Ritka és értékes régi játékok 2.rész
2020. január 06. írta: ToyaHSW

Ritka és értékes régi játékok 2.rész

Már annyit írtam és beszéltem a régi játékokról, hogy sokan pontosan tudják már, hogy ezek a kincsek sok esetben komoly értéket is képviselnek.
Több bejegyzésben is foglalkoztam már a ritka és különleges játékokkal, de csak egy bejegyzést szántam eddig az értékesebb darabokra. Mivel a terveim szerint az is sorozatnak indult, így folytatom a megkezdett sort és újabb értékes játékokat mutatok be nektek.

Ezekre a drágább játékokra általában az Ebay-en barangolva bukkanok rá, de persze az érték közel sem biztos hogy egyezik a játék valódi értékével.
Sok esetben a nosztalgia faktor lép be a képbe, de bizony előfordulnak olyan játékok amelyek ilyen-olyan okból valóban akár milliókat is érhetnek a megfelelő gyűjtő számára.

Mutatok most néhány érdekesebb darabot ismét.

s-l500.jpg

A Nomura nagyon népszerű játékgyár volt Japánban. Szinte minden területen alkottak valami olyat, aminek az értéke mára az egekbe szökkent.
A távirányítós autók közül ez a hatalmas kormánnyal szerelt vezetékes rendőrségi autó tetszett meg nekem. A kocsi lemezből készült és természetesen mindent tudott ami a 60-as évek elején elvárható volt, de a távirányító maga volt a csoda abban az időben.
A hatalmas kerék, az irányváltó kar és a matricaként felkerült műszerfal egyedivé tette a játékot.
Mára nagyon kevés maradt meg ebből a játékból szép állapotban, talán ennek is köszönhető hogy az általam talált darabért 2500 dollárt szeretne kapni az eladó.

s-l1600.jpg

Ha kicsit értetlenül néztek a távirányítós emberkére nézve és felteszitek magatoknak a kérdést, hogy ezt a játékot mi is teszi különlegesség, akkor mindenképpen olvassatok tovább.
A képen a Bandai által gyártott Astro Boy távirányítós változata látható a 60-as évekből. Az Astro Boy egy rendkívül népszerű manga figura, amit Osamu Tezuka rajzolt 1952 és 1968 között.
Természetesen a gyerekek körében azonnal népszerűvé vált a figura, ami kapott több rajzfilm sorozatot is a televízióban.
A játékgyártók szintén azonnal ráugrottak a figurára, ami számtalan változatban elkészült. Belerakták távirányítós autóban, készítettek belőle kötélen repülő változatot  és természetesen maga a figura is számtalan változatban elkészült.
Ez a távirányítós játék 1962-ben készült és mára igazán ritka darabnak számít.
Az eladó ezért a szép, eredeti dobozos darabért csekély 5900 dollárt szeretne kapni.

s-l1600_1.jpg

Ha már érdekes és értékes játékokról ejtek szót, akkor nem maradhat ki James Bond sem. A szuperkémmel is nagyon sok játék foglalkozott az első pillanattól kezdve.
Játékok sokasága készült a 007-es logójával. Ezek szinte a játékgyártás egész területét lefedték, de akadt köztük pár igazán érdekes darab.
Ezek közül az egyik a Multiple által 1965-ben gyártott aktatáska, amiben szinte minden fontos kémfelszerelés megtalálható volt játék formájában. Volt itt pisztoly, ami egy mozdulattal puskává is átalakítható volt, lőszerek, egy kódoló és egy kódkönyv is.
Ritka a szép és hiánytalan állapotban megmaradt játék, ezért alakulhat a játék ára 3500 dollár körül.

s-l1600_3.jpg

Ismét egy különlegesebb Bandai játék a múltból. A japán gyártó által készített Area Radiation Tester amúgy egy teljesen egyszerű bolygókerekes jármű, ami azonban formájával és kidolgozásával és talán még tudásával is megelőzte a korát.
Vannak itt fények, felnyíló elemző nyílás, antenna és sok már egyéb extra.
A szép állapotú, eredeti dobozos, működőképes játék ebben az esetben is ritkának számít, talán ezért is próbál meg az eladó 3948 dollárért megválni a játéktól.

s-l1600_4.jpg

És persze vannak olyan értékes játékok, amelyek igazából soha nem voltak megvásárolhatóak. Ezek az úgynevezett prototípusok, amely véletlennek köszönhetően maradtak a fejlesztőknél.
Ilyen a mai utolsó játékunk is, amelyet a Mattel készített 1980-ban. A Ralph névre keresztelt robot RC játék volt, de az irányítására egy fejpánt szolgált volna, amivel a tulajdonos lényegében a feje mozgásával tudta volna vezérelni a két keréken guruló járművet.
Mondanom sem kell, hogy ez a kísérlet akkor csúfos kudarccal végződött, aminek eredményeként a Mattel az összes ilyen játékot igyekezett megsemmisíteni.
Valami furcsa véletlennek köszönhetően az egyik fejlesztőnél maradt egy darab, ami most elő is került.
Új gazdája meglátta benne az értéket és annak ellenére, hogy nem sikerült igazából működésre bírnia próbál rajta 2500 dolláros áron túladni.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9915395196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása