Régi játékokkal is van munka 13/1
2023. február 17. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 13/1

rjvm13_1.JPG

Ahogy tudjátok az elmúlt időszakban igyekszem visszahozni nektek a Régi játékokkal is van munka rovatot, amelyben jobb sorsra érdemes régi játékokat igyekszem újra vállalható állapotba hozni.
Mivel még nem igazán kedvez az időjárás a garázsban történő tevékenységeknek, ráadásul a babakocsi felújítása egy hosszú project lesz, így a szabadidőmben egy kicsit más játékokkal is igyekszem foglalkozni.
Ehhez pont kapóra jöttek a Gyenes Zsuzsannától érkezett játékok, amelyek között akadnak foglalkozósabb darabok is.

A ládák közül az egyikben feltűnt egy Staume Mobil jármű, ami Apvidus Masina néven (azaz terepjáró) került forgalomba egykoron.
A Straume cég ismerős lehet sokatok számára, hiszen nagyon sok érdekes játékot készítettek, amelyek közül mindenképpen meg kell említeni a Lunnik holdjárót, ami nekem nagy kedvencem.
A távirányítós játékokon kívül bolygókerekes járműveket is gyártottak, amelyek érdekes formájukkal magával ragadták a gyerekeket. Ezek sorába tartozott a Mobil nevű jármű is, ami ahogy említettem egy platós terepjárónak készült.
A forma leginkább az egyszemélyes vezetőfülkével ellátott teherautókra emlékeztetett, de ez különösebben nem is baj.
A játék alsó része pedig ismerős lehet sokak számára, hiszen számtalan játéknál használta a Straume. Ez mindenképpen költséghatékony megoldás volt, amiért a szocializmusban dicséret járt.

Szóval találtam egy rendkívül koszos, darabokban heverő Straume Mobilt az egyik ládában. A javításoknál az egyik legfontosabb dolog, hogy lássuk mivel is van dolgunk. A Zsuzsannától kapott játékok egy padlásról kerültek le, így meglehetősen porosak voltak, így egy takarítás mindenképpen szükséges volt a játék jobb szemrevételezéséhez.
A takarítást követően tényleg jobban megtudtam vizsgálni a játékot.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a felépítménnyel nem kell foglalkozni. Az alapos takarítás után egészen szép állapotban tárult a szemem elé az amúgy vékony műanyagból préselt karosszéria.

Az alvázban viszont lényegében majdnem mindennel foglalkozni kell majd. Az elektromos rendszer nincs éppen tökéletes állapotban. Ez annyit jelent, hogy vezetékeket egészen biztosan kell majd forrasztani, valamint a játékban található három égőből az egyik repedt üveggel várja a cseredarabot.
A bolygókerekes játék fontos része a játék közepén helyet kapó forgózsámoly, ami a haladást biztosítja.
A forgózsámoly két oldalán egy-egy meghajtó keréknek kellene lennie, de ez a két kerék hiányzik a játékról. Ezeket mindenképpen pótolnom kell majd, amihez valószínűleg 3D nyomtatással készítem el szükséges alkatrészeket.
A játék eredetijén a karosszériát és az alvázat egy meghajlított drót tartja egybe, de szerintem ettől jobb és igényesebb megoldással is előtudok majd rukkolni.
Foglalkoznom kell még az elemtartóval is, ugyanis jelenleg fogalmam sincs, hogy mi tartaná a helyén a játékba behelyezett 4.5 V-os elemet. Ez utóbbi probléma miatt viszont egyáltalán nem aggódom.

Innen fog indulni a felújítás, amit igyekszem megfelelően dokumentálva folyamatosan megosztani veletek.
Tartsatok velem és kövessük végig együtt ennek a régi játéknak a megújulását!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7518052020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása