Szovjet autóverseny játék
2023. december 08. írta: ToyaHSW

Szovjet autóverseny játék

cccpautopalya_1.JPG

Mi itthon leginkább az ITES és a Prefo (később Plasticart) által gyártott autópályákkal találkozhattunk, de az egykori Szovjetunióban is készített a játékipar hasonló darabot.
Ez a játék volt az Автогонки, ami bár némileg eltért az itthon ismert daraboktól, de működési elvében és kidolgozásában erőteljesen hasonlított a korra jellemző hasonló játékokra.

Az autóverseny valamikor a 80-as évek második felében készült és az internetes keresésem alapján a későbbiekben is jelentek meg hasonló játékok a Szovjetunióban csak kicsit átdolgozva.
Ez mondjuk azért is vicces egy kicsit, mivel a 80-as években egy ilyen játék már nem igazán volt újdonság, hiszen a vasfüggöny túloldalán már a Carrera és más hasonló gyártók termékeivel játszottak a gyerekek, de a keleti blokkban is jóval ezelőtt elkészült az ITES és a Prefo hasonló játéka.
Erről a szovjet gyerekek semmit nem tudtak, így örömmel vették ha a szüleiktől ajándéka egy ilyen versenypályát kaptak.

De milyen is volt ez a szovjet autóverseny játék.

A játék lényegét tekintve tökéletesen megegyezett az ITES és a Prefo által gyártott autópályákkal, ugyanis itt is egy sínből szedték az áramot a kocsik két kis áramszedő segítségével.
A játékot egy hatalmas kartondobozban kapták meg a gyerekek. Ami elsőre feltűnik, hogy a dobozban elég sok pályaemelet találhattak a gyerekek. 
Ez annak volt köszönhető, hogy a pályaelemekből két különböző vonalvezetést lehetett összerakni. A gyerekek egy egyszerű ovál pályát vagy egy kicsit bonyolultabb nyolcas alakú helyszínt is összerakhattak az elemekből.
A működési elv ahogy írtam hasonló volt a kor autópályáihoz. Itt is két sín futott a műanyag pályaelemek közepén, amelyekből két áramszedő segítségével vették fel az autók a szükséges áramot.
A pályaelemek egymásba kellett tolni, majd ezt követően az elemeket egy rögzítőszem segítségével egymáshoz lehetett fogatni, így megakadályozva azok szétcsúszását.
A pályaelemek lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a gyerekek különböző extrákat rakjanak fel rájuk. Lehetőség volt a kanyarokba korlátok elhelyezésére, valamint a pályaelemek billentése és megemelése is lehetséges volt.

Az áramellátásról egy viszonylag nagy méretű trafó gondoskodott. Igazán érdekes megoldással bírt a trafó, ugyanis a szabályzókarok is a trafóhoz voltak csatlakoztatva. Teljesen logikus megoldás, mivel a pályába futó áramerősségét így egyszerűen lehetett szabályozni.
Ezen kívül két 9V-os elemekhez hasonló csatlakozó volt megtalálható még a trafón, amelyre az egyik pályaelemen található vezetékeket és csatlakozókat kellett felcsatlakoztatni.

Az irányítók eltérő színekben készültek. Az egyik piros, míg a másik kék színt kapott. A sebességet egy ravaszos potméter segítségével lehetett szabályozni.
Az irányítók viszonylag nagy méretűek, de ennek ellenére meglepően könnyűek, ami hatalmas előny volt a gyerekek szempontjából.

Az autóverseny persze semmit nem ért volna autók nélkül. A gyerekek ebben a játékban két Formula 1-es autóval tehették próbára magukat. Az egyik autó kék, míg a másik piros színt kapott és nagyrészt műanyagból készült.
Mivel műanyagból készült a játék, így jellemzően a kiálló részek az évek alatt szépen letörtek a játékról.
A kocsik alján volt megtalálható az áramszedő, ami az ITES megoldásával készült el és egy darabka font drótból állt össze.
Bár a játékot úgy vásároltam, hogy üzemképtelen, de legnagyobb meglepetésemre az autók mégis rövid idő alatt életre keltek ezzel is megerősítve bennem azt a hitet, hogy a régi játékokat nagyon nehéz elpusztítani.

A pályát még nem raktam össze, a trafót pedig pláne nem dugtam be, de nagy valószínűséggel hiba nélkül működne ma is a játék.
Egykoron egészen biztosan sok örömet szerzett a gazdájának, aki nagyon szép állapotban őrizte meg az utókor számára.

Reményeim szerint a hasonló autóverseny játékokkal együtt ezt a játékot is betudom majd mutatni nektek személyesen is, de amíg erre nincs lehetőség, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a tamas.laposa70@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6718276907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása