Ceruzahegyezők a 70-es évekből 17.rész
2021. július 13. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 17.rész

hegyezo17_1.JPG

Ha kedd, akkor még mindig a régi ceruzahegyezős rovat újabb részével találkozhattok az oldalon. Ezúttal újabb három érdekes és különleges hegyezőt hoztam nektek, amelyekkel valószínűleg iskolásként Ti sem találkoztatok az osztálytársaitoknál.
A ceruzahegyezők általában az iskolásoknak készültek és ők használták napi rendszereséggel azokat. Az egyszerű tolltartókban alapból is megtalálható hegyezőkön kívül azonban a műanyagok előretörésének köszönhetően számtalan különleges változathoz is hozzá lehetett jutni.

Néhány darab egészen művészi kialakítást kapott és egészen különleges anyagokat (kerámia, fa) használtak a hegyezők elkészítése során.
A mai napon újabb három állatkát mutatok be nektek, amivel folytatom a már elkezdett sorozatot.
Ezúttal egy nyuszival, egy dromedárral és egy nem is tudom milyen figurával ismerkedhettek meg.

A hegyezők anyagukat tekintve itt is leginkább fára emlékeztetnek. Kidolgozásra nagyon hasonlóak és bár nem egy sorozatból származnak az állatkás hegyezők, mégsem ütnek el igazán egymástól.
Fő jellemzőjük, hogy minden figura egy hengeres alapon lett elhelyezve. Ebben a hengeres alapban található meg a hegyező, ami nyitott rendszerű, így a ceruzák hegyezése során a forgács szabadon tudott távozni a késen keresztül. Az ilyen hegyezőket érdemes volt papír fölött használni a rendetlenség és a szemetelés elkerülése érdekében, amit azért egészen gyorsan megtudtunk akkoriban tanulni :)

Az alap tehát azonos és őszintén szólva a figurák sem térnek el annyira markánsan egymástól. A nyuszi szépen kivehető, megvannak a nagy fülek, az aprócska orr és farok és dekorációnak még két hatalmas szemet is kapott az állatka.
A dromedár valamivel egyszerűbb kidolgozásúnak tűnik, bár a púp és a fülek itt is ki vannak dolgozva, a dekorálás néhány festett vonalban kimerül a fejecskén.
A legrészletesebben talán a harmadik figura van kidolgozva. Van két fül, két nagy szem és még egy csokornyakkendő is került az állatka nyakába. A fülek és a nyakkendő valamivel fel lett ragasztva a figurára, így ezekre a részekre érdemes volt figyelni.
Valami festés félét is kapott a figura, így a bundája pöttyös, míg a fejre két nagy szem került.
Őszintén szólva elsőre mackónak gondoltuk itthon, de a pöttyös bunda teljesen elbizonytalanított. Ha van ötletetek, hogy milyen állat lehet akkor kommenteljetek.

Mindenesetre igazán művészi darabok ezek is, amelyeknek nem tolltartóban, hanem inkább vitrinben volt a helyük.
Szerencsére most óvó kezek között vannak, így lehetőségetek lesz ezekkel a kincsekkel is találkozni, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek az aprócska hegyezőket, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7516624406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása