DMSZ műanyag elefánt
2022. július 21. írta: ToyaHSW

DMSZ műanyag elefánt

dmszelefant_4.JPG

Néhány napja bemutattam nektek a DMSZ-nél készült lovaskocsit és a mai napon a csomagban kapott másik DMSZ játékot is igyekszem bemutatni nektek.
Ezúttal a DMSZ műanyag elefántot ismerhetitek meg, ami szintén egy kerekeken guruló, húzható játék volt, amiből minden óvodában megtalálható volt legalább egy darab.

A DMSZ elődje a Debreceni Gombgyár volt, ami a 60-as évek elején alakult át és vette fel a Debreceni Műanyagipari Szövetkezet nevet.
A leginkább műanyag háztartási eszközök és játékok gyártásával foglalkoztak. A játékok jellemzően óvodákban tűntek fel, ahol szinte mindig lehetett találni egy-egy DMSZ által gyártott Ikarus 55-öst vagy Csepel teherautót. A gyártó által készített műanyag játékok általában húzogatós játékok voltak, amelyeket a gyerekek maguk után tudtak húzni.
Az évek alatt az Ikarus 55-ösön és a Csepelen kívül olyan legendás járművek készültek a DMSZ-nél mint a Formula versenyautó vagy a Mercedes kabrió. Persze nem csak húzogatós járművekből állt a kínálat, hanem állatok is készültek hasonló elveket alkalmazva.
A gyerekek találkozhattak nyuszival, macskával, lovacskával vagy éppen elefánttal is.

A mai napon az elefántot mutatom be nektek. Ahogy már említettem ez is egy kerekeken guruló, húzogatós játék volt, amivel a gyerekek nagyon szívesen parádéztak az utcán.
Mivel a DMSZ játékok formáján iparművészek dolgoztak, így általában egészen szép és gondosan kidolgozott játékokat kaptunk a debreceni cégtől.
Nincs ez másképp az elefánt esetében sem, ami szépen fel lehet fedezni az apró részleteket is. A néhány napja bemutatott lovaskocsin a lovacskán helyeztek el egy vontatószemet, ahova a játékhoz tartozó műanyag kötelet lehetett akasztani, de az elefántnál teljesen más megoldást alkalmaztak.
Itt az ormány végén alakították ki a vonószemet, ahova kötni lehetett a műanyag kötelet.
A műanyag játék ebben az esetben is fújt technológiával készült kék. zöld, narancssárga színekben. A DMSZ által használt műanyag előnye az volt, hogy nagyon jól bírta a gyerekektől kapott pofonokat. A játékok nem törtek, esetleg a nagyon extrém igénybevétel miatt elrepedtek, de használhatóak maradtak.
A legnagyobb ellenség ezeknek a játékoknak az időjárás és az extra UV sugárzás volt, ami lényegében megette ezeket a műanyag játékokat. Talán ezért is maradt fenn ilyen kevés szép állapotú játék ezek közül.

A játék mint említettem már kerekeken gurult. Ezek a kerekek egy lábakon átfutó tengelyen kaptak helyet. Ennek a megoldásnak köszönhetően a játékokon az állatok lábai nem lettek igazán részletesen kidolgozva.
Itt sincs ez másképp. Az első és a hátsó lábak lényegében egybefüggő részként láthatóak, amelyeket a tengely átszúr. A tengely végén pedig a műanyagból készült kerekek voltak megtalálhatóak. A kerekekből ezeknél a játékoknál a fél kerekek voltak használva, ami ezen a változaton kék-fehér színkombinációban került fel.

A játék alapvetően egészen jó állapotban maradt meg. A műanyag egy kicsit karcos, de nem veszélyesen. A legnagyobb hibája a játéknak, hogy az első lábaknál az egyik oldalon már elrepedt a műanyag, aminek következtében az első kerekek kicsit mozognak előre-hátra.
Persze ezen nem szabad meglepődni egy közel 50 éves játék esetében.
A probléma nem látványos, a játék használható így is és ettől függetlenül igazán igényes darab.

A DMSZ Elefánttal is találkozhattok majd remélhetőleg és lesz lehetőségetek közelebbről is szemügyre venni, de amíg erre még nincs mód addig jönnek a megszokott fényképek.
A felajánlást ezúton is köszönöm Fülöp Mónikának!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4117888271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása