Ceruzahegyezők a 70-es évekből 9.rész
2021. május 18. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 9.rész

hegyezo9_1.JPG

Ezen a héten is hoztam nektek öt érdekes ceruzahegyezőt a 70-es, 80-as évekből. A múlt héten úgy gondoltam a hegyezők bemutatásánál nélkülözöm majd a tematikát és így lesz ez ezen a héten is.
Ennek köszönhetően ismét öt érdekes és teljesen eltérő darabot mutatok be nektek.

Vágjunk is rögtön a közepébe!

Elsőként egy kicsit merüljünk el a gyümölcsök világába. Azt hiszem nem számít mindennapos darabnak a körte formájú ceruzahegyező. A többi hegyezőhöz hasonlóan a körte is műanyagból készült és nagyon szép és élénk sárga színt kapott.
A körte felső részén egy aprócska zöld levelet is találhattak a tulajdonosok, aminek különösebb funkciója nem volt, mindössze jól mutatott. A ceruzát a körte aljába kellett behelyezni, majd a hegyezést követően a körtét szétszedve tudtuk kiüríteni a forgácsot a gyümölcs formájú hegyező belsejéből.
Érdekes darab, de ettől a következő sem marad el sokkal.

A második hegyező amit szeretnék bemutatni nektek egy kis játékossággal várta a gyerekeket. A dobókocka formájú és ennek megfelelő számozással ellátott műanyag kocka is egy igazán érdekes darab.
A hegyezésen kívül akár kockadobásra is lehetett használni, bár erre a belül található hegyezőnek köszönhetően nem volt igazán alkalmas (sokszor állt meg ugyanazon az oldalon).
Az előző mondatból már kikövetkeztethetitek, hogy ez is egy zárt hegyező, amiből a forgácsot a szétszedés után kellett kiönteni.
A ceruzát ötletesen az 1 pöttyöt tartalmazó oldalra kellett bedugni és lehetett is hegyezni a ceruzát.

A harmadik bemutatásra kerülő darab a mindenki által nagyon jól ismert Coca-Cola üdítőital dobozát idézi meg. Ez akkoriban oltárira menő darabnak számított. 
A doboz oldalán a megszokott Coca-Cola feliratokkal és jelzésekkel lehetett találkozni. A doboz felső része piros színt kapott és ezen lett elhegyezve a hegyező is.
A tetőt levéve lehetett kiüríteni az összegyűlt forgácsot, amire azonban a hegyező méreteinek köszönhetően nem volt olyan gyakran szükség.
Természetesen ez a hegyező is műanyagból készült.

Végezetül két nagyon hasonló hegyezőt mutatok be nektek. A két hegyező külsőleg eltér valamennyire egymástól, de egy ponton azonosak. Mind a kettőn található egy-egy kefe. Ennek őszintén szólva nem jöttem rá a céljára, de valószínűleg a forgácsot vagy a radírmaradványokat lehetett a segítségükkel eltakarítani az előttünk elhelyezett papírról.
Ez a két hegyező nyitott, így a forgácsot össze kellett gyűjtenünk egy darab papírra és erről kidobni a szemetesbe.
A hegyezők szintén érdekes darabok, hiszen az egyiken egy tükör kapott helyet, míg a másik zárt, de leforgatható műanyag rész alatt található a hegyező és a ceruzának kialakított nyílás.

Ennyit tudtam ma megmutatni nektek a 70-es, 80-as évek hegyezőiből, de nem kell aggódnotok mivel a jövő héten újabb darabokat mutatok majd be nektek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3216565196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.05.20. 18:38:46

Ma éjjel azt álmodtam, hogy van egy régi, nagy méretű, érdekes hegyezőm - a pontosabb leírása fölösleges, mert csak álom volt -, amelyről majd küldök fényképeket a blog íróinak, hátha meg akarják mutatni másoknak. Ennyire hatással vagytok az emberi agyakra... :-D

Felnevettem, amikor megláttam, hogy az egyik hegyezőn n+1. multifunkcióként egy kis tükör van. Gyerekként én is mindig imádtam az ilyen összetett találmányokat. Most az jutott eszembe, hogy egy igazán ideális multifunkciós hegyezőn egy kis iránytűnek lenne jó helye, az még olyan, ami bármikor jól jöhet még. :-)

Awenhai 2021.06.10. 11:08:03

Csak hozzáteszem, így sokára ráfutva, hogy a seprűs hegyezőkhöz tartozott egy kivehető, és ezért természetesen elhagyható, és el is hagyott radír is. Így valóban a radírmorzsa seprésére volt való a kis seprű.
süti beállítások módosítása