Műanyag traktor
2021. szeptember 09. írta: ToyaHSW

Műanyag traktor

muatraktor_1.JPG

Úgy tűnik a héten a traktoroké lesz a főszerep a blogon. A néhány napja megosztott műanyag játék után most ismét egy műanyag traktorral ismerkedhettek meg az oldalon, amivel a gyerekek leginkább homokozókban játszhattak igazán jót.
A mai játék a klasszikus fújt műanyag kategóriába tartozik és azok közül is a szebben kidolgozott darabok táborát erősíti.

A fújt játékok egy külön kategóriát képviseltek egykoron a műanyag játékok között. A kidolgozásuk általában egy kicsit elnagyoltabb volt, de az anyaguknak köszönhetően sokkal jobban bírták a terhelést mint a kemény műanyagból fröccsöntéssel készült társaik.
A fújt játékoknál a műanyag egyben került be a formán belülre, majd ezt követően a befújt levegő segítségével vette fel a formát.
Rendkívül egyszerű megoldás volt és viszonylag olcsón előállíthatóak voltak az így készült játékok.
Ebben a kategóriába tartoztak a DMSZ játékai is, amelyek közül a faros Ikarusra vagy a Csepel Bulldogra egészen biztosan emlékeztek Ti is vagy a blogon bemutatott Formula 1-es autóra, amelynek a felújítását is figyelemmel kísérhettétek.

A mai játékunk egy traktor, ami ezzel a technológiával került legyártásra. A dolog nincs túlbonyolítva, ugyanis a traktor egyszerű fehér színt kapott. A kidolgozás nem túl aprólékos, de azért a részletek könnyedén felismerhetőek. Kapott a kistraktor ajtókat, hűtőrácsot, de még bizonyos szinten a motor is látható rajta.
A traktor elején egy akasztó látható, míg hátul egy vonószem kapott helyet. Az első akasztóba lehetett madzagot rakni a gyerekeknek, akik ezt követően akár maguk után is tudták húzni a játékot, míg a vonószemre természetesen a megszokott utánfutót lehetett akasztani.
A traktor felépítményre persze kerültek különálló műanyag alkatrészek is. A motorháztetőn egy fekete kipufogó kémény található, míg a traktor orrán eredetileg két lámpa is volt egykoron. Ezek a műanyag alkatrészek egyszerű pattintásos megoldással kerültek rögzítésre, így az évek alatt gyakran vesztek el.
A traktor kerekei szintén a már említett fújt technológiával készültek. Az első kerekek teljesen simák, de hátsó két nagyméretű kerék bordázást is kapott.
Szokatlan módon a kerekek egy műanyag tengelyre voltak rögzítve. A műanyag tengely legnagyobb hátránya volt, hogy rendkívül könnyen törtek el és ez nem volt egy túl üzembiztos megoldás. Ennél a játéknál egészben maradtak ezek az alkatrészek, de szerintem sok traktor szenvedett tengelytörést még fiatal korában.

Ahogy láthatjátok a fényképeken, a traktor egészen szép állapotban maradt meg. Nem tökéletes, de ez teljesen természetes egy olyan játék esetében amivel 40-50 éve még aktívan játszottak a gyerekek.
Ezzel a gurulós játékkal is találkozhattok majd, de amíg nem tudom bemutatni nektek személyesen a fehér traktort, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5816684756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása