Szovjet hernyótalpas harcjármű
2021. december 21. írta: ToyaHSW

Szovjet hernyótalpas harcjármű

katonaisumatchbox_1.JPG

A szovjet játékgyárt tele volt érdekes különlegességekkel. Elég ha csak a különböző űrjárművekre gondoltok, amelyek közül tényleg nagyon sok érdekes és mára értékes darab van a gyűjtők birtokában.
Természetesen a srácokat az űrhajós témán kívül legjobban a katonás játékokkal lehetett megfogni, amiben szintén érdekes játékok készültek.
Ezek közül külön izgalmasnak számítanak a különböző harcjárművek, amelyekből a Matchboxhoz hasonló 1:75-ös méretarányban készítettek guruló fém játékokat.

A megoldás végtelenül egyszerű volt. Öntőformában kialakították a harcjárművek alakját, majd ezt követően a játékok kaptak kerekeket és máris lehetett velük gurigázva játszani.
Néhány játéknál több darabból készültek a járművek, így lehetett többek között a harckocsiknak forgatható lövegtornya is.
A festéssel különösebben nem kellett foglalkozni, hiszen a katonai zöld színtől nem nagyon kellett eltérni csak néhány kivételes esetben.
Ezekből a játékokból egy egész sorozat készült, amelynek néhány darabját még 2015-ben bemutattam nektek.

Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán és az elmúlt időszakban egy újabb darab érkezett a meglévő harcjárművek mellé. Ezúttal a lokátoros hernyótalpas teherautóról van szó, amit szeretnék is gyorsan bemutatni nektek.
A jármű külsőleg leginkább a szovjet hadseregben használt P-40-es rádiós lokátoros járműre hasonlít. A P-40-es a Vörös Hadsereg egyik büszkesége volt, így szinte természetes volt hogy a gyerekek számára is el kellett készíteni ennek a játék változatát.
Persze a kialakításnál kellett néhány kompromisszumot kötni, de valószínűleg ez a gyerekeket különösebben nem zavarta.
A felépítmény két igazán markánsan elkülöníthető részből áll, ami szokatlan módon itt még színben is eltér egymástól. A jármű lényegében egy hernyótalpas teherautó, amit egy darabból formáztak meg. Ez azt jelenti, hogy a fülkén kívül a kerekek, a lámpák, de még a hernyótalp is öntéssel lett kialakítva és ennek köszönhetően nem volt mozgatható.
A felépítmény másik része a lokátor, ami szintén fémből lett öntve és piros színt kapott. Ez az alkatrész a teherautón elhelyezett csapra ült rá, aminek köszönhetően forgatható és leszedhető (sőt elhagyható) volt.
A teherautó öntése során alul kialakítottak füleket, amiben a kerekekkel ellátott tengelyek kerültek. A játék ezeken gurult gyönyörű szépen. A gyártás során ügyeltek arra, hogy a kerekek ne kopjanak könnyen, így ezeket is fémből készítették el. Ennek köszönhetően a jármű nem gurult éppen simán, viszont cserébe csendes se volt :)

Szerencsére mivel minden alkatrésze fémből készült ennek a játéknak, így nagy valószínűséggel még 100 év múlva is játék lesz.
Azért remélem nektek nem kell annyit várnotok, hogy kezetekbe vegyétek ezt az aprócska szovjet csodát. Amíg azonban nem tudom megmutatni nektek személyesen, addig jönnek a szokásos fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6916790064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása