Katonai kisautók
2015. február 08. írta: ToyaHSW

Katonai kisautók

katonai1.jpg

A 70-es és 80-as évek gyerekeinek életének szerves részét képezte a honvédelem. Ennek tudatosítására rendezvények és persze játékok is szolgáltak.
Nagy Péternek köszönhetően sikerült néhány szép példánnyal bővítenem a kisautókat felvonultató gyűjteményemet, amelyek közül most a katonai gépeket szeretném bemutatni nektek.

A kicsit kopott gépeken persze látszik, hogy van bennük néhány kilométer, de ez adja meg a szépségét. A kínálatban megtalálhatjátok a csapatszállítót (ennek már letört az évek alatt a lövege), a rejtett kerekeken és gumitalpakon guruló tankot (ezeknek a tornya is forgatható), a rakétás autót, egy járművekre kapcsolható ágyút és egy gép nélkül árválkodó rakétát is.
A gyártó országokat sajnos nem tudom, de egészen biztosan mind a szocialista blokkban készült.

Persze tudom még közel sem teljes a gyűjtemény ezen része, de remélem idővel sikerül majd további gépekkel bővítenem a kínálatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr707153471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torma99 2015.02.09. 21:52:35

A tanknak kár, hogy letört a csöve. Nekem szebb állapotban van valamelyik doboz mélyén, na meg van egy sa-5-öt hordozó lánctalpas, és a hozzá tartozó tréler is. Elpusztíthatatlan szovjet játékok voltak a tankkal egy sorozatba valók. Kisebb matchbox méretben is csináltak pszh-kat, abból is kéne legyen valahol kettő bár azok típusát nem sikerült megállapítani.

ToyaHSW 2015.02.09. 22:33:55

@torma99: Nekem is volt sok ilyen gyerekkoromban, de valahogy az idők folyamán elkoptak.
Amikor megkaptam a játékokat nagyon boldog voltam és szép emlékek tömege rohant meg.

lutria 2015.02.17. 19:05:41

Ha már ilyen katonai modellekről van szó,-régóta érdekelne hogy azok a makettek/modellek amik a néphadsereg-honvédségnél a magasabb rangú tisztek irodáiban voltak porfogóként,nehezékként vagy dísznek(aki volt katona biztos látott olyanokat)fegyvernemekként változó,tank,légelhárító rakéta(Volhov rakétaindító talapzattal én speciel ilyet láttam)vagy csak szimpla katonai teherautók vagy légi járművek vajon honnan származhattak mert nem játékbolti minőségűek voltak hanem méretarányosak,részletesek,kidolgozottak,élethűek, mozgathatóak,festettek vagy fényes krómozottak voltak és nem lemezből voltak hajtogatva hanem tömör fémből öntve tehát nem úgy tűnt mindha fusiban készítették volna az unatkozó katonák a parancsnoknak ajándékba hanem szériában.

ker0 2015.08.17. 18:04:09

Ilyenek voltak nekem is, 2 fajta tank, csapatszállító tutira. Úgy emlékszem, hogy oroszoktól lehetett venni a piacon.
süti beállítások módosítása