Az évszázad játékai 3.rész
2020. szeptember 21. írta: ToyaHSW

Az évszázad játékai 3.rész

Folytatom a néhány hete elkezdett sorozatot, amelyben a Toy Industry Association által összeállított listát osztom meg veletek, amelyen az 1900 és 2000 között kiadott legmeghatározóbb játékai találhatóak meg.
Az első és második részben már bemutattam nektek húsz játékot, így most folytatom a sort újabb 10 érdekes és meghatározó játékkal.

Tartsatok velem ezúttal is!

il_794xn_907016101_f4f2.jpg

1947-et írunk, ekkor jelent meg az előző részben bemutatott Tonka kamion és ekkor került a boltok polcaira az Ertl Company által készített John Deere traktor.
Az aprócska játékot nyugodtan nevezhetjük a mai kisautók előfutárának, ami szépen kidolgozva, az apró részletekre is figyelmet fordítva várta a gyerekeket.
A fémből készült modell megfelelően tartós volt és az ára sem túlságosan magas, így a szülők szívesen vásárolták meg akkoriban a gyerekeknek.

unnamed_1.jpg

1947 egészen termékeny év volt a játékgyártás történetében. Ekkor került a boltok polcaira az Alabe Crafts által készített Magic 8 Ball játék, ami a maga egyszerűségével lényegében a felnőtteket és a gyerekeket is elvarázsolta.
A végtelenül egyszerű játék egy golyó, ami minden kérdésre tud válaszolni miután a tulajdonosa megrázza. Ez persze nem mágia, hiszen a golyó belsejében folyadék van és abban úszik egy sok oldalból álló szabályos test, aminek minden oldalán egy-egy válasz olvasható.
A játék úgy zajlott, hogy feltették a kérdést majd ezt követően megkellett rázni a labdát amelyben a belül található test egyik oldala a nézőke felé fordult és olvashatóvá vált a válasz.
Nagyszerű szórakozás volt ez akkoriban, sőt mind a mai napig az. A játékot még jelenleg is gyártják lényegében változatlan formában, így ha érdekel benneteket akkor Ti is beszerezhetitek magatoknak a minden kérdésre választ adó golyót magatoknak.

f71d94b88afa73a7910668f23d4c346b.jpg

1948-ban került a boltok polcaira a Cootie nevű mulatságos társasjáték, amelyben a gyerekeknek egy bogarat kellett megépíteniük.
Ez egy dobókockás játék volt, amelyben úgy haladhattunk a bogár építésével ahogy a kockával dobtunk. Bizonyos számok esetén bizonyos elemek kerülhettek fel a bogárkára.
A játékot végül az nyerte akinek elsőként készült el az aprócska színes bogara.
Akkoriban is nagyon népszerű volt a játék, de még mind a mai napig gyártják és forgalmazzák ezt a klasszikus játékot szerte a világon.

s-l1600_2.jpg

Szintén 1948-ban debütált a Scrabble játék,aminek a népszerűsége mind a mai napig töretlen. Játszó felnőtt és gyerek egyaránt, ugyanis kiválóan alkalmas a logikai érzék és a nyelvi képsségek fejlesztésére.
Lényegében egy szókirakó játékról van szó, ahol a játékosok pontokat kapnak a kirakott szavak után. A szabályok kicsit összetettek, de nem megtanulhatatlanok...talán ennek is köszönheti mai napig tartó népszerűségét a Scrabble.

2168653.jpeg

Ismét egy olyan játék ami pofon egyszerű és mégis hatalmas népszerűségnek örvend mind a mai napig. Ez a Slinky amivel Ti is találkozhattatok mondjuk az Ace Ventura 2-ben is.
A Slinky egy spirál alakban feltekert fém huzal, amivel számtalan trükköt lehetett megcsinálni.
A Richard James által feltalált játékot lehetett dobálni, trükközni, de még a lépcsőn is képes volt lemenni az ötletes játék.

original.jpg

Következő bemutatásra kerülő játékunk a Candy Land, ami szintén 1949-ben került a boltok polcaira. Ez egy egyszerű társasjáték, ahol a figurákkal kellett eljutni a starttól a célig. Mivel az egészen kicsi gyerekeknek szánták a játékot, így a dobókocka helyett kártyák kaptak szerepet.
A kártyákon különböző színek szerepeltek és a figurával mindig a húzott kártyával megegyező színű mezőre kellett lépni. Egyszerű volt a játék és ennek köszönhetően népszerű is a számolásban még nem otthonosan mozgó gyerekek számára.
A Candy Land mind a mai napig gyártásban van, sőt ha jól tudom videójáték formában is elérhető már.

51ncg9d82rl_ac.jpg

A képen a Clue vagy Cluedo néven is ismert játékot láthatjátok. Ez a játék is 1949-ben indult hódító útjára. A játék egy nyomozós társasjáték, ahol azt kell kitalálni hogy ki követte el a gyilkosságot, hol történt a bűncselekmény és milyen fegyvert használt az elkövető.
Szerintem ezzel a játékkal sokan találkoztatok, mivel egy időben itthon is forgalmazták 

36415_silly_putty.png

1950-ben debütált a fillérekbe kerülő Silly Putty, ami mind a mai napig rendkívül népszerű játéknak számít az USA-ban. A nyújtható, formázható, pattogó rugacsról nem olyan régen valamelyik online újság közölt hosszabb cikket.
A véletlenül feltalált anyag, az abban lehetőséget meglátó forgalmazó története már a múlt homályába veszik, de az aprócska tojásban árult Silly Putty sikere azóta is töretlen.

04ee15245323529de57f45a504e85293.jpg

Egy újabb baba a 100-as listán. Ezúttal a Vogue Doll Company által gyártott Ginny dollsról van szó, ami hatalmas népszerűségre tett szert az 1951-es megjelenését követően.
A babát Jennie Adler Graves találta ki és Virginia nevű lányáról nevezte el. A Ginny egy 8 collos baba volt, amit már csak a mérete miatt is kedveltek a gyerekek.

maxresdefault.jpg

Kérj egy krumplit anyukádtól! Valahogy így lehet legjobban meghatározni az 1952-ben debütáló Mr.Potato Head lényegét.
A játék végtelenül egyszerű volt a maga nemében és mégis tökéletes. Az aprócska műanyag elemek és egy krumpli segítségével nagyon változatos figurákat lehetett létrehozni.
A készletben megtalálható volt egy test, száj, orr, szem, fül, orr, kalap, szemüveg és más egyéb kiegészítőelemek is. Ezeket kellett beszúrni a zöldségekbe, amelyek így lényegében egy figurává változtak.
Természetesen a gyerekek használhatták más zöldséget vagy gyümölcsöt is, lényeg a szórakozás és a vicces fejek létrehozása volt.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5016208100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása