Műanyag forgókerék lapátokkal
2021. július 22. írta: ToyaHSW

Műanyag forgókerék lapátokkal

muanyagkerek_1.JPG

Ismét egy felajánlás útján hozzám került régi játékot szeretnék bemutatni nektek, amihez hasonlót nagyon sok játékgyártó forgalmazott.
A 70-es és 80-as években lényegében az olcsó játékokat uralta a műanyag, azonban több gyártó is készített fémből különböző viszonylag összetett játékokat.
A ma bemutatásra kerülő darabnak volt egy sokkal bonyolultabb, tekerővel ellátott fém változata is, amivel homokot, apróbb kavicsokat, de akár vizet is lehetett merni.

Ennek a játéknak készült el az egyszerűsített és olcsóbban beszerezhető változata műanyagból, amit most Ti is megismerhettek és ezt ráadásul a hazai kisipar követte el.
Mi is volt ennek a játéknak a lényeg és hol tudtak vele játszani a gyerekek?
A játékkal első sorban strandon, tengerparton vagy homokozóban lehetett játszani.
A szerkezet a működését tekintve pofonegyszerű volt. A felső részen található tölcsérbe lehetett folyadékot vagy aprószemű szilárd anyagot tölteni, ami a tölcsér alsó részén távozva megforgatta az alatta elhelyezkedő lapátokkal szerelt kereket.

A játék alkotóelemekben érkezett a gyerekekhez, akik pillantok alatt állíthatták össze belőle a forgó kereket és kezdhették meg a játékot.
Az anyag kiválasztásánál a gyártó az olcsó műanyag mellett tette le a voksát, ami ebben az esetben kifejezetten előnyös volt, hiszen így az amúgy pattintással összeilleszthető elemek még évek múlva is simán szétszedhetőek és összerakhatóak a törés veszélye nélkül.
A színek terén igyekeztek változatos játékot gyártani, ennek köszönhetően a játékban megtalálható a piros, a kék, zöld, fehér, sőt még lila elemek is.
A játékot kipróbáltam én is és azt kell mondanom, hogy nagyszerű munkát végezett Kiss Lajos kisiparos, ugyanis a műanyagok jól illesztettek és a kerék még mindig nagyon szépen tud forogni.
Valószínűleg ez egy igazi nyári játék volt, amit néhányszor használtak majd ezt követően a feledés homályába merült.

Szerencsére most hozzám került és így Ti is megismerhetitek ezt a régi kincset. Persze majd személyesen is láthatjátok ezt a játékot, de amíg nem tudom megmutatni nektek addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr516635832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása