Műanyag markoló
2021. július 01. írta: ToyaHSW

Műanyag markoló

markolo_3.JPG

Természetesen a blogon a régi játékokat sem kell nélkülöznötök. Az elmúlt hónapokban több felajánlást is kaptam, így bőségesen számíthattok tőlem bemutatókra.
A legutóbbi csomag az egykori szovjet határ mellől érkezett és számtalan érdekes régi szovjet játékot tartalmazott. Ezeket igyekszem majd nektek a lehető legrészletesebben bemutatni nektek.
Ezúttal ebből a csomagból választottam egy játékot, ami nem más mint egy guruló és mozgatható, forgatható markoló.

A játék átesett egy alapos takarításon, így lényegében már semmi nem állhat a bemutatás útjába.
A markoló méreteit tekintve nem túl nagy darab. Körülbelül 10 cm hosszú és 8 cm széles játékról van szó, ami a gémnek és a markolókanálnak köszönhetően rendelkezik kicsit nagyobb mérettel.
Az egész játék műanyagból került legyártásra, a kerekek tengelyein kívül csak az összefogató csavarok és egy aprócska rugó készült fémből.
Bár a játék majdnem minden része műanyagból van ennek ellenére kopás különösebben nem látszik rajta. A gyártó a piros-fehér színt kombinálta a játékon, de az évek múlásával a fehérből mára inkább csontszín lett, de ez teljesen természetes folyamat.
Ezt lehetne orvosolni az un. retrobright eljárással, de én nem találom ennek különösebb értelmét. Ha érdekel benneteket az eljárás, akkor majd egy bejegyzést valamikor szentelek rá.

A játékot kézbe azonnal feltűnik, hogy az alvázon egy rés található, ami pontosan megfelel egy elemtartó méretének. Igen ebből jogosan lehet arra következtetni, hogy a játék egy elemes társának a pontos másolata. Ennek okán jelzés sincs a markolón - gondolom gondosan ügyeltek a jogi következmények elkerülésére.
De a gyerekek szempontjából ez teljesen érdektelen volt akkoriban, hiszen ha gurult és még extra dolgokat is tudott egy játék, akkor nyert ügye volt nálunk.
A műanyag markoló pedig nem szenvedett hiányt ezekben az extra funkciókban sem. Vegyük is ezt szépen sorba, lentről felfelé haladva.

Az alvázról már ejtettem szót. Műanyagból készült és egészen szépen ki lett dolgozva. Az elemtartó fedél helyén persze egy rés található, de ez nem okoz különösebb gondot. A kerekek teljesen szabadonfutók, így ez igazából egy tologatós játék volt.
A markoló kerekei erőteljes bordázatot kaptak és extraként két oldaldoboz is helyet kapott az alvázon. Az alváz alapvetően fekete és piros színt kapott.
Erre a részre került fel a forgózsámoly, amit egy csavarral rögzítettek a gyártók.
A felépítmény nem tér el a megszokottól. A fehér színű alkatrész viszonylag szépen ki lett alakítva. A kezelőfülkén felfedezhető az ajtó és a motornál a szellőzőrácsok is ki lettek alakítva. A kezelőfülkéhez kapcsolódik a három jól elkülöníthető részből álló gém.
A gém két egymásba kapcsolódó karból és a végére helyezett markolókanálból áll. Az első gémen egy ravaszhoz hasonló kar is található, amivel lényegében kezelni lehetett a kanalat.
A gém természetesen dönthető lefele vagy emelhető egy bizonyos szintig felfele is, de az igazán nagy dolgokat a ravasz mozgatásával lehet elérni rajta.
A ravaszt mozgatva előre és hátra lehetett a gém alsó részét mozgatni, aminek segítségével egy kis ügyességgel a homokozóban simán meglehetett tölteni a markoló kanalát, majd pedig a felépítményt elforgatva és a ravaszt a másik irányba húzva ki is lehetett azt üríteni.
Igazán ötletes megoldás és szerintem a gyerekek számára nagyszerű szórakozást jelenthetett egykoron. Be kell vallanom, hogy én is egészen jól elszórakoztam az aprócska markoló kezelésével a bemutató írása közben és egy cseppet sem találtam unalmasnak a játékot.

Képzelhetitek a 80-as években mennyire különleges is lehetett egy ilyen játék a játszótéren és egészen biztosan nagy siker is volt a gyerekek körében.
Kicsit sajnálom, hogy információt nem sikerült találnom sem a játékról, sem pedig arról hogy miről is másolhatták egykoron ezt a játékot - bár ez utóbbiban lehet, hogy akad köztetek olyan aki segíteni tud majd nekem.
A múzeumban természetesen láthatjátok majd ezt a kincset is, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6116609320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása