Trafikos ugró béka 2.
2022. április 01. írta: ToyaHSW

Trafikos ugró béka 2.

suugrobeka_1.JPG

A kultikus Trafikos ugró békával már foglalkoztam egy bejegyzésben. A játék fénykora a 70-es évekre tehető, amikor lényegében minden fiú beszerzett egy-egy ilyen játékot a legközelebbi trafikban, hogy jól megtudja ijeszteni a lányokat.
A játék bátran kijelenthető, hogy a trafikok legsikeresebb termékének számított hosszú időn keresztül.
A műanyagból készült játékról én egészen eddig azt gondoltam, hogy egy változatban készült, de most egy másik változatot tudok bemutatni nektek ebből az időtlen klasszikusból.

Az aprócska játék ezen változata bátran kijelenthető, hogy jóval elnagyoltabb és csúnyább mint az eredeti volt, de ennek ellenére mindenképpen érdemes ezt is bemutatni nektek. Az elnagyoltság és kidolgozatlanság persze nem a véletlen műve, ezt a játékot ugyanis nem a hazai kisipar, hanem a szovjet játékipar követte el.
Erre a játék talapzatán olvasható feliratból következtetek, ami arra utal, hogy 80 kopejkás áron volt megvásárolható ez a játék.
Egy műanyag játékról van szó, aminek nagyobbik részét egyszerű fröccsöntéssel készítették el.
A játék nagyon jól elkülöníthető részekből épült fel. A játék egy műanyag talapzaton állt, amire egy rugó csatlakozott. A rugó felett egy gumiból készült tapadókorong kapott helyet, ami felett már csak a zöld színben pompázó béka volt megtalálható.
A működési elv a következő volt. A békát le kellett nyomni jó erősen. Ha így tettünk, akkor a tapadókorong lényegében hozzátapadt a talapzat műanyagjához.
Persze ez a tapadás nem volt állandó, ugyanis a talapzatra szerelt rugó lényegében folyamatosan feszítette szét a talapzatot és a tapadókorongot, ami a lehető legváratlanabb pillanatban elengedett és ezt követően a béka felugrott és magasra repült.

Formára kevésbé kidolgozott békát kaptak a gyerekek, amit persze ugyanúgy fel lehetett ismerni, de mégis valahogy kevesebbnek tűnik még mai szemmel is.
Ennek ellenére a játék valószínűleg ebben a formájában is hódított a gyerekek között, de nekem mégis az eredeti változat maradt meg kellemes emlékként. Persze ebben fontos szerepet játszhat az is, hogy én akkoriban voltam gyerek, amikor az ugró béka a népszerűsége csúcsán volt.

A múzeumban majd mind a két változattal találkozhattok, amíg azonban nem tudom személyesen is megmutatni nektek ezt a régi játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4417795485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása