Legyél polgármester társasjáték
2021. augusztus 31. írta: ToyaHSW

Legyél polgármester társasjáték

borgmester_1.JPG

Az elmúlt időszakban Dániában jártam, ahol rendszeresen látogatást szoktam tenni egy üzletben, ahol használt de jó állapotú tárgyakat árulnak jótékonysági céllal.
Itt vásároltam a tavalyi évben az üvegből készült sakkot és a görög kártyát, idén pedig egy itthon ismeretlen társasjátékon akadt meg a szemem.
Arra gondoltam, hogy jól fog mutatni a gyűjteményben egy ilyen külföldi társasjáték, aminek a hazaérkezést követően pontosan utána is néztem.

Ez a társasjáték a Bliv Borgmester, amiből egy egész sorozat készült Dániában. Sorozat, hiszen a komolyabb városok kaptak egy-egy ilyen társast, ami a városhoz illeszkedő dobozzal és táblával várta a játékosokat.
Azt hiszem ezt itthon is el lehetne készíteni különösebb erőfeszítés nélkül, de ez már más kérdés.

Nézzük milyen társasjáték is a Bliv Borgmester i VEJLE (Vejle a város ahol voltam) :)
A játék alapvetően egy táblás társasjáték, ami leginkább a Gazdálkodj okosanra hasonlít. A társasjátékkal 2-6 játékos tud játszani, akik kezdésként kapnak 4.5 millió tőkét, amiből el kell érniük hogy ők legyenek az adott város polgármesterei.
A táblán a városok nevezetes vállalkozásai kapnak helyet, amelyeket a játékosok megvásárolhatnak. Minden megvásárolt vállalkozás munkahelyet jelent, ami egyenlő a szavazatokkal.
Persze a játékban nem csak pozitív dolgok történnek a polgármesterjelöltekkel, hiszen itt is szerepet kapnak a különböző húzható kártyák, amelyek nem csak pozitív dolgokat tartalmaznak.

Előfordulhat, hogy az egyik jelöltek ittasvezetésen vagy kenőpénz elfogadásán kapják (de itthon ilyen nem történhet meg :D) és ekkor szavazatokat kell átadnia a többi játékosnak.
A játékot végül az nyerte meg, aki a végére a legtöbb szavazatot tudta bezsebelni és a legtöbb vállalkozás volt a birtokában. Persze ehhez meghatározott számú kört kellett megtenni a táblán a bábúkkal.

A főnyeremény pedig egy kitűző, amit a polgármester mellkasára tűznek ki a játék végén.

Igazából ez nem egy igazán régi játék, de érdekesnek mindenképpen nevezhető. Azt hiszem egyes nagyobb városok akár promóciós céllal is készíthetnének ilyen játékokat, ami igazából nagyon olcsón megvalósítható lenne ha a táblára felkerülő cégek még a reklámért fizetnének is a játék előállításába.
Ezt követően pedig akár ajándékba is lehetne osztogatni az elkészült játékokat vagy egyszerűen eladni azokat mint ahogy Dániában teszik ezt.

Múzeumban ezzel a darabbal egészen biztosan találkozhattok majd, de amíg nem tudom megmutatni nektek személyesen ezt a játékot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4316674314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.09.01. 19:15:33

Próbaképpen megnéztem néhány mezőt, hogy a rajta hirdetett cég valódi-e. Valódi. Szóval sajnos a játék mellett ez egy hatalmas reklámválogatás is, vejlei érdekeltséggel. Kár.
süti beállítások módosítása