New Bright távirányítós tűzoltóautó
2020. október 09. írta: ToyaHSW

New Bright távirányítós tűzoltóautó

nbfire_1.JPG

A blogon már mutattam be nektek New Bright játékot, de most végre egy távirányítós tűzoltóautóra is sikerült szert tennem. 
A New Bright játékok a név és a kidolgozás ellenére a távol-keleten készülnek, de természetesen mind a mai napig világszerte nagy népszerűségnek örvendenek. Jelenleg a cég leginkább RC játékok vonalán mozog, de ez nem volt mindig így.
Az 1955-ös megalapítást követően a kínálatban megtalálhatóak voltak a fiúknak készült kisautók és egyéb játékok, de a lányoknak is készített a New Bright különböző babákat és lányos játékokat.

A későbbiekben a cég a nagyobb sikerrel kecsegtető fiúknak készülő játékok irányába fordult. Ennek a fordulatnak és a technika folyamatos fejlődésének köszönhetően a New Bright robotokkal és különböző távirányítós autókkal igyekezett meghódítani a fiúk szívét.
Ami igazán emlékezetes az a cégtől érkező távirányítós autós vonal, amelyek között megtalálhatóak voltak a sportkocsik, a munkagépek, buggy autók és természetesen a tűzoltóautók is.

A tűzoltóautók közül egy egyszerűbb darabot már bemutattam nektek, de az igazi klasszikusnak és különlegesnek a ma bemutatásra kerülő hatalmas méretekkel és különleges funkciók tömegével rendelkező New Bright NYFD Fire Truck számít. Ezt a játékot 1988-ban dobta piacra a New Bright.
A New Bright játékok általában részletgazdag kidolgozásukkal és igényes megoldásokkal emelkedtek ki a tucat játékok sorából. Nem sajnálták a játékokról a dekorációt és igyekeztek az apró részletekre is figyelni.
Persze a részletek kidolgozása fontos is volt, hiszen a New Bright játéka a maga megközelítőleg 70 cm-es hosszával megbosszulta volna ha igénytelenek az apró részletek.

A játék méreteit tekintve 70 cm hosszú, 15 széles és összecsukott állapotban 20 cm magas. Drótos távirányítóval van szerelve. A távirányítón csak gombok tömegét lehet megtalálni, ebből pedig tudhatjátok hogy a hajtásért, a kormányzásért és az egyéb funkciókért is elektromos motorok feleltek.
A játék működtetéséhez 6 db 1.5 V-os baby elemre volt szükség, amit a játék alján található két tartóba kellett elhelyezni - sajnos az elemtartóknak hiányzik a fedele, de a pótláson már dolgozom.

A távirányítón megtalálhatóak az előre-hátra-jobbra-balra irány gombjai, ezen kívül van két gomb amivel a forgózsámolyt lehet mozgatni, két gomb szolgál a gém emelésére és leengedésére, két gomb van az emelőkosaras rész kitolására és behúzására és egy gomb segítségével a szirénát és a villogókat is betudjuk külön kapcsolni.
A játék eredetileg ezeket a funkciókat tudta. Sajnos a hozzám került távirányítós autó nem mozgatja az emelőkosárral szerelt gémet, de lényegében ez az egyetlen komolyabb hibája.
A játék elég tempósan tud közlekedni. Természetesen több funkció egyszere is használható, így a kanyarodás és az előre haladás útjában nem áll semmi. Az autó előre haladva szirénázik és a villogó is bekapcsol a tetején, míg tolatás közben a szirénázás nem működik.
Ahogy a gomboknál említettem külön bekapcsolhatjuk a fényeket és a hangot, de ekkor a sziréna és a villogó mellett a teherautó tetején található keresőlámpa is világít.

Ahogy már említettem a New Bright ügyelt a részletekre, ami mindenhol tetten érhető a játékon. A részletek szépen kidolgozottak és látszik, hogy a játék tervezői bizony láttak közelről ilyen tűzoltóautót és alaposan körbe is fotózták azt.
A gyerekeket szerintem akkoriban azonnal elvarázsolta a sok csillogó villogó műanyag elem, amelyek egy részét persze nagyon könnyű volt letörni a játékról.
Szinte felsorolni is nehéz a szép részleteket. Meg kell említenem a trepni lemezeket, a krómosan csillogó kipufogókat, a kidolgozott utasteret, a különböző kapcsolókat, csatlakozókat és a tűzoltás során használt felszereléseket is (sisakok, tömlők, palackok és kézi szerszámok).
A matricázás során is ez az igényesség tükröződik a teherautón. Számtalan helyen látni a játékon matricákat amelyek között a Metro F.D., a Rescue Boom és más feliratok is megtalálhatóak.

Persze ha már a játékról beszélünk akkor mindenképpen meg kell említeni a hibákat és hiányosságokat is. Ahogy említettem már a távirányító nem emeli ki a gémet, aminek az okára még nem sikerült rájönnöm.
Említettem ezen kívül, hogy a sok apró műanyag alkatrész gyakran letört a játék során. Nincs ez másképp itt sem, így a kocsi tetején található egyik légkürt vesztette el egy darabját és az emelőkosárba elhelyezhető vízágyú is eltűnt az évek során az elemtartó fedelekkel együtt.

A felsorolt hibák egyik sincs igazán hatással a játék működésére. Persze jobb lenne ha teherautó a gémet kiemelné, de a kocsi gurulását és irányítását ez a hiba nem befolyásolja, ahogy a letört apró alkatrészek sincsenek hatással a működésre.
A legszükségesebb elemtatófedeleket természetesen elkészítem a játékhoz, de úgy gondolom a többi műanyag alkatrész pótlásának nincs értelme.
Valószínűleg még majd benézek a távirányítóba, hogy megtudom-e oldani a gém kiemelésének problémáját, de igazából nagyon nem akarok belemerülni az elektromos részébe a New Bright játékának.

Úgy hiszem ez a játék ebben az állapotában is különleges és érdekes lesz minden gyerek számára. Természetesen ha úgy alakul, akkor majd ki is próbálhatjátok ezt a kincset, addig azonban maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8016233876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizo 2020.10.11. 11:46:10

A tükrök és az ablaktörlők is hiányoznak. De így is nagyon szép.

Zoli

ToyaHSW 2020.10.11. 12:19:39

@pizo: Engem lenyűgöznek ezek a hatalmas New Bright játékok, egyszerűen azt sem tudom hova nézzek rajtuk annyira érdekesek.

Sanyi 68 2020.12.04. 19:39:26

A napokban sikerült beszereznem egy ilyen szépséget . Viszont ami tt aranyozott az nálam krom ezüst a felnik is . Sajnos sikerült a gémet fel helyzetben kiakasztani , fent maradt távkapcsra nem reagált :-( Most szedjem szét , hát nem egyszerű . Elkezdtem nyomni a gémet lefelé és közben a távon is a le gombot és csodatörtént elindult , azóta megy . :)))
süti beállítások módosítása