MF-112 lendkerekes teherautó
2021. december 14. írta: ToyaHSW

MF-112 lendkerekes teherautó

dsc_0018.JPG

A mai napon ismét egy érdekes kínai játékot mutatok be nektek. Ezúttal az MF-112-es számot viselő Shanghai Service Car fantázianevű teherautót ismerhetitek meg.
A kínai játékgyártásnak nagyon sok lemezjátékot köszönhetünk, amelyek a saját korukban egy kicsit lenézett játékoknak számítottak, de manapság már a gyűjtők féltett és keresett darabjainak számítanak.

A kínai játékgyártás szinte minden területet lefedett. Szinte elképzelhetetlen manapság, hogy lett volna olyan játék amit nem gyártottak a hatalmas országban. Ha csak a járműveknél maradok akkor is készültek itt hajók, személyautó, űrhajók, repülőgépek és teherautók is.
A kínai játékok egyik legfontosabb jellemzője a kódjel volt, amiből mind a mai napig pontosan belehet azonosítani az adott típust. A jelölés két betűből és egy számsorból állt. Az elektromos játékokat ME, a lendkerekes játékokat MF, míg a felhúzható játékokat MS jelzéssel látták el.
Ezt követte a számsor, ami mindig három számjegyből állt.

Ma az MF-112-es teherautót szeretném bemutatni nektek, ami egy lendkerekes játék volt. Elmésen a Service Car nevet kapta a teherautó, de fogalmam sincs, hogy miért lett ez a fantázianeve a játéknak...De erről majd később.
Ahogy annyi kínai játék ez a teherautó is teljesen lemezből készült. 
A kocsi formája sokatok számára lehet ismerős, hiszen más felépítménnyel, más szám alatt már találkozhattatok ezzel a típussal. A kínai játékok egyik fontos jellemzője volt az újrahasznosítás és ennek jegyében sok esetben csak a felépítmények kerültek lecserélésre egy-egy új típus bemutatásánál.
A teherautó kék színű, de a változatosság jegyében a fülke felső része fehér festést kapott. A belső teret igyekeztek kidolgozni, ami annyit jelentett hogy egy festett lemezen láthatóak az ülések, a műszerfal és a kormány is.
A fülke szélvédőt is kapott, ami annyira nem volt jellemző akkoriban. A lámpák csak felfestve lettek egy lemezre. Elől a két sárga irányjelző került fel még extraként műanyagból és egy lökhárító amin szokás szerint a rendszám helyén a játék típusa lett feltüntetve.
A felépítmény elég érdekesen sikerült. Ugye alapból egy egyszerű platós teherautóról van szó, ami kapott néhány extra drótot és egy mintás ponyvát és így lett Service Car belőle. Fogalmam sincs, hogy milyen szervízautó lehetett ez, mert semmi erre utaló jel nincs a járművön és javításra utaló kiegészítések sem voltak részei a játéknak.
Az alváz a megszokott érdekes fekete fém lemez, amiben a lendkerekes szerkezetet is elhelyezték. Ennél a játéknál előre került a lendkerék és ennek a prózai oka az volt, hogy egyszerűen képtelenség lett volna az alacsony plató alá bezsúfolni a kocsi hajtását. A fülke viszont elég helyet biztosított a lendkerekes szerkezet elrejtésére.

Bár ez a játék nem az enyém, de mégis egy igazán érdekes darab. Sajnos néhány merevítő és a ponyva hiányzik a játékról, de ez biztosan lehet pótolni egy kis ügyességgel.
Ízelítőnek azért néhány képet erről a játékról is megosztok veletek és talán így egy kicsit tudtok majd nosztalgiázni is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3016783702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása