Wiko Biljart
2020. február 11. írta: ToyaHSW

Wiko Biljart

wiko_1.JPG

Az elmúlt napokban elég sok Homas Spelen játékot mutattam nektek és a mai napon sem lesz ez másképp. Ezúttal az 50-es évek elején több változatban is gyártott Wiki Biljartot mutatom be nektek.
A név ne tévesszen meg benneteket, hiszen ez is egy egyszerű tivoli játék.
A Homas Spelen széhelye a hollandiai Assenben volt, ahonnan a környékbeli országokat igyekeztek ellátni fából játékokkal. A cégre jellemző volt, hogy általában fával dolgoztak.
A gyár kínálatában megtalálhatóak voltak a különböző társasjátékok, az ügyességi és építőjátékok is szerepeltek a termékek között.

A Homas Spelent végül a távol-keletről érkező konkurencia győzte le, így a cég 1923-as alapítására 60 évvel kénytelen volt lehúzni a rolót.

A ma bemutatásra kerülő Wiko Biljart az 50-es évek gyermeke, ennek megfelelően mai szemmel egy kicsit idejétmúlt játéknak tűnhet.
Pedig a kilövővel felszerelt tivoli játékok a 80-as évekig nagyon népszerűek voltak a játékgyártók körében. Ez a viszonylag olcsó előállításnak és az egyszerűségnek volt köszönhető.
Itt nem volt szükség karokra amelyekkel a golyót visszalökhették a gyerekek, hanem egyszerűen csak a golyók megakadásához kellett kialakítani megfelelő tárolókat és ezeket pontszámokkal ellátni.
Ezeknél a játékoknál a táblával kellett levenni a gyerekeket a lábukról, így néha egészen szép darabok is készültek.

A tivoli játékok közül itthon leginkább az Anker által gyártott apró méretű műanyag változatok terjedtek le, de a Csehszlovák játékipar és a hazai kisipar is remekelt ezen a területen.
A Homas játékaival mi itthon nem igazán találkozhattunk, de éppen ezért érdekesek mind a mai napig egy hozzám hasonló gyűjtő vagy érdeklődő számára.

A Wiko Biljartot két változatban készítette a gyár. A két játék leginkább a tábla grafikájában és a kilövő szerkezetben tért el egymástól.
A hozzám került első változatban még egészen bátran használtak szögeket a játéktér bonyolítására, de az újabb változaton lényegesen kevesebb szög került fel a táblára.
A táblán egy virágmintát formáznak a golyóknak készített furatok, amelyek ennek megfelelő festést is kaptak. Természetesen a golyók megakadására itt is szögekből készített kerítést használtak, ami kiválóan betöltötte a célját.
A játék egyetlen extra eleme a játéktér alsó részén elhelyezett fém rámpa, ami mind a két változaton megtalálható - a később kiadott játékoknál ez az elem piros festést kapott. A rámpán áthaladó golyó a legmagasabb értékkel rendelkező lyukba esett be, ami komoly sikernek számított a játék során.
A játéktér zárása is érdekes, ugyanis oldalt két íves terelő és egy újabb lyuk kapott helyet. Ha ebbe a legalsó furatban állt meg a golyó, akkor ismételten kilőhettük a jobb oldalon elhelyezett fából készült rugós kilövő segítségével.
Bár itt is megtalálható a golyótartó rész, de itt nincs zárható fedél, így az évek alatt a golyók gyakran eltűntek.
Ennél a játéknál is így történt, szóval ezeket a 16 mm-es golyókat majd pótolnom kell idővel.

Természetesen ez a játék is kiváló állapotban maradt meg Winkler Gábornak köszönhetően, így semmit nem kellett vele csinálnom.
A múzeumban ezzel a játékkal is találkozhattok majd, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8815469328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása