Pajkos Peti kártya
2023. január 28. írta: ToyaHSW

Pajkos Peti kártya

pajkospeti_1.JPG

Nagyon régen nem mutattam már nektek gyerekeknek készült egykori kártyajátékot, de most gyorsan pótolom ezt a mulasztást.
Ráadásul a ma bemutatásra kerülő Pajkos Peti kártya egy igazán érdekes és különleges darab lesz.

A játékot mint akkoriban szinte minden hasonló játékot a Minerva készítette és adta ki. A kiadó szerteágazó tevékenységének köszönhetően azért néha előfordultak furcsa dolgok, mint ahogy az a Pajkos Peti kártya esetében is történt.
A kártya főszereplője Pajkos Peti, akit valószínűleg a Benedek Elek által írt meséből emeltek át a kártyajátékba. De milyen kártyajáték is volt a Pajkos Peti tehetitek fel most a jogos kérdést.

A Pajkos Peti kártyajátékot 2-6 játékos játszhatta. A gyerekeknek 4-4 kártyát osztottak és az volt a feladat, hogy a lehető legtöbb párt gyűjtsék össze. Ha valakinek a kezében nem volt két egyforma jelzésű kártya, akkor húznia kellett a csomagból, de ha ekkor sem tudott egy párt letenni, akkor a sorban utána ülő játékossal folytatódott a játék.
A partit végül az nyerte aki előtt a legtöbb pár sorakozott.

A Pajkos Peti kártya készítésénél hatalmas szerencséje volt a Minervának azzal, hogy a gyerekek azért viszonylag gyorsan túllépték azt a kort, amikor a Pajkos Petivel játszottak.
Miért is mondom, hogy szerencséje volt ezzel a Minervának?
Ennek az oka rendkívül egyszerű. A Pajkos Peti kártyajáték lapjai szinte 100%-ban megegyeznek a Szurtos Peti nevű kártyajáték lapjaival.
A kártyajáték lapjainál ugyanis mind a két kártya esetében foglalkozások és az azokhoz tartozó fontos szerszámok jutottak szerephez. A párok úgy alakultak gyakorlatilag ki, hogy a foglalkozást és az ahhoz tartozó jellegzetes szerszámot kellett összepárosítani.

A Szurtos Peti kártyában a gyerekek kéményseprővel, vadásszal, fodrásszal, pincérrel, zenésszel, vasutassal, festővel, orvossal, ellenőrrel, szabóval, kertésszel, tűzoltóval, hentessel, cipésszel, szakáccsal és postással találkozhattak.
A Pajkos Peti kártyában pedig festővel, tűzoltóval, orvossal, kováccsal, pincérrel, vadásszal, cipésszel, asztalossal, zenésszel, vasutassal, szakáccsal, kéményseprővel, szabóval, fodrásszal és postással találkozhattak a gyerekek.
Ebből is láthatjátok, hogy a kártyák lényegében azonosak voltak a két pakliban. Persze azért néhány apróbb módosítás történt a rajzokon, de a játék lényege, a szabályok és az egész tematika lényegében változatlan maradt.
Ez volt az igazán költséghatékony megoldás és ugye senki nem emlékezett már a Szurtos Peti kártyára, hiszen a Pajkos Peti megjelenéséig eltelt több mint 10 év, így pedig a Minerva minimális befektetéssel tudott egy újabb kártyacsomaggal megjelenni a játékboltok polcain.
A gyerekeket valószínűleg ez különösebben nem is zavarta.
A lényeg az önfeledt szórakozás volt, amihez a Pajkos Peti kártya kiváló lehetőséget biztosított a kisebbek számára, akik így megismerhettek néhány foglalkozást és a hozzájuk tartozó fontosabb eszközöket is megismerhették.

A kártya kemény kartonpapír dobozban érkezett, amelyen a Pajkos Peti lap volt látható. A 80-as években készült kártyáért akkoriban 43 Ft-ot kellett leszurkolni.
A hozzám került játék sajnos nem teljes. Az eltelt évek alatt néhány lap már elveszett a pakliból. Ezeket majd talán egyszer egy kis szerencsével sikerül pótolnom. Amennyiben nem sikerülne, akkor ebben az állapotában találkozhattok majd az egykor népszerű kártyájátékkal.
Amíg azonban nem tudom megmutatni nektek ezt a régi kincset, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1118035698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Dee 2023.01.30. 21:54:10

Erre én nem is emlékeztem.Mondjuk nekem furcsa gyermek korom volt :-)))
süti beállítások módosítása