami nyugati játék mintája alapján műanyagból.
A műanyag gyártás a 70-es évek második felében futott igazán fel és lett egyre népszerűbb a játékgyártók körében is. A műanyag biztosította, hogy olcsón nagy mennyiségben tudjanak azonos minőségű játékokat előállítani.
A hazai játékgyártás is rátalált a műanyagra és jellemzően a hazai kisipar szereplői elkezdték ezt az anyagot is használni.

A játékgyártó maszekok első sorban különböző katonákat, járműveket, sporteszközöket és persze eldobható sípokat és más kacatokat készítettek műanyagból.

A ma bemutatásra kerülő hajó is ilyen kisipar remekmű, amit valószínűleg több hasonló darabbal összecsomagolva lehetett egykoron megvásárolni.
Ezúttal egy viszonylag egyszerű felépítésű teherszállító hajót mutatok be nektek.
A hajó két külön darabból állt össze. Az egyik része a kék hajótest volt, amit valószínűleg más színekben is legyártottak, míg a másik része a fedélzet volt. Ezek a részek egyszerű pattintásos módszerrel voltak összekapcsolhatóak.
A gyerekek pedig leginkább strandokon, vízpartokon és természetesen a fürdőkádban tudtak játszani a műanyag hajóval.

A hajótest végtelenül egyszerű formájú. Idézi egy kicsit a klasszikus teherszállító hajókat, de a részletek sajnos egyáltalán nem lettek rajta kidolgozva. A kék színű hajótest ahogy említettem valószínűleg készült más színben is, így pedig csomagban lehetett megvásárolni egyben a kék, piros, sárga, zöld és más színű hajókat.
A fedélzet fehér műanyagból készült. Itt már valamivel részletgazdagabb kidolgozást kaptak a gyerekek, így felismerhetőek a rakodórekeszek, a hajóhíd, de még a kémények is.
A két műanyagot valahogy össze is kellett illeszteni.
Ehhez a megoldást az jelentette, hogy a hajótestében csapok lettek kialakítva, amire lényegében rá kellett pattintatni a fedélzetet.
A játéknál nem azt a kemény műanyagot használták, hanem a sokkal hajlékonyabb és általában a fújt játékoknál használt műanyag szolgált itt is alapanyagul.
Ennek köszönhetően a játék mind a mai napig egészben van és nem tört még le róla semmi és a jövőben már nem is igen fog.

A játékot örömmel rakom el a gyűjteménybe és remélem egyszer majd lesz lehetőségem megmutatni nektek ezt az érdekes műanyag hajót is, amivel a gyerekek szívesen játszottak:
Amíg erre nincs lehetőség, addig nézzétek meg a megszokott fényképeket ezúttal is!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6418074850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása