Ceruzahegyezők a 70-es évekből 3.rész
2021. április 08. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből 3.rész

ceruzahegyezo_16.JPG

Folytatom a már elkezdett sorozatot, amelyben régi idők ceruzahegyezőit mutatom be nektek. A sorozat előző részeiben már elmeséltem nektek a ceruzahegyezők rövid történetét, de mivel valószínűleg lesz olyan aki most találkozik a sorozattal, így nekik is elmondom ezeknek az apró tündéri tárgyaknak a történetét.

Az én gyerekkoromban a ceruzahegyező minden gyerek tolltartójában megtalálható volt és elengedhetetlen kelléknek számított az iskolában. A gyártók persze igyekeztek a gyerekek számára érdekes és különleges ceruzahegyezőket gyártani, amivel egy kicsit feldobhattuk az iskolai órák hangulatát.
A ceruzahegyezők különböző változatai megvásárolhatóak voltak az írószerboltokban, de a trafikokban is lehetett különlegesebb darabokkal találkozni.

A mai napon néhány érdekesebb fejfedő ihlette darabot mutatok be nektek.
Ha pedig gyerekeknek készült hegyezőkről van szó, akkor szerintem szinte mindenki azonnal rávágja, hogy a cowboy kalap egészen biztosan elkészült iskolai kiegészítő formájában is.
A cowboy kalapos változat rögtön több színben is készült, amiből a pirosat és a zöldet tudom megmutatni nektek, de szerintem sárgában és kékben is gyártották.
Klasszikus hegyező, ahol a faforgácsnak nincs tartója, egyszerűen egy papírra kellett gyűjteni azt, majd kidobni a kukába.
Az anyaga puha műanyag, aminek köszönhetően nem volt egy törékeny darab.

A második a ma bemutatásra kerülő hegyezők közül az amerikai fociból ismert sisak formájú változat. A műanyag szürke és hasonló puha anyagból készült mint a cowboy kalap. Az állvédő rács is megtalálható az aprócska műanyag hegyezőn, ami fehér műanyagból készült.
Ez utóbbi nem a legjobb megoldással lett kialakítva, ugyanis nem lehet felhajtani és így könnyen eltört. Ezen a darabon is el volt törve, amit persze megragasztottam.
A ceruzát a sisak oldalában kellett bedugni és ott lehetett kihegyezni. A forgácsot itt sem lehetett összegyűjteni egy tárolóba, így ezzel is kellő óvatosággal kellett bánni.

A harmadik bemutatásra kerülő darab, egy klasszikus motoros bukósisak. Kicsit képzavar, hogy a sárga sisakon a Kawasaki rallye felirat szerepel, de ilyesmin gyerekként nem akadtunk fent.
A sisak sárga és kemény műanyagból készült. A sisaknál a plexit is kialakították, amit még fel is lehetett hajtani és funkcióval is bírt. 
A ceruzát a sisak hátsó részébe kellett bedugni a hegyezés során és mivel zárt hegyezőről van szó, így a forgács a sisakon belül gyűlt össze. A kiürítéshez elég volt elsétálni a kukához, felhajtani a sisakon található plexit és máris boríthattuk a kukába az összegyűlt forgácsot.
Sajnos a plexi vékony és kellően rideg műanyagból készült, így nem számított tartós darabnak. Sajnos a hozzám került darabon is elvolt törve, amit ragasztással azért sikerült valamilyen szinten megjavítanom.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2316494814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.04.30. 22:05:34

A bukósisak szerintem istenkirály.
süti beállítások módosítása