Mechanikus játékgépek a 70-es évekből
2022. március 19. írta: ToyaHSW

Mechanikus játékgépek a 70-es évekből

A mai napon folytatom a néhány hete kezdett sorozatot, amelyben érdekes és különleges régi játékokat igyekszem bemutatni nektek.
Ebben a rovatban már az elmúlt hetekben találkozhattatok néhány érdekesebb játékkal és ez ma sem lesz másképp. Ezúttal a mechanikus játékgépek közül válogattam nektek néhány érdekesebb darabot.

Vágjunk is rögtön a közepébe!

s-l1600.jpg

A képen a TOMY által gyártott Shooting Gallery nevű célbalövős játékot láthatjátok. A TOMY a 70-es években nagyon sok egyedi és különleges megoldásokkal felvértezett mechanikus játékkal várta a gyerekeket, akik mind nagyobb, mind pedig zsebre vágható (pocket) változatban is megvásárolhatták a cég játékait.
A Shooting Gallery egy pocket játékgép, ami teljesen mechanikus volt. A játéktér szélén található ágyúval kellett eltalálni a játéktéren található négy részt és átfordítani azokat. Ezt golyókkal kellett megoldani, amelyeket az ágyúval kellett kilőni, mégpedig úgy hogy az átforgatható résznél található füleket kellett eltalálni. A feladat nem volt túlságosan egyszerű, ennek köszönhetően a gyerekeket bőven letudta kötni a játék.

tomydesertrace.jpg

Ismét egy érdekes TOMY játék, akik lényegében piacvezetőnek számítottak a mechanikus játékgépek területén. A Desert Race is egy igazán érdekes játék, aminek a lelke a belül található felhúzós szerkezet volt.
A játékban egy kocsit kellett irányítanunk a versenyen és azt ütközés nélkül teljesítenünk. A pályán jobbra-balra tudott mozogni a kocsink, amit egy kormány segítségével irányíthattunk. A játéktéren négy sávban tűntek fel az autók, amelyeket el kellett kerülnünk.
Ezt úgy kell elképzelnetek, hogy négy tárcsa forgott a játék belsejében különböző sebességgel és ezeken a tárcsákon voltak a verseny más autói. Érdekes módon az ütközések figyelését is megtudta oldani a TOMY, ami azért nem kis dolog.

s-l1600_1.jpg

Ismét egy TOMY Pocket játékgép. A Moto-Cross is a maga nemében egy különleges régi játék volt. Ebben is egy felhúzós szerkezet dolgozott, ami egy tárcsát forgatott. A feladatunk annyi volt, hogy a tárcsán található motorokat kellett kikerülnünk, ehhez a játék jobb alsó sarkában található piros irányítókar segítségével kellett mozgatnunk a motorosunkat.
A játékot az nyerte meg, aki messzebbre jutott ütközés nélkül, amit a felül található számláló is jelzett.
Érdekes játék volt ez is, persze az egészen fiatal korosztály számára készült.

marxtvtennis.jpg

Egy igazi különlegesség volt a 70-es évek elején a Marx által gyártott TV Tennis nevet viselő játék, ami lényegében egy mechanikus pong játék volt.
A televízióra hasonlító játékgép elemmel működött. A képernyő két sarkán található tekerővel irányíthatták az ütőket a játékosok, akiknek a feladat annyi volt, hogy a rendkívül kiszámíthatatlanul mozgó fénypontot visszaüssék az ellenfélnek.
Rendkívül érdekes és nehéz játék volt, ami ráadásul szerintem egy kisebb bravúr is volt hiszen egy elektromos videójátékot készítettek el mechanikus változatban a Marx gyárában.
Nem számít ritkaságnak, de különlegessége miatt azért a dobozos változatok ára 40-50.000 Ft körül mozog az Ebay-en.

875fd1a4018760810aa0816c7d437750.jpg

Zárásként ismét egy TOMY játékot mutatok nektek. A Pass the Nuts nevű játékban egy mogyorót kellett eljuttatni a fa tetején található odúba. Az 1974-ben megjelent játék teljesen mechanikus volt.
Négy nyomógombot használhattunk a feladathoz, amelyek egy-egy ütőt mozgattak. A megfelelő erősségű megnyomás után a mogyoró átkerült a másik ütőre és így szépen beüthettük a mogyorót az odúba, ami azt követően visszakerült a kiindulásipontra.
Ez a játék is a kisebb gyerekeknek készült. Ha tetszik a játék, akkor persze ezt is megvásárolhatjátok az Ebay-en olyan 50-100 dollár közötti áron, ami egyáltalán nem is olyan veszélyes.

A jövő héten is tartsatok velem, amikor újabb érdekességeket mutatok majd meg Nektek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6317784732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása