Homas Elfstedentocht Tivoli
2020. február 06. írta: ToyaHSW

Homas Elfstedentocht Tivoli

klmtivoli_1.JPG

A mai napon ismét egy Homas Spelen által gyártott Tivoli játékkal ismerkedhettek meg, ami szintén a Winkler Gábor által gondozott gyűjteményből került hozzám.
A Homas Spelen a hollandiai Assenben tevékenykedett 1923 és 1983 között és számtalan klasszikus gyerekjátékot készítettek. Előszeretettel használtak a játékaiknál természetes anyagokat, amelyek között megtalálhatóak voltak a társasjátékok, az ügyességi játékok és a logikai játékok is.

A Homas Spelen a Tivoli játékokban egészen nagyot alkotott és 1923-tól kezdve számtalan különleges és kicsit egyedi golyós ügyességi játékot adtak ki.
Ezek közé tartozott a ma bemutatásra kerülő repülős témával felvértezett Elfstedentocht is, amit 1950-ben gyártott a cég. Az Elfstedentocht kifejezést a Google Translate lefordította, de kicsit magyarosítva talán a 11 város körutazással kifejezés lenne a megfelelő elnevezés ennek a játéknak az esetében.
A táblán Hollandia térképe látható, ahol 11 városnál kaptak helyet a golyók megfogására kialakított furatok. A városok egy részét felismertem magam is, így többek között Amszterdam, Assen, Maastricht, Hertogenbosch, Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Arnhem, Utrecht  Gravenhage és  Middelburg található meg  a térképen.
A városokat a játékon csak egy kör jelzi a név egyetlen esetben sincs feltüntetve, a játék hátoldalán található szabályok között viszont fel vannak sorolva a túra helyszínei.

Természetesen a tábla dekorációjára itt is sok figyelmet fordítottak. Hollandia térképe mellett számtalan repülőgépes utalást találni a táblán, amelyek természetesen a ma is nagyon ismert légitársasághoz, a KLM-hez kötödnek.
A repülős téma végigkíséri a táblán teljesen. A felső részt egy régi utasszállító repülőgép uralja, de a még más repülőgépes utalásokkal is találkozni. Ezek között a tábla alsó részén elhelyezett leszállópálya és a hangár egészen biztosan megragadja majd a figyelmeteket, de még a játék nevét is egy repülőgép szárnyaira festették rá.

Azért, hogy a golyók biztosan megálljanak a furatokban itt is szögekből készített kerítést alkalmaztak. A golyó kilövését a szokásos rugós dugattyúval ellátott fa kilövő biztosította. Egy erőteljes kilövéssel a tábla felső részén található csengőt is megszólaltathatták a gyerekek.
Ha a golyó valami balszerencsének köszönhetően egyetlen furatban sem akadt meg, akkor vagy kiesett a játékból vagy pedig a tábla alsó részén található légcsavart megforgatva a visszalövő karra eshetett. Ha az utóbbi történt, akkor újra játékba hozhatták a gyerekek a golyót.
A golyók ebben az esetben is színes üvegből készültek és amikor nem játszottak a játékkal, akkor a tábla alsó részén található zárható tárolóban voltak biztonságba helyezve.

A tábla hátoldalán más Homas Spelen játékokhoz hasonlóan itt is a játékszabályokat lehetett elolvasni. Természetesen a játékot az nyerte, aki meghatározott számú lökésből a legtöbb pontot gyűjtötte vagy aki előbb érte el a célként kitűzött pontszámot.

A játék nagyon szép állapotban maradt meg, ami egy ennyi idős játék esetében nem kis szó. Sajnos a golyók elvesztek mára, de majd ezeket igyekszem idővel pótolni.
Természetesen a múzeumban ezzel a régi Tivolival is találkozhattok majd, de amíg nincs lehetőségem személyesen megmutatni nektek ezt a holland játékot, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1615462608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása