Construction fém építőjáték
2021. október 07. írta: ToyaHSW

Construction fém építőjáték

construction_1.JPG

A mai napon ismét egy klasszikus építőjátékot szeretnék bemutatni nektek. Fém építőjátékokat szinte minden országban gyártottak, elég a Märklin, a Meccano, a Merkur vagy a Technokid játékokra gondolnotok.
Ezen a vonalon indult el a VEB Spielwaren Mechanik Pfaffschwende is, amikor nekiálltak a Constuction készletek elkészítésének.

A fémből készült építőjátékok közös jellemzője volt, hogy különböző formájú, hosszúságú elemekből kellett valamit összeépíteni. Az egyes elemeket csavarokkal kellett egymáshoz rögzíteni, ami rendkívül fix és tartós rögzítést garantált.
Ennek a megoldásnak persze azért hátránya is volt, hiszen az összeszerelt játék szétszerelése és viszonylag hosszú folyamat volt és az apró csavarok nagyon gyakran gurultak és vesztek el örökre.
Ennek ellenére a szülők nagyon szívesen vásároltak ilyen építőjátékokat a gyerekeknek, mivel hosszú szórakoztató játékidőt garantált és többször is érdemes volt elővenni a fémből készült építőjátékokat.
A gyártók általában folyamatosan bővítették a kínálatukat, így egyre újabb készletek jelentek meg amelyekben újabb formájú elemekkel és kiegészítésekkel lehetett találkozni, sőt egy idő után már különböző elektromos motorokkal is bővültek ezek a készletek.
Így a gyerekek a kezdő doboztól szépen haladva egyre komolyabb dolgokat tudtak megépíteni, feltéve ha a szüleik megvásárolták a játéksorozat következő darabjait is.

Az NDK játékgyártásban komoly múltja volt az építőjátékoknak, amelyek között megtalálhatóak voltak a fából, műanyagból készült csavarozós építőjátékok is, így szinte természetes volt hogy készítenek majd fémből is hasonlót.
A VEB Spielwaren Mechanik Pfaffschwende is hasonlóan gondolkodott mint a többi gyártó és folyamatosan újabb készletekkel jelentkezett a Constuction építőjátékból.
A z első változatból még viszonylag egyszerű dolgokat lehetett építeni, azonban folyamatosan egyre több készlet érkezett. A készleteket C betűvel és egy számmal jelezték.
Az alapkészletek a C 01-től tartottak a C04-ig, de extra specializált készletek is készültek a Constructionhoz amelyek C 07-től C 111-ig voltak számozva (de lehet, hogy még tovább is). Az extra speciális készletek segítségével lehetett darut vagy teherautót is építeni.

A hozzám került Construction C04-es készletet Schilling Imrétől kaptam több más játékkal együtt. A C04-es készlet már egy különlegesebb darabnak számít, hiszen ebben már villanymotor és elemtartó is helyet kapott, így akár elektromos játékokat is egyszerűen lehetett építeni (de persze ehhez nem ártott ha meg volt a C 01-C 03-as készlet is).
Az alapkészletekhez hasonlóan a C04-es is teljesen jól használható volt magában is, így a gyerekek egészen fantasztikus dolgokat tudtak megépíteni, amihez segítségükre volt a játékhoz tartozó kézikönyv is (ezt majd igyekszem a doksik rovatba feltölteni).
Az egészen egyszerű dolgoktól (talicska, tábla, létra) kezdve, a komoly szöghajtásos, áttételes, szerkezetek megépítésére is lehetőség nyílt.
A fogaskerekeknek és a villanymotornak köszönhetően pedig tényleg számtalan érdekes mechanikus eszközt lehetett megépíteni a készletből.

A hozzám került játék egészen szép állapotban maradt meg. Ez azt jelenti, hogy a csavarok, a fogaskerekek és a többi apróság is megtalálható a készletben, így valószínűleg a Blog TV valamelyik adásában feltűnik majd ez az NDK építőjáték is a jövőben.
A mozgóképes bemutatóig viszont jönnek a megszokott fényképek, amelyek segítségével most Ti is nosztalgiázhattok egy kicsit a Construction építőjátékkal.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2916714386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása