Famos játéknyomda
2022. március 12. írta: ToyaHSW

Famos játéknyomda

famosnyomda2_1.JPG

Egy újabb NDK-ban gyártott játéknyomdát szeretnék bemutatni nektek. Ezúttal ismét a Famos cég egyik termékét ismerhetitek meg, aminek igazi érdekessége hogy ehhez engem személyes élmények is fűznek, mivel ilyen nyomdám volt gyerekkoromban nekem is.
Egyszer valakitől kaptunk játéknyomdákat ajándékba és ez nekem jutott, míg öcsém egy betűket tartalmazó készletet kapott, amivel persze azonnal 'nagyüzemben' kezdtük gyártani a nyomtatott szavakat és mondatokat.
Az én nyomdám ennek köszönhetően kicsit a háttérbe szorult, de az emlékeimben mind a mai napig él.
De kezdésnek egy rövid szösszenet a Famos cégről emlékeztetőül és azoknak, akik nem olvasták a blogon az Autos nyomda bemutatóját.

1891-ben alapították meg a Leipziger Stempelwaren FAMOS GmbH. céget, aminek fő profilja a különböző nyomdai kellékek, pecsétek, dátum és szöveg bélyegzők, bélyegtartók és más hasonló termékek gyártásából állt. Az 50-es években ez a cég sem kerülhette el az államosítást, így jött létre a VEB Famos Leipzig, aminek a profilja bizonyos fokig bővült is ennek köszönhetően.
A Famos termékei között megjelentek a különböző gyerekeknek készült játékok is, amelyek között nyomdák, vasúti kiegészítők, de még társasjátékok is megtalálhatóak voltak.
A rendszerváltást követően sok más szocialista üzemhez hasonlóan a Famos is lehúzta a rolót 1990-ben. Az újraindulásra elég sokat kellett várni, mivel csak 2003-ban éledt újra a gyártás Famoswerk név alatt Potsdamban. A Famoswerk jelenleg is üzemel és gyerekeknek készítenek játéknyomdákat.

Az autós nyomdákon kívül persze más klasszikusnak nevezhető darabokat is gyártott a Famos. Ezek a nyomdák felépítésükben lényegében teljesen azonosak voltak, mindössze a nyomdázható mintákban volt némi eltérés.
A ma bemutatásra kerülő készlet változatos tartalommal várta a gyerekeket, ennek köszönhetően gombát, mozdonyt, nyuszit, repülőgépet, cseresznyét, madarat, strandlabdát és pillangót lehetett nyomdázni a készlet segítségével.
Összesen nyolc minta és egy tintapárna várta a lelkes gyerekeket.
A doboz teljesen más elvet követ mint az Autos nyomda esetében. Itt egy fotózott képen nyomdával játszó gyerekek láthatóak (az egyikük nyomdázik, míg a másikuk színez), de azért láthatóak a nyomdázható motívumok is egy-egy kis piros-kék virág közepében.
A dobozt kinyitva egy kartonba vágott résekben találhatták a gyerekek a stempliket, míg egy nagyobb résben a tintapárna volt megtalálható.
A stemplik felépítése pontosan olyan volt az összes NDK nyomda esetében. Egy kemény, de kézbe jól simuló fa fogókára ragasztásos megoldással került fel a kemény gumiból készült minta.

A gyerekeknek annyi volt a dolguk, hogy a tintapárnához érintették a nyomdát, amit azt követően a papírlapra helyezve egy kicsit lenyomtak, majd óvatosan felemeltek. Ezzel el is készült a minta, amit a tinta száradását követően már lehetett is kiszínezni.
A gyerekek nagyon szerették a nyomda játékokat, a szülők viszont már kevésbe. Sajnos elkerülhetetlen volt, hogy a kezünk ne legyen tintás játék közben, ez pedig magával hozta hogy amihez hozzányúltunk az is tintás lett :)
Mi ezzel nem nagyon törődtünk akkoriban, mivel nekünk ez csak egy klassz játék volt amivel esős délutánokon nagyon jókat tudtunk játszani.

Összességében egy igazi klasszikus játék a 70-es, 80-as évekből, amit sajnálatos módon a gyűjtők nem különösebben kedvelnek. Szerencsére hozzám azért került épségben megmaradt darab, így ezt a játékot is megtudom majd mutatni nektek személyesen is.
Amíg azonban erre nincs hely és lehetőség, addig maradnak a megszokott fényképek amelyek segítségével Ti is nosztalgiázhattok egy kicsit.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr617778690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása