Jodelbaan játék
2020. január 24. írta: ToyaHSW

Jodelbaan játék

jodelbaan_2.JPG

Ezúttal ismét egy érdekes régi játékot mutatok nektek, ami nem lesz más mint a Homas Spelen által gyártott Jodelbaan játék. Mielőtt azonban magát a játékot bemutatnám nektek, azt hiszem érdemes néhány szóban az asseni Homas Spelenről is szót ejteni.
A Homas Spelen egy holland játékgyártó volt, akik szinte az egész piacot igyekeztek lefedni. A cégről sajnos nagyon kevés információt lehet találni, de az biztos hogy a társasjátékok, a fából készült játékok, sőt még a klasszikus csocsó játékok is a kínálatuk részét képezte.
A múltidő nem véletlen ha a Homas Spelenről beszélek, ugyanis a gyártónak a távol-keleti olcsó játékok tették be kaput, így 60 év után 1983-ban lehúzták a rolót.

Az itthon viszonylag ismeretlen gyártó játékai persze nagy népszerűségnek örvendenek a gyűjtők körében, amit ötletességüknek és kidolgozottságuknak köszönhetnek.
A mai napon a Jodelbaan nevű játékukat mutatom be nektek, amit magyarul talán golyós rámpának neveznék. A Jodelbaan 1948-tól volt gyártásban a 60-as évek végéig, de manapság már ismét megvásárolható utángyártott változatban egyes kereskedőknél.
A Jodelbaannal játszani csak csoportosan volt érdemes, így a gyerekek egymással versenyezhettek, hogy ki érte el a legmagasabb pontszámot a meghatározott számú gurításból.

A játék végtelenül egyszerű elven működött. A felső részen található nyílásba bele kellett dobni a hozzátartozó golyót, majd az a rámpákon és a lépcsőn haladva leért a játéktér alsó részébe, ahol valamelyik pontozott furatba belekerült.
Az egyes játékosok eredményeit összeadva jött ki a végeredmény, aminek köszönhetően a játékot az nyerte, aki a legmagasabb pontszámot érte el meghatározott számú dobásból.

Amúgy a játék a maga egyszerűségében szenzációs. Szinte teljes egészében fából készült a játék. Az egyes alkatrészen egy fa keretben kaptak helyet. A rámpák fából kerültek legyártásra és gyárilag meghatározott dőlésszöggel rendelkeztek.
A játék alján található lépcsők viszont fémből készültek, ez azért volt fontos, mert így a pattogó golyó csilingelő hangot adott amint elérte ezt a részt. Ezután pedig már csak szurkolni kellett és bízni a szerencsében, hogy megfelelő furatba esik be a golyónk.
Dekoráció nincs túl sok a Jodelbaanon. A Homas igyekezett a színekkel operálni, így a keret kék, a rámpa sárga, míg a lépcső és az ahhoz tartozó korlát piros színt kapott. A dekoráció két a játék felső részén elhelyezett falapban merül ki, amelyek közül az egyiken a gyártó és a játék neve olvasható, míg a másikon a gyerek figurája látható.
A játékhoz eredetileg 5 golyó tartozott, ami különböző színű volt. Szerintem üveggolyók voltak, de ebben a képek alapján nem vagyok biztos. A hozzám került játékhoz már nem tartoznak golyók, de ezt szerintem majd pótolom idővel.

Nagyon örülök, hogy bekerült a gyűjteménybe ez a különleges játék. Különösen fontos, hogy Winkler Gábor gyűjteményéből került hozzám a darab.
Ennek megfelelően vigyázok majd rá és óvom a játékot a következő évtizedekben is.

Természetesen a múzeumban azért láthatjátok majd egy régi holland játékot is, de amíg nincs lehetőségetek gurítani egyet, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5615425112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása