Műanyag flakonok
2022. szeptember 13. írta: ToyaHSW

Műanyag flakonok

flakon_1.JPG

A Fülöp Mónikától kapott csomagban a játékok mellett más érdekességeket is találtam. Ezek közül mutatok be nektek néhány darabot az elkövetkezendő néhány napban.
Elsőként a különböző formájú műanyag flakonokkal ismerkedhettek majd meg.

A szocializmusban érdekes termékekkel álltak elő néha a különböző műanyagipari gyárak. Ezek között megtalálhatóak voltak az érdekes formájú flakonok is, amelyekkel kifejezetten a gyerekeket célozták meg.
Ezekben az apró műanyag flakonokban előfordult, hogy eredetileg is tároltak valamit, de olyan is volt hogy üresen lehetett ezeket megvásárolni a boltokban.
A szülők általában sampont vagy más fürdőszobában használatos tisztálkodószereket tároltak ezekben a flakonokban, abban a reményben hogy a gyerekek így majd könnyebben megbarátkozzanak a szemüket csípő samponnal vagy a habfürdővel.
A tároláson kívül ezek a flakonok kiváló lehetőséget biztosítottak a gyerekek számára a játékra is, mivel a műanyag flakonok remekül lebegtek a víz felszínén, ami lehetőséget adott a játékra a fürdőkádban.

Ezek a flakonok persze egy idő után felesleges kacattá váltak a fürdőszobában hogy a gyerekek növekedtek, így gyakran végezték a szemetesben.
Szerencsére azért néhány darab túlélte az eltelt évtizedeket, így lehetőségem van nektek bemutatni ezek közül néhány darabot most.

A most bemutatásra kerülő flakonok mindegyike állatokról került megmintázásra. A felhasznált anyagban azonban mutatkozik eltérés az egyes flakonok között.
A többség a fújt műanyagoknál használt anyagból készült, azonban a hattyúnál egy jóval ridegebb és könnyebben elrepedő műanyagot használtak. No de akkor haladjunk sorban és nézzük meg egyesével ezeket a flakonokat.

Ha már a hattyú szóba került, akkor kezdjük ezzel a sort. A hattyú formáját tekintve tökéletesen idézi fel a valódi állat alakját. A tollak tökéletesen látszanak és egy kis festéssel a hattyú csőrét és szemeit is szépen kidolgozták.
A hallyú hátsó részére került a menetes kupak, amelyet letekerve lehetett hozzájutni a benne tárolt folyadékhoz.
Ahogy említettem egy kicsit keményebb és ridegebb anyagból készült ez a flakon, ennek köszönhetően bizony az oldalán már egy darabon hiányzik is a műanyag, szóval tárolásra már nem igazán alkalmas.

A következő figura egy Donald kacsa lesz. Itt már a fújt technikánál használt műanyagot használták a gyártás során, ennek köszönhetően pedig a figura rendkívül tartós és még a külső hatásoknak is ellenáll.
A kidolgozás nem túl részletes. Ez valószínűleg a mintaként felhasznált figurának is köszönhető. Itt tényleg csak a körvonalakról lehet felismerni, hogy Donald kacsával van dolgunk. A figura tetején volt egykoron a kupak, amit letekerve juthattak hozzá a beltartalomhoz a gyerekek.

A harmadik flakon egy kutyát mintáz. Talán az egyik legszebben kidolgozott darab. A kutya formája mondhatni tökéletes és még extraként kapott egy DMSZ játékokon is használt mozgó szemet.
A műanyag anyaga a fújt technológiával készült játékokra jellemző, így jól ellenállt a külső behatásoknak és ennek köszönhetően nem repedt vagy tört könnyen.
A kupak itt is a figura tetején kapott helyet, amit egyszerűen elég volt lecsavarni.

A negyedik figura egy igazán érdekes darab. Egy aprócska zöld madarat mintáz. A figura anyag itt is megegyezika fújt játékoknál előszeretettel használttal, aminek köszönhetően ez is egy időtálló darab.
A dekoráció itt kimerül a pirosra festett csőrben és eredetileg két papírból ragasztott szemből. A papírból készült ragasztott szemek nem voltak igazán tartósak mint ahogy azt a flakonon is láthatjátok.
Az igazi érdekessége a flakonnak az maga a kupak. A kupak lényegében egy tojás felső része, amit a hagyományos módon tekeréssel lehetett leszedni.
Az ötletes kupaknak köszönhetően a madár úgy néz ki, mint ami valóban most bújt ki a tojásból. Érdekes és különleges darab, ami valószínűleg a gyerekek kedvence lehetett.

Örülök, hogy ilyen műanyag tárgyakkal is gazdagodott a gyűjtemény. Remélem ezeket is sikerül majd bemutatnom nektek, de amíg erre nincs lehetőség addig jönnek a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2317928609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása