Régi Tivoli játék
2020. szeptember 08. írta: ToyaHSW

Régi Tivoli játék

cv_tivoli_1.JPG

Mint tudjátok nagyon kedvelem a régi Tivoli játékokat. Számtalan darabot bemutattam már a blogon, de mivel a 60-as, 70-es és 80-as évek egyik népszerű játékáról van szó, így szinte mindig találok olyan darabot ami még eddig nem volt meg a gyűjteménybe.
Általában a színes és érdekes grafikával díszített darabokat kedvelem, de természetesen az egyszerű Tivolikban is megtudom látni a szépséget.

A ma bemutatásra kerülő darab egy végtelenül egyszerű játék, amit Angliában gyártott a Chad Valley és Miniature Bagatelle No. 9332 névvel és jelzéssel került a játékboltok polcaira.
A fából készült Tivoli játékok számtalan változatban voltak elérhetőek, ez még egy kicsit különleges darabnak is nevezhető. Első sorban ezért a kialakítás a felelős, hiszen nagyon kevés olyan játék volt akkoriban, ahol üveg lap fedte el a játékteret.
Már akkoriban is tudták, hogy az üveg balesetveszélyes, különösen egy gyerek esetében. Ebben a Tivoli játékban mégis egy kb. 2mm vastag üveglappal fedték be a játékteret.
A játéktér a maga volt a megtestesült egyszerűség. Az olcsóbb Tivoli játékokhoz hasonlóan itt is egy fa lapba vert szögek segítségével lettek kialakítva a golyóknak a különböző pontértékkel bíró vályúk, valamint a golyó mozgását befolyásoló terelők is.
Az egész játékteret és az üveget egy fa keret fogta össze, ami úgy lett kialakítva, hogy a megfelelő lejtést biztosítsa a golyó legurulásához.

A játék alsó részén két kar található. Az egyik a megszokott rugós kilövő, ahol a golyókat lehetett a játéktérre juttatni. A másik kart a játék elindítása előtt kellett kihúzni. Ekkor egy fa lap csúszott be a játéktér alá, ami megakadályozta hogy a golyók idő előtt kiessenek a játéktérről.
Természetesen a kör végén a pontszámok összeszámolása után a kart visszatolva a lap elcsúszott és a golyó átesett a táblán, majd ezt követően megérkezett a kilövőhöz lejtő árokba.
Összesen három golyó segítségével kellett elérni a lehető legjobb eredményt. A játéktéren a pontozás 20-tól 200-ig tartott.
A játékot az nyerte, aki több pontot ért el három lövésből.

A játék egészen szép állapotban maradt meg. A játékteret védő üveglap persze az eltelt évek alatt eltört és egy darabja hiányzik, ennek ellenére így is ellátja feladatát.
Bár jó lenne kicserélni, de azt hiszem ezért nem bontom meg a csapolt fa elemeket.
A gyűjteményben tehát ebben a formájában láthatjátok majd a játékot. Amíg azonban személyesen nem tudom megmutatni nektek ezt a régi tivolit, addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4616193936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása