Az évszázad játékai 2.rész
2020. szeptember 14. írta: ToyaHSW

Az évszázad játékai 2.rész

Ahogy ígértem az elkövetkezendő hetekben megosztom veletek a Toy Industry Association által készített 100-as listát, amin az 1900 és 2000 közötti időszak legmeghatározóbb játékai kaptak helyet.
Az elmúlt héten eljutottunk egészen 1917-ig, így most innen folytatom a sort újabb 10 játékkal.

30963-53zj.jpeg

A képen néhány Madame Alexander babát láthattok. Szerintem sokan nem is gondoljátok, hogy ez a játék 1923-ban született és az Alexander Doll Company-t egy hölgy, Beatrice Alexander alapította.
Az eredetileg ruhák tervezésével foglalkozó hölgy ezen a területen is kiteljesedett és a 80-as évekre évi 1 millió babát adott el. A cégét 65 évig vezette, de az Alexander Doll Company ezután sem tűnt el, hanem ma is jelen van a piacon minőségi babáival.

898acc02e412353f1a4fc49dc6d3a37b.jpg

1929-ig kellett várni a következő korszakos játékra, amit a Duncan Toy Company készített, ez pedig nem volt más mint a Yo-yo. Az időtlen klasszikus már lassan 100 éves lesz és a gyerekeknek és felnőtteknek mind a mai napig ugyanolyan jó szórakozást nyújt mint az első időkben.
A rendkívül egyszerű játékot bemutatni sem kell senkinek, hiszen mindenki találkozott már a madzagból és fából, műanyagból vagy fémből készült tárcsából álló játékkal.
A jojót jóval előbb találták ki (ókori Görögország), de igazi népszerűségéhez a Duncan Toy Companyre is szükség volt.

704174120113922miyh.jpg

California Stuffed Toys által gyártott Miki Egér figurák 1930-ban jelentek meg a piacon. Ezek voltak az első olyan figurák amelyek képregények és mesefilmek hőseit hozták el a gyerekeknek.
Igazából ezért is került fel a 100-as listára, hiszen ezzel a játékkal vette kezdetét a film vagy képregény és a játék összekapcsolódása, ami mind a mai napig rendületlen erővel zakatol a gyerekek nagy örömére.

81lpnzhgysl_ac_sl1500.jpg

1932-ben került a játékboltok polcaira a Cadaco által gyártott Tripoley játék, ami egy elég bonyolult és összetett kártyajáték, ahol egy leosztás több körből áll.
Az összetettsége és bonyolultsága ellenére egy igazán népszerű játék lett világszerte és nagyon sokan játszák mind a mai napig. Ha érdekelnek a pontos szabályok benneteket, akkor érdemes néhány Youtube videót is áttanulmányoznotok ebben a témában.
Én sajnos soha nem találkoztam ezzel a kártyás, zsetonos játékkal, de hátha akad köztetek olyan aki érti és tudja  a szabályokat.

s-l1600.jpg

1934-ben került a boltok polcaira a Parker Brothersnek köszönhetően a Sorry! társasjáték. Bár ezzel a játékkal itthon nem találkozhattunk, de lényegében a Ki nevet a végén egy kicsit bonyolultabb változatáról van szó, ahol kártyákat is kellett húzni a játék során és a táblán is helyet kaptak különböző csúszdák és rövidítések.
A sikere garantált volt, amit mi sem bizonyít jobban hogy a Sorry játékot mind a mai napig gyártják kicsit modernizált változatban.

952266727112049smll.jpg

Szintén a Parker Brothersnek köszönhetjük a másik klasszikus játékot a Monopolyt.  Ez is egy igazi társasjáték, ami 1935-ben került a boltok polcaira.
A játék sokban eltért a Sorry! társasjátéktól, hiszen itt az üzleti életbe nyerhettek betekintést a játékosok és a végső cél az volt, hogy valaki monopóliumot nem szerez a táblán.

sears1937betsy_wetsy_new.jpg

1937-ben került a boltokba a Betsy Wetsy baba, ami a realisztikus babák táborát erősítette. Az Ideal Toy Company által gyártott játék nevét Abraham Katz lányáról kapta.
Az igazi újdonsága az volt, hogy ha a baba szájába folyadékot töltöttek,akkor a játék csecsemő pisilni kezdett. A Betsy Wetsy babához kapcsolódik az az érdekes tény is, hogy ez volt az első játékbaba, ami afro-amerikai változatban is gyártottak.
A 40-es évektől több méretben is készítették, de a népszerűsége igazán az 50-es években ugrott meg. A 80-as években a kínai gyártással próbálták visszahozni a sikereket, de ez már sajnos nem sikerült.

il_fullxfull_2341934979_twsd.jpg

Sokak számára lehet ismerős a képen látható tárgy, ami nem más mint egy View Master 3D 1938-ból. A technológia már jóval 1938 előtt kifejlesztésre került, de a Kodachrome színesfilm megjelenését követően lett igazán népszerű a képnézegető.
Kezdetben leginkább turista látványosságok, nevezetességek voltak ebben a formában elérhetőek, azonban hamarosan a játékipar is felfedezte a technológiában rejlő lehetőségeket és mesefigurák és gyerekeknek kedves történetek is megjelentek a 7 képkockát tartalmazó körökön.
Mondani sem kell, hogy hatalmas siker volt akkoriban és egészen 2009-ig sikeres volt, amikor a Mattel a csökkenő érdeklődés miatt nyugdíjazta a View Master 3D hagyományos változatát.

s-l1600_1.jpg

A képen a Nok-Hockey játékot láthatjátok, amit 1942-ben dobott piacra a Carrom Games. Az első időkben a játék minden eleme fából készült, ami egy jégkoronpályából, két ütőből és korongokból állt. A lényeg az volt, hogy a játékosok az ütő segítségével felváltva üthették meg a korongot, aminek az ellenfél kapujába kellett jutni.
Érdemes volt kihasználni a fal adta lehetőségeket és ügyesen megbecsülni a korong útját.
A játék népszerűsége lényegében a mai napig töretlen. Az eltelt évek alatt csak a felhasznált anyagok változtak a Nok-Hockey maga változatlan maradt.

f4bf7328e76f60239acaf69d9ddf4240.jpg

A 100-as listán helyet kapott az 1947-ben kiadott Tonka teherautó is, ami a Tonka cég egész jövőjét megalapozta. A Lynn Everett Baker, Avery F. Crounse és Alvin F. Tesch által alapított amerikai cég eredetileg kerti eszközöket tervezett gyártani, de úgy gondolták mellékágazatnak jó lesz gyerekjátékokat is gyártani.
Így születtek meg a cég első teherautói, amelyen szép kidolgozásukkal és a fém anyagok bátor használatával azonnal a gyerekek kedvencévé váltak.
A mellékágazatból így lett főágazat, aminek nagyon sok klassz játékot köszönhettek a gyerekek az elmúlt közel száz évben.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6416200194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása