Trafikos műanyag harckocsi
2021. február 18. írta: ToyaHSW

Trafikos műanyag harckocsi

trafikharckocsi_1.JPG

A mai napon ismét egy olyan játékot mutatok be nektek, amit a hazai trafikokban és vásárokban lehetett megvásárolni. A trafikok a mi korunkban az újság és dohány termékek mellett előszeretettel forgalmaztak játékokat is.
Az aprócska bódékban vagy kicsit nagyobb üzletekben pedig mi tátott szájjal bámultuk az akkoriban elérhetetlennek tűnő nyugati játékokat és a megfizethető kategóriába eső hazai kisipar által előállított olcsóbb játékokat.

A ma bemutatásra kerülő műanyag harckocsi az utóbbi kategóriába esett, azonban ennek ellenére egy igazán érdekes darab.
Akkoriban a hazai kisipar valamelyik nyugati vagy keleti játékról vett minta alapján igyekezett műanyagból használható játékot készíteni. Szerintem ebben az esetben is ez történhetett, hiszen a harckocsi kidolgozása elég részletes és aprólékos lett.
A harckocsi testén megtalálhatóak a kerekek, a lánctalp, a motorháztető vonalai, a különböző dobozok is, amelyeket természetesen egyben öntöttek ki. Ez a részletesség visszaköszön a tornyon is, ami meglepően arányosan lett kidolgozva.
Itt is megtalálhatóak a búvónyílások, sőt még a géppuska is felfedezhető a tornyon. A torony hátulján egy igazán érdekes rész található. Itt egy aprócska fém kampó jön ki a toronyból, amit ha megfelelő állásba fordítunk akár antennának is nézhetünk.
Persze közel sem az.
Valószínűleg a játékhoz egykoron tartozott lövedék is, ugyanis a kampót hátrahúzva a csőben található kilövő szerkezetet tudjuk megfeszíteni egy rugó ellenében. Ezt követően beakaszthattuk a kampót a megfelelően kialakított helyre, megtölthettük az ágyút, majd kiakasztva a szerkezetet elsüthettük a harckocsin ágyúját, amiből a rugónak köszönhetően kirepült a lövedék.

A harckocsi természetesen gurult is. Ehhez az alsó részen elhelyezett tengelyeken elhelyezett kerekek szolgáltak, amelyek sem lendkerekes, sem óraműves hajtást nem kaptak, így egy olcsó tologatós tankkal játszhattak a gyerekek, aminek extrája a lövés funkció volt.
Ahogy említettem a játék műanyagból készült és a kevert műanyag ennél a játéknál még jól is mutat, hiszen egy kicsit terepszínű beütést kölcsönöz a játéknak, ami egy harckocsi esetében nem hátrány.
A műanyag játék kiváló állapotban maradt meg. Lényegében minden eleme tökéletesen működik (gurul, felhúzható a löveg), csak sajnos a lövedék veszett el az eltelt évek alatt - ez utóbbi elképzelhető, hogy pótlásra kerül majd valamilyen formában.

A 80-as években egy ilyen játékért nem kértek sokat a trafikokban, így valószínűleg sokan találkoztatok is ezzel vagy ehhez a játékhoz nagyon hasonlóval.
Remélem kellemes emlékeket ébresztett bennetek a harckocsi, amivel majd természetesen a múzeumban is találkozhattok, de amíg nem tudom megmutatni nektek ezt az apróságot, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1816431956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása