Játékmúzeum TV 199.adás - Irisa Parašutista
2020. október 17. írta: ToyaHSW

Játékmúzeum TV 199.adás - Irisa Parašutista

videoelozetes_1.jpg

Természetesen ezen a héten sem kell nélkülöznötök a megszokott Blog TV-t. Ezen a héten egy 70-es évek végén és a 80-as évek elején népszerű játékot mutatok be nektek, ami nem lesz más mint a Csehszlovákiában gyártott reptethető ejtőernyős.
Valószínűleg sokan közületek játszottak hasonlóval.
Idézzük fel együtt ezt a nagyszerű és különleges játékot!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6216244230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2020.10.18. 22:02:32

Nekem is megvolt, és alá tudom támasztani, hogy gyakorlatilag használhatatlan volt. SOHA nem szállt fel, még erős szélben sem, azonnal összegubancolódtak a szálak. A legegyszerűbb házilag barkácsolt papírsárkány többet tudott, az azonnal felszállt, ha szél volt.
Ezért a faterom átalakította, gyártott hozzá egy kisebb, merev falú, tölcsér alakú ejtőernyőt paprból. A fater vasutas volt a transzformátor állomáson, és volt ott 3 hatalmas, vasból készült, 25-m-es őrtorony (minek volt belőle 3, azt nem tudom) Felmászhattam rá, és onnan ledobtam, és tényleg, valamivel lassabban zuhant a csávó a kezdetleges ejtőernyőjével, mint a kő. Máris jó volt valamire! Csak ha megint reptetni akartam, megint fel kellett mászni egy függőleges vaslétrán a 25 m-es vastoronyba...
Összefoglalva: tipikus szocialista játék volt. Barkácsolás nélkül semmit nem ért, de még barkácsolással is béna maradt.

lutria 2020.10.19. 18:18:09

Volt ebből a kisebb méretű csúzlis változat,annak az ejtőernyősnek a fején volt egy kampós rész,oda kellet akasztani a csúzligumit,a hátán felnyitható volt a "hátizsákja"abba kellett lazán becsomagolni az ejtőernyőt,rácsukni a fedelet amiről egy gumiszalag lógott-azt kellett a figura lábára tekerni.Fellövés után az letekeredett,kinyílt a hátizsák és kinyílt a 20-30centis ejtőernyő is.
Emlékszem hogy egyszer valamikor a 80'-as évek végén rohamom volt hogy sárkányt akarok eregetni,valahol hallottam hogy Deák tér közelében lévő Csehszlovák áruk boltjában kapható,ott vettem egy valódi sárkányrepülő formájút,ahoz is volt egy hasonló méretű kék pilóta.
Volt rajta egy konzol több állítható pozícióval amin a pilóta helyének változtatásával lehetett állítani a súlypontot.Gyári állapotában az sem akart repülni mert a madzag csak elöl-hátul volt rögzítve így oldalra mindig leborult,át kellett barkácsolni hogy a két szélét is pozicionálja.
Mire barkácsolás után szépen repült a maximális magasságban néhány használat után leszállás közben egy sétáltatott farkaskutya felugorva leszedte 2 méter magasságból és mire sikerült kiszedni a szájából már volt több használható állapotban.:(
A nejlon használhatatlan lett,de pár alkatrésze még mindig megvan,a fa rudazata,az ezeket összekötő műanyag csatlakozó elemei,a zsinórtartó-gondoltam egyszer majd újraépítem -végülis csak nejlonfóliát kell vágni hozzá,minden más megvan-de azután nem lett belőle semmi csak az alkatrészei a szekrény aljában...

colonel Tigh 2020.10.19. 18:39:40

Olyan volt nekem is, a hátizsákos-csúzlis. Imádtam.

Lobo Marunga 2020.10.20. 17:26:18

Mi ejtőernyősként próbáltuk használni, a padlásról dobáltuk le, de csak lepottyant és annyi. Arra gondoltunk, hogy a magasság kicsi, ezért nagy reményekkel telve elvittük egy családi kiránduláson a Csóványos kilátójához, mondván, az csak elég magas lesz. Elég magas volt. Mármint ahhoz, hogy egyszerűen lepuffanjon a földre, és annyi. De végül is a játék lényege az élmény, az meg megvolt... :)

dandy30 2020.10.22. 06:43:18

Ugyanezzel a figurával volt sárkányrepülőm. Konkrétan emlékszem rá. Erős színes mintás nejlonból volt,masszív vázon . Nagyon könnyen repült. Sajnos kettőt is sikerült tönkre tenni ,úgy,hogy fennakadt egy magas fa tetején és nem tudtuk leszedni .

dandy30 2020.10.22. 06:46:42

@lutria: pont ilyenem volt nekem is :) Nekem könnyen repült,sajnos túlságosan könnyen is,így kettőt is sikerült egy nagy fa tetején megakasztani,ahonnan már nem tudtuk leszedni . És most ,hogy írod,igen tényleg fa váza volt ,elég masszív tetszetős darab volt.
süti beállítások módosítása