PIKO Jumbo Planierraupe
2019. december 20. írta: ToyaHSW

PIKO Jumbo Planierraupe

jumbo_1.JPG

A tegnapi napon az NDK Anker cég egyik érdekesebb játékával ismerkedhettetek meg az oldalon. Úgy gondoltam a mai napon is maradunk az NDK vonalon és ezúttal is egy elemes játékot mutatok be nektek.
Ezúttal a választásom a PIKO Spielwaren által gyártott Jumbo Planierraupéra esett.
A PIKO az NDK legnagyobb játékgyártójaként volt jelen a piacon. Az NDK boltok polcain kívül az összes szocialista országba eljutottak a cég játékai, amelyek között nagyon sok elemes játék kapott helyet.

A PIKO a lányoknak és a fiúknak is készített elemes játékokat. A lányok robotgépet, varrógépet, porszívót, turmixot és más háztartási gépeket kaptak a gyártól, míg a fiúk különböző távirányítós vagy más módon vezérelhető járműveket.
A Jumbo Planierraupe nem távirányítós játék volt, de aki foglalkozik a régi játékokkal annak nem lesz ismeretlen az itt alkalmazott megoldás sem.

A Jumbo Planierraupe lényegében egy billenőplatóval ellátott földmunkagép, aminek az életben leginkább az építkezések talajmunkái során vették a hasznát.
Szinte természetes volt, hogy ilyen játékot is készíteni kell a gyerekeknek, de a tervezés során valamilyen okból kifolyólag elvetették a távirányítós vezérlést, helyett a múltba visszanyúlva a játékon elhelyezett karok segítségével lehetett irányítani a játékot.

Igen, ez a megoldás egy kicsit visszanyúlás a múltba, hiszen évekkel korábban hasonló irányítási megoldással érkezett meg a MSB által fejlesztett Polar 2 expedíciós jármű vagy a KDN által gyártott Hercules hernyótalpas traktor is.
Persze ez a megoldás nem volt idegen a gyerekek számára és szerintem egészen hamar meglehetett szokni az irányítás ezen formáját is. Különösen jó volt ebben az esetben ez a megoldás, hiszen a járművön elhelyezett tolólapra amúgy sem ártott jobban figyelni.

A Jumbo teljes egészében műanyagból készült. A részletek nem túl aprólékosan kidolgozottak, de azért egy műanyag fröccsöntött elemen látható valamennyire a motor, valamint az kezelő ülése is.
A billenőplató természetesen dönthető és kellően szoros ahhoz, egy egy bizonyos állásban meg is tudjon állni.
Ezen kívül a felépítményen egy kipufogó, egy légszűrő és egy poroltó volt megtalálható, amelyek általában az évek alatt el is vesztek rendre.
A játék elején egy hatalmas tolólap található, aminek köszönhetően akár szabadban is nyugodtan lehetett játszani a játékkal és a homokozóban a homokot tologatni vele - persze ez a motornak és a mechanikának egészen biztosan nem tett jót.
Persze sok más játékhoz hasonlóan a Jumbo is igazán a lakásban érezte otthon magát, ahol üveggolyókat és játékkatonákat tologatott vele a tulajdonosa.
A tolólap eredetileg egy kar segítségével állítható volt, így akár úgy is lehetett használni, hogy a lap nem ért hozzá a talajhoz. Ebben az állásban akár a küszöbökön is áttudott menni a játék.

A mechanikai része lényegében nem tér el a más játékoknál alkalmazott megoldásoktól. Itt is egy fogaskerekeben végződő tengely adta át a hajtást az aktuális oldalnak, ennek köszönhetően a játék tudott egyenesen, jobbra és balra is haladni.
Ehhez egy kart kellett elmozdítani jobbra vagy balra. Ez a kar a kezelő ülése előtt kapott helyet.
A kezelő ülése mellett egy másik kart találhattak a gyerekek, amit előre vagy hátra tudtak elmozdítani. Értelemszerűen ezzel a karral lehetett a haladás irányát beállítani.

A működtetéshez egy darab 4.5 V-os laposelemre volt szükség, amit a játék alján található tartóban kellett elhelyezni és már indulhatott is a móka.
Érdekességként megemlíteném még a játék hátsó részén található vonószemet is, ami valószínűleg azt a célt szolgálta volna, hogy utánfutót tudjanak vele vontatni a gyerekek. Sajnos ilyen kiegészítés azonban soha nem készült a játékhoz, így lényegében egy funkció nélküli kiegészítésről van szó.

A hozzám került változat igazán szép állapotban maradt meg. Eredeti doboz tartozik hozzá, ami manapság már nagy szónak számít. Az az igazság, hogy már volt egy erőteljesen hiányos Jumbo a gyűjteményben, ami mostantól alkatrészbázisként funkcionál majd.
Ahogy említettem szép állapotban maradt meg a játék, de a szokásos apróságok hiányoztak (hiányoznak) róla. Hiányzott a kémény és légszűrő, amit 3D nyomtatással pótoltam, valamint még hiányzik a tolólap mozgatására szolgáló kar a játékról.
Ez utóbbit valószínűleg nem is pótolom majd, hiszen játszani és használni így is nagyszerűen lehet ez az 1975 és 1980 között gyártott régi NDK játékot.

Természetesen a múzeumban igyekszem majd lehetőséget biztosítani számotokra a játék kipróbálására is, de amíg nincs módom ezt megtenni addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9415360662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása