T.V.Police bolygókerekes autó
2022. május 07. írta: ToyaHSW

T.V.Police bolygókerekes autó

tvpolice_1.JPG

A mai napon ismét egy érdekes játékot hoztam nektek, ami az elemes játékok kategóriájába, azon belül pedig az autók közé tartozik.
Ezúttal egy bolygókerekes járművet, a T.V.Police névre keresztelt rendőrautót mutatom majd be nektek.

Elsőként a bolygókerekes vagy ahogy sokan hívják kitérő játékokról szeretnék néhány szót ejteni. Ezek a játékok elemmel működtek és a távirányítós játékokkal ellentétben nem arra mentek amerre a gyerekek szerették volna, hanem amerre éppen a kedvük tartotta.
A játék alján volt megtalálható a működtető szerkezet, ami egy forgózsámolyra helyezett és hajtással rendelkező kerekekkel ellátott tengelyből állt, ami fogaskerekes áttételek segítségével mind a zsámolyt, mind pedig a kerekeket hajtotta.
A játék ennek a megoldásnak köszönhetően viszonylag rövid ideig haladt egyenesen, a mozgása sokkal inkább volt kóválygónak nevezhető. A bolygókerekes játékok legérdekesebb tulajdonsága az volt, hogy ha valaminek nekiütköztek, akkor más irányba folytatták útjukat az alul elhelyezett forgózsámolynak köszönhetően. Ezért is hívják sokan kitérő játékoknak ezeket.
Mivel ezek a játékok nem voltak annyira izgalmasak - a bekapcsolás után maximum nézni lehetett őket - így a gyártók igyekeztek egyedi ötletekkel feldobni a játékaikat. Gyakran lehetett találkozni villogó fényekkel, hangokkal, de akár egészen érdekes dolgokra is képesek voltak a bolygókerekes járművek.

Mivel a T.V.Police nevű rendőrségi autó is a bolygókerekes játékok sorába tartozik, így számíthattak a gyerekek itt is érdekes kiegészítésekre.
A játék Taiwanon készült és a Kuang Hui nevű cég készítette, akik több hasonló játékot is gyártottak, többek között a rendőrségi autóhoz bizonyos részleteiben nagyon hasonlító T.V.Police Jeepet is.
Az autó már a kinézete alapján is azt sugallja, hogy itt számtalan extra várja majd a gyerekeket - és ez bizony így is volt.
A kocsi műanyagból készült, mind a karosszéria, mind pedig az alváz. Formára az autó leginkább a távol-keleten használt rendőrségi autókra emlékeztet, a motorháztetőn elhelyezett visszapillantók miatt is.
A karosszéria valamikor fehér lehetett, de mára besárgult egy kicsit. Az ablakok sötétítettek, ami arra utal hogy a belső tér nem lett kidolgozva (mivel szétszedtem a játékot ezt akár tényként is közölhetem veletek).
Persze dekorációból sincs hiány a kocsin. A karosszériát szinte minden részen matrica díszíti.
A matricákon kívül is bőségesen találni dekorációt a járművön. A kocsi tetején egy villogó kapott helyet, hátul egy antenna található a járművön (ebben régen egy égő is volt, de mára elveszett), és a hátsó ablak helyén egy érdekes íves műanyag található aminek még lesz jelentősége.
Ezen kívül a lámpák színes plexiből készültek, amiből könnyen kitalálhatjátok hogy ezek mögött is izzók kaptak helyet.

A bekapcsolás a játék alján található tolókapcsoló segítségével történik, ami után azonnal működni kezd a játék. A motor elkezd hajtani, a lámpák villognak és a hátsó részen található íves műanyag is feléled. Az íves műanyag mögött a játék belsejében egy henger van elhelyezve, amire egy képet festettek fel. Ezt a hengert belülről megvilágítja egy izzó és ez kivetítésre kerül a külső íves műanyag plexire. Mivel a belső részen található henger folyamatosan forog, így a kép is folyton változik a hátsó ablak helyén.
De milyen rendőrautó lenne a T.V.Police ha a hang hiányozna? Meg kell nyugtatnom mindenkit, hogy a játéknak hangja is van természetesen. A villanymotor egyik végére egy ventilátoros síp van elhegyezve, ami a motor forgásának köszönhetően folyamatos sípoló hangot ad ki magából.

Az alváz fekete műanyagból készült és itt található az elemtartó. Az elemtartóban 3 db 1.5 V-os baby elemnek jut hely, ami meglepően alacsony szám a játékban elhelyezett fogyasztókhoz képest. Valószínűleg ezért nem is működött sokáig a három elemmel a játék.
A kerekek műanyagból készültek és a bolygókerekes játékokra jellemző módon itt is csak a hátsó kerekek érik a talajt. Az abroncsok még dekorációt is kaptak, ugyanis feliratok is felkerültek rá amit ezüst színnel emeltek ki a Kuang Huinál, de azért van annak egy kicsi bája amikor látni a Good Years feliratot :)

Sajnos fogalmam nincs, hogy mennyire lehet teljes a T.V.Police autó. Az interneten néhány képen láttam hasonló autót, de ahhoz még egy mikrofonos beszélő is tartozott, amibe valószínűleg a gyerekek beszélhettek. Mivel ebben a játékban nincs hangszóró, így gyanítom hogy több változatban is gyártották a járművet.
Alapvetően szép állapotban maradt meg a kocsi, ami azért nem hiánytalan és nem tökéletes. A lámpák van hogy nem világítanak rajta és egy kicsit akadozik a forgó henger is, de ennek ellenére ennyi idősen is működik még ez a régi játék.

A többi játékkal együtt ezt az autót is megcsodálhatjátok majd, de amíg nincs lehetőség hogy megmutassam nektek a T.V.Police-t addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9217826321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása