DMSZ lovaskocsi
2022. július 19. írta: ToyaHSW

DMSZ lovaskocsi

dmszlovaskocsi_1.JPG

A DMSZ játékokat nem kell különösebben bemutatni senkinek. A debreceni vállalatnál számtalan érdekes és különleges és mára nagyon keresett műanyag játék készült.
A DMSZ-ről mindenképpen szeretnék néhány szót ejteni.
A DMSZ elődje a Debreceni Gombgyár volt, ami a 60-as évek elején alakult át és vette fel a Debreceni Műanyagipari Szövetkezet nevet.
A leginkább műanyag háztartási eszközök és játékok gyártásával foglalkoztak. A játékok jellemzően óvodákban tűntek fel, ahol szinte mindig lehetett találni egy-egy DMSZ által gyártott Ikarus 55-öst vagy Csepel teherautót. A gyártó által készített műanyag játékok általában húzogatós játékok voltak, amelyeket a gyerekek maguk után tudtak húzni.
Az évek alatt az Ikarus 55-ösön és a Csepelen kívül olyan legendás járművek készültek a DMSZ-nél mint a Formula versenyautó vagy a Mercedes kabrió. Persze nem csak húzogatós járművekből állt a kínálat, hanem állatok is készültek hasonló elveket alkalmazva.
A gyerekek találkozhattak nyuszival, macskával, elefánttal vagy éppen lovacskával is. A mai napon a lovacskának egy extra lovaskocsival bővített változatát mutatom be nektek.

A játék műanyagból készült és a fújt játékok táborába tartozott. Ezekre a játékokra jellemző volt, hogy nagyon jól viselték a gyerekek használatából adódó igénybevételeket. A játékok behorpadtak, de soha nem törtek el.
A legnagyobb ellenségük viszont az időjárás volt. Egy nyarat a napon töltő DMSZ műanyag játék lényegében teljesen képes volt tönkremenni. A műanyag megkeményedett, majd rendívül könnyen elrepedt.
Ennek is köszönhetően nagyon kevés játék vészelte át épségben az eltelt évtizedeket.

A lovaskocsi egy igazán különleges darab. Alapvetően a hozzátartozó lovat külön is meglehetett vásárolni, de ha a lovacska megkapta a hámot, akkor máris egy kocsit is utána lehetett akasztani.
Elsőként a lovat szeretném bemutatni nektek.
A ló elég sok színben készült. Lehet találkozni kék, piros, sárga, fekete és barna változatokkal is. A kidolgozást tekintve egészen szép munka - látszik, hogy iparművészek dolgoztak a DMSZ játékok tervezésén.
A ló minden részlete felismerhető. A lehajtott fejjel álló lovacskán felfedezhetik a gyerekek a sörényt, a farkat, de még a szemek is ki lettek dolgozva. Kicsit képzavar, hogy a lovaskocsi elé fogott ló egy nyerget is kapott, de ez csak azért történt így, mert külön is forgalmazták a lovat.
A lábak viszont csak elnagyolva lettek kidolgozva. Ennek az volt az oka, hogy kellően merev részt kellett itt kialakítani a kerekek tengelyének. Ezek a tengelyek a lábak végén futnak át és a végükre a DMSZ által előszeretettel használt fél kerék került.
Az első láb közepén található egy vontatószem is. Ide kellett kötni a játékhoz tartozó madzagot, amivel maguk után tudták húzni a gyerekek a játékot.
Extraként a ló még kapott egy különálló hámot, amihez a lovaskocsit lehetett kapcsolni.

A lovaskocsi szintén műanyagból készült. A kocsi első kerekei egy forgózsámolyra lettek elhelyezve, aminek köszönhetően szépen lehetett kanyarodni a játékkal. A hátsó tengely viszont fixen lett kialakítva és a lovaskocsi alsó részéhez lett rögzítve.
A kerekek teljesen eltérnek a lovon használtaktól. Itt klasszikus küllős kerekeket alkalmaztak, ami egészen jól illett a játékhoz.
A lovaskocsi platója nem túl mély, így megoldásként egy platómagasított készítettek a DMSZ-nél. Ennek köszönhetően a gyerekek akár játékokat is tudtak pakolni a kocsira, amit ezt  követően vígan húzhattak maguk után.

Ez a játék nagyon szép állapotban maradt meg és igyekszem ebben az állapotában megőrizni. A felajánlásért köszönet illeti Fülöp Mónikát, akitől ezt a játékot kaptam sok más társával együtt.
Jelenleg fotókon ismerhetitek meg ezt a klasszikus DMSZ játékot, de reményeim szerint személyesen is megtudom majd mutatni nektek valamikor.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2717886757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása