Céllövő tekeparti
2021. január 09. írta: ToyaHSW

Céllövő tekeparti

cellovotekeparti_1.JPG

Bár eredetileg megszokhattátok, hogy szombatonként a Blog TV adását láthatjátok, de ezen a héten nem sikerült elkészítenem a legújabb részt.
Ebből nem lesz rendszer, de sajnos ez előfordulhat az idei évben néhányszor. Persze, hogy ne maradjatok régi játék nélkül, azért ma is hoztam nektek egy játékbemutatót.

Ezúttal a Rexi által gyártott Céllövő tekeparti játékot mutatom be nektek, amit majd a későbbiekben a hazai aukciós oldalakon vagy ha jelzitek emailben akár közvetlenül tőlem is megtudtok majd vásárolni.
A Céllövő Tekeparti játékot eredetileg Emőd Gábor találta ki és dolgozta ki, azonban a későbbiekben a Rexi játékgyártó vette át a gyártás és a forgalmazás feladatát tőle.

A Céllövő tekeparti egy igazi ügyességi játék volt, ami ötvözte a céllövés és a teke minden előnyös tulajdonságát és a gyerekek számára élvezetes kikapcsolódást nyújtott.
A felépítése rendkívül egyszerű volt és az ötletes megoldásokat sem nélkülözte.
A játék célja a tekéhez hasonlóan itt is az volt, hogy a táblán felállított bábúkat ledöntsük, azonban itt ehhez egy pisztoly volt a segítségünkre a megszokott golyó helyett.
A játéktér egy kb. 70 cm hosszúságú és 20 cm szélességű műanyag asztal volt, aminek a végébe egy félkör formájú műanyag lapot kellett elhelyezni.
Ezen a műanyaglapon megtalálható volt a játék neve és azt a célt szolgálta, hogy a kilőtt lövedék ne repüljön el a játéktérről.
A játéktéren 9 darab tekebábút kellett felállítani, ami azonban rendkívül ötletesen és egyszerűen volt megoldva. Minden bábú alján megtalálható volt egy damil, amelyek össze voltak kötve és a játéktér oldalán kivezetve. Az összekötött damilok végén pedig egy golyó volt megtalálható, amelyet elvileg elég volt meghúzni és a bábuk máris talpra álltak.
Ezt követően jöhetett a pontos célzás és lövés, amihez egy igazi hátrahúzós dugós fegyver volt mellékelve, amivel megkellett próbálni a lehető legtöbb bábút ledönteni.
A több személyes játékot végül az nyerte, aki megadott számú körön belül több pontot szerzett a bábuk ledöntésével.

Persze azért a bábu felállítás nem volt éppen tökéletesen kidolgozva. Ennek köszönhetően a damilok gyakran elszakadtak (mint ebben az esetben is) és ez megnehezítette utána a játékot.
Egy ügyes szülő számára akkoriban ez nem lehetett azonban akadály, ugyanis biztosan talált rá megoldást, hogy a gyerekek szórakozásának ilyen apróság ne állhasson az útjába. Jellemzően levágták a damilokat, amelynek köszönhetően ez a kényelmi funkció elveszett, de legalább használható maradt a játék.
A most bemutatott játékon még megvannak a damilok, amelyeket valószínűleg elég összekötni, hogy újra működjön, de ez valószínűleg már az új tulajdonos dolga lesz.

Mivel a játék nem az enyém, így a múzeumban sem találkoztok majd vele, de mindenképpen szerettem volna megmutatni nektek ezt az akkori NSZK szabványok szerint készült játékot már csak érdekességnek is.

Fotókat azért mutatok róla nektek, hogy tudjatok egy kicsit nosztalgiázni és a későbbiekben még az is előfordulhat, hogy a gyűjteménybe is bekerül egy hasonló darab.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7416378916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanda gyanu 2021.01.12. 09:35:16

Volt ilyen pisztolyom és ugyanilyen gyártmányú hátrahúzós puskám is.

Az a piros basz az csak arra való, hogy pukkanjon egyet. (Azért van rajta a szem, az ellenpárja meg ott van a fegyver csöve alatt, hogy össze lehessen kötni spárgával.)

Amit ténylegesen kilőni kell, egy fehér színű, tapadókorong végű, hengeres, gumi anyagú lövedék.
süti beállítások módosítása