Dickie bolygókerekes robot
2021. november 09. írta: ToyaHSW

Dickie bolygókerekes robot

roboter_3.JPG

A mai napon egy Dickie Toys játékot szeretnék bemutatni nektek, amit sajnos nem sikerült működőképes állapotba hoznom, ennek ellenére egy igazán érdekes és különleges darab.
A Roboter névre keresztelt csuda dolgokra képes robotot a 80-as évek derekán gyártotta a Dickie és a gyerekek között azonnal nagyon népszerű is lett.
A játék bemutatása előtt azonban néhány szóban a Dickieről is szeretnék nektek beszélni, aminek a történetét elég kevesen ismerik.

A Dickie elődjét 1971-ben alapította Wolfgang Sauerborn és a Sauerborn & Stübinger nevet viselte. Játékgyártással foglalkoztak és ezen a területen egészen nagyszerű dolgokat alkottak.
1978-ban Dickie Toys, aminek székhelye Hong Kongban lett. 1984-ben újabb névváltozás történik. A cég Dickie Spielzeug néven jelenik meg a német piacokon, míg a nemzetközi területen a Dickie Toys nevet használják.
Ekkor már számtalan elektromos játékot, távirányítós autót és autópályát gyártanak.
1993-ban Wolfgang Sauerborn repülőgépszerencsétlenségben életét veszti, ami után nem sokkal a Simba átveszi a Dickiet és innentől már Simba Dickie Group néven folytatják a tevékenységüket.
A megerősödött és sikeres cég számtalan licenszet és exkluzív jogot szeret meg a következő években. Szerződést kötnek Michael Schumacherrel, licenszeket szeretnek a Walt Disneytől és a Pixartól.
A cég játékai mind a mai napig sikeresek és számtalan díjat nyernek évről-évre.

Ahogy említettem a Roboter névre keresztelt játék a 80-as évek közepén készült és egy bolygókerekes játék volt egészen összetett és látványos funkciókkal.
Persze ez a robot nem egyedi találmány, hiszen a Botoy Forcebot nevű játékát vette át lényegében egy az egyben a Dickie. Ez a robot talapzatán tetten is érhető, hiszen ott még megtalálható a Botoy jelzése a játékon.
Az egész játék műanyagból készült és számtalan apró érdekes részlet díszíti a robotot.
A fejen megtalálható egy villogó és két pici rakéta, de a fejet mégis a fehér plexiből készült 'szemek' uralják. A robot mellkasát egy kék plexi kör uralja, míg a játék egyik kezébe egy fegyver található.
A játék hátán található meg az elemtartó, ami lényegében két palackra emlékeztet. Ennek a fedelét félrecsúsztatva lehetett behelyezni a 2 db 1.5V-os elemet, ami a játék működtetéséhez volt szükséges.
Az elemtartó alatt található bekapcsológomb elcsúsztatásával pedig máris feléledt a robot.
A játék a bolygókerekes játékokhoz hasonlóan haladt és a haladás közben megemeli a kezeit. A robot kezében a fegyver villog és ugyanígy villog a mellkasán található kék búra, valamint a fejen található villogó és szemek is.

A bolygókerekes játékok általában nem voltak túlságosan érdekesek, így ezekkel a fényhatásokkal és extra mozgásokkal kellett feldobni a játékokat.
Így volt ez a Dickie féle Roboter esetében is, ami a fényeivel és hangjával elkápráztatták 85-ben a gyerekeket.
Sajnos mára a játék működésképtelen. Ez a tényleg silány minőségű műanyag alkatrészeknek köszönhető, amelyen az évek során annyira rosszul öregedtek meg, hogy egy mozdulatra azonnal elrepednek vagy törnek. A pótlásuk szinte lehetetlen, így a hozzám került játékban is hiába forog a motor és hiába világítanak a fények a játék lényegében semmit nem tud már csinálni.
Ennek ellenére sokak számára lehet szép emlék ez a robot, amivel majd természetesen Ti is találkozhattok.
Amíg azonban nem tudom bemutatni nektek, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr716751038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása