Az évszázad játékai 1.rész
2020. szeptember 07. írta: ToyaHSW

Az évszázad játékai 1.rész

Eddig erről nem ejtettem szót, de a külföldi Játékipari Szövetség, aminek több gyártó és forgalmazó is tagja, megszavazta az elmúlt 100 év legsikeresebb és leginkább előremutató játékait.
Az elkövetkezendő hetekben ezen a listán fogok majd végigmenni a blogon. Igyekszem a játékokat bemutatni nektek néhány fotó és információ morzsa segítségével.

A 100-as lista nem ranglista és ezt mindenképpen érdemes figyelembe vennetek!

lionel17.jpg

1900 játékának a Lionel LLC által gyártott Lionel Trains kisvasutat szavazták meg, ami rendkívül előremutató megoldásaival megteremtette lényegében a kisvasutazás alapjait.
A Joshua Lionel Cowen által megálmodott kisvasutak első darabjait még nedves cellás savval töltött akkumulátorok működtették, de rövid idő alatt átálltak a 110 V-os tranfókkal történő meghajtásra. 1906-ra már komplett sín, mozdony és kocsis rendszerekkel rendelkezett a Lionel. Lényegében ezek az első készletek voltak a máig ismert Lionel kisvasutak alapjai.

944c91e9ffcd8d8ba0597e7950aa3ad1.jpg

1903-ból került a listára a Binney & Smith, Inc. által kifejlesztett zsírkréta. Gondolom különösebben nem kell magyarázni az okokat, hiszen ennek a rajzeszköznek köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg a gyerekek előtt.
Az 1885-ben alapított és festékgyártással foglalkozó cég 1902-ben szabadalmaztatta a viaszkrétát, amit Crayola néven kezdtek forgalmazni.
A cég 1905-re már egész kollekcióval rendelkezett a krétákból, ami 15 méretben várta a gyerekeket 6, 7, 8, 12, 14, 16, 18, 24, 28 vagy 30 színben.

24044b_med.jpeg

A dobozzal nem sokan találkoztunk és itthon sem túl ismert a Flinch kártyajáték, de az amerikai kontinensen a népszerűsége máig töretlen.
Szerintem az USA-ban sem tudják sokan, hogy a kártyajátékot  A.J. Patterson találta fel még 1901-ben. A 144 kártyalapból álló egyedi számokkal rendelkező paklival kellett játszani viszonylag összetett szabályok alapján.
A sikerét valószínűleg annak is köszönheti, hogy akár 8 fős társaságoknak is remek kikapcsolódást nyújtott a Flinch.

steiff-fynn-teddy-bear-suitcase-ean_1_299cdd2d58a21c161aeef9bb6107213b.jpg

Teddy mackó is 1903-ban kezdte meg világhódító útját. Az aranyos kismackót mind a mai napig gyártják és már a kezdetek kezdetén is olyan cégek készítették mint az  Ideal Commonwealth, Gund vagy a Russ Berrie.
A népszerűségét egyértelműen a kedvességének köszönheti, ami azonnal a gyerekek kedvencévé tette és teszi mind a mai napig.

848e7d_fc6b3de32df54fb9be35232af7af2c44mv2.jpg

A képen az 1906-ban gyártott Ford T modell kicsinyített változata látható, amit TootsieToy gyártott. Lényegében ez az autó volt az első amit nagy szériában gyártottak és minden gyerek számára elérhető volt.
A kisautó rendkívül olcsó volt, így akkoriban a gyerekek számára könnyedén lehetett megvásárolni a Ford T modellt. A siker persze nem kerülte el a TootsieToyst sem, ami ennek a játéknak köszönhetően folyamatosan tudta kiadni az új kisautókat.

1024px-early_erector_set.jpg

A képen egy mindenki számára ismerős fém építőjáték látható, ami azonban lényegében az amerikai kontinensen az első ilyen játék volt.
Az A.C.Gilbert által forgalmazott Erector készlet számtalan érdekes és különleges elemmel várta a gyerekeket. A siker 1913-ban kezdődött és egészen 2000-ig tartott, amikor a Meccano felvásárolta az Elector márkanevet.

tinkertoy_300126232168.jpg

1914-ben, néhány évvel a Erector építőjáték megjelenését követően készült el a Charles H. Pajeau által megálmodott Tinkertoy építőjáték.
Ez a játék egy kicsit más módon közelítette meg a gyerekeket és nagyon sokat bízott az építők fantáziájára. Az alapkészletben különböző helyeken átfúrt fa orsók, pálcikák és néhány extra elem kapott helyet. 
Bár a siker kicsit nehezen köszöntött be, de mégis elég hamar sikerült eladni 1 millió készletet, ami lehetőséget biztosított a fejlesztésre és a folytatásra is.
Ennek köszönhetően újabb elemekkel bővült a készlet, sőt néhány későbbi kiadásban már elektromos motort is találhattak a gyerekek.
A Tinkertoy jogok jelenleg a Hasbro birtokában vannak és ők gyártják a terméket.

71w1bc_wudl_ac_sx679.jpg

Rongyos Ann baba a John Barton Gruelle által írt és illusztrált mesekönyv főszereplője volt. Az író rendkívül jó érzékkel védette le a figurát, ami sikere hatalmas volt a gyerekek körében.
Természetesen erre a játékgyártók is felfigyelték és szinte minden gyerek kapott egy Ann vagy Andy babát az USA-ban. A babák népszerűségére jellemző, hogy mind a mai napig gyártják és forgalmazzák azokat.

inventors-wright-john-lloyd-lincoln-logs-ad-hb3-656-banner-edit.jpg

Ismét egy érdekes történettel rendelkező építőjátékot mutatok be nektek a 100-as listáról. Ez a játék a Lincoln Logs lesz, ami 1916-ban került a játékboltok polcaira.
A játékot John Lloyd Wright fejlesztette ki, aki Japánban járva találkozott ezzel a földrengésbiztos építészeti megoldással. Természetesen a fejében azonnal megszületett a játék ötlete, amit az USA-ban visszatérve le is védett.
A játékban 2 cm átmérőjű lapolással ellátott farönkökből lehetett építkezni eredetileg, amihez néhány extra kiegészítő elem is kapcsolható volt. Ennek köszönhetően számtalan érdekes épületet és tárgyat lehetett megalkotni a játék segítségével.
A játékgyártó a 70-es években átállt a műanyagra, azonban az évek múlásával ismét fából készítik a Lincoln Logs elemeit.
A játékot mind a mai napig folyamatosan gyártják a gyerekek nagy örömére.

radioflyer003.jpg

A képen egy Radio Flyer Wagon látható. Ha 1920 körüli amerikai fotókat nézegettek, akkor egészen biztosan találkoztatok már ezzel a kocsival valamelyik képen amiben 1-2 gyerek foglalt helyet.
Az aprócska kocsit 1917-ben készítette Antonio Pasin, aki azzal a céllal gyártotta ezeket a járműveket, hogy a mesterek a szerszámokat egyszerűen tudják magukkal vinni.
A későbbiekben feltűnt neki, hogy ezt a járművet a gyerekek is előszeretettel használták, így az általa alapított Liberty Coaster Company elkezdett a gyerekek számára is hasonló kiskocsikat készíteni már fémből.
A Radio Flyer sikere pedig megalapozta a Loverty Coaster Company jövőjét is, akik mind a mai napig gyártanak a gyerekeknek kiskocsikat, tricikliket és más játékokat is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9716191172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huleaks 2020.09.08. 16:56:17

Mi ez a sok szar? Lego?

ToyaHSW 2020.09.08. 21:33:06

@huleaks: Még csak 1920-nál járunk :) De nyugi lesz LEGO is a listán :)

¿Qué tapas hay? 2020.09.08. 22:05:29

Ama "külföldi játékipari szövetség", feltételezem a The Toy Association Inc., ami az Egyesült Államok játékipari iparági szövetsége. Ennek fényében nem csodálható, hogy csak és kizárólag amerikai termékek vannak a listán.

Megjegyzem, a Lionel LLC az elsőként bemutatott játékmozdonyt gyártó Lionel Corporation n+1. reinkarnációja, amit a mozdony piacra dobása után vagy kilencvenöt évvel alapítottak.

ToyaHSW 2020.09.08. 22:11:13

@¿Qué tapas hay?: Nem csak amerikai termékek vannak a listán. Ez nem a teljes lista.
A lista 100-as lesz és még van belőle 90 hátra :)
A Lionelnél teljes mértékben igazad van :)
süti beállítások módosítása