Régi műanyag motorcsónak
2023. február 23. írta: ToyaHSW

Régi műanyag motorcsónak

muamotorcsonak_2.JPG

Ezúttal ismét azok közül a játékok közül mutatok be nektek egy érdekesebb darabot, amelyeket Gyenes Zsuzsannától kaptam.Ezúttal egy műanyagból készült trafikos motorcsónakot mutatok be nektek, amiből rögtön két darab is került hozzám. A játékok porosan, kicsit piszkosan, de alapvetően hiánytalanul kerültek hozzám, így egy alapos takarítást követően ismét a régi fényükben csillognak.
Ismerjétek meg a motorcsónakot közelebbről Ti is!

A hazai játékipar fontos szereplői voltak a különböző kisiparosok, akik igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni a zavaros 70-es, 80-as évekből.
Ezekben az időkben a műanyagok előretörésével a hazai játékgyártásban is új játékok tűntek fel, amelyek olcsóságukkal leginkább a szülők számára voltak kedvesek. Ezek a játékok nem az örökkévalóságnak készültek és sok esetben a kidolgozás is elnagyolt volt, de mégis a gyerekek szívének és a szülők pénztárcájának kedves darabok voltak.
Persze azért akadtak üdítő kivételek is. A szépen és viszonylag igényesen kidolgozott játékok valamivel ritkábbnak számítottak. A ma bemutatásra kerülő darabok a szép és viszonylag igényes kategóriába tartozik,

A játék a DMSZ játékoknál is használt puhább műanyagból készült, ami jóval időtállóbb volt mint a fröccsöntéssel készült kemény társaik.
A játék igazából két jól elkülöníthető részből épült fel. A hajótest alkotta az egyik rész, ami fehér műanyagból készült és extraként a hátsó részre kapott egy mozgatható kormánylapátot. Ez utóbbi lássuk be meglehetősen értelmetlen kiegészítés volt, hiszen motort nem kapott a kishajó, így maximum a hullámok hátán közlekedhetett vagy a gyerekek lökdösésének köszönhetően.
A másik rész a fedélzet volt, amit kék műanyagból álmodtak meg. Itt már visszaköszön a részletgazdagság, mégpedig a fedélzet kidolgozásában és az arra felkerülő extra elemekben is.
A fedélzet kék műanyagja viszonylag szépen kidolgozott, még olyan apró részletekre is figyeltek mint az ülések és a fedélzet fa burkolatának jelzése.
Az extra kiegészítések sárga műanyagból készültek és pattintásos módszerrel lettek rögzítve a kék fedélzethez.
A hajóra került fel egy orrdísz, a hátsó részre a kötelek rögzítésére szolgáló kampók, egy mentőgyűrű, és a legfontosabb és egyben legmeghatározóbb elem a szélvédő, ami az orr egy részén borításként funkcionált.

Összességében remek látványt nyújt a hajó. Valószínűleg valami komolyabb játék másolatáról van szó, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Hasonló szovjet elektromos hajóval találkoztam már és ha szovjet változatban volt hasonló hajó, akkor valószínűleg egy nyugati játék lehetett mindennek az alapja.
Szerintem a gyerekek nagyon jól szórakozhattak a vízpartokon vagy a fürdőkádban ezekkel a hajókkal és sok kellemes percet szerzett nekik a játék.

A hozzám került két motorcsónak tényleg kiváló állapotban maradt meg és igyekszem is megőrizni őket ebben a formában majd.
Reményeim szerint több műanyag játékkal együtt ezeket a hajócskákat is láthatjátok majd egyszer, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek, addig jönnek ezúttal is a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9818056892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása